Hlavní obsah
Finance

Utratí 10 000 Kč za jídlo a mají hlad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iina Luoto / Pexels

10 000 Kč za jídlo pro jednoho člověka nestačí. Pokud chce jíst kvalitně a nestrávit „mládí“ v kuchyni, musí šáhnout do peněženky. Ukázalo se, že jídlo pro průměrného strávníka je překvapivě drahá záležitost.

Článek

10 000 Kč měsíčně za jídlo pro jednoho nestačí

Diskuze o výdajích za jídlo vyvolává překvapivě mnoho vášní. Je obrovský problém shodnout se, kde přesně leží hranice mezi rozumnými náklady a luxusem. Osobně tvrdím, že pokud chcete jíst jako člověk tzn. zdravé, chutné jídlo a během pracovních dní si zajdete na oběd ven, 10 000 Kč měsíčně vám stačit nebude. Je to jednoduché, počítejte se mnou.

Kvalita něco stojí

Slušný oběd v restauraci vás vyjde cca na 300 Kč. V měsíci máme přibližně 20 pracovních dní a už jsme na šesti tisících. A to jsme ještě nesnídali, nesvačili, nevečeřeli, nedali si kafe, matchu a něco sladkého na zub. Pak utracené částky narůstají svižným tempem.

Když si k snídani dáte jogurt s pečivem, sklenku smoothie. Jste na další stokoruně, a to ani nemusíte jíst venku. Když se cestou do práce stavíte na kafe je to další stovka. Tzn. Za snídani a cestu do práce jste na 4000 Kč. To už je celkem deset tisíc pryč, a ještě jste se nedostali ani ke svačině. U svačiny se ale odbudete jen skleničkou matchy a kusem ovoce, takže vás vyjde jen na 50 Kč. Přesto je to za měsíc další tisícovka. Řekněme, že odpolední svačinu odbudete stejně, tzn. dalších 1000 Kč za měsíc je pryč. Večeři plánujete trošku vydatnější. Možná pár smažených vajec, zelenina, šunka a pečivo. Další stovka pryč a měsíčně 2000 Kč. Když to posčítáme, tak jen za pracovní dny na jídle utratíte 14 000 Kč. A to tam nejsou víkendy, kdy si chce trochu užít, a tak občas vyraz ven na sushi, kebab atd. Rovněž jsem nezapočítala další kávy, dezertíky a podobně. Jinak by ta částka byla ještě daleko vyšší. Pokud se tedy budete chtít držet s útratou do 10 000 Kč měsíčně, někdy po půlce měsíce budete mít nejspíš pořádný hlad.

Jde to i jinak

Samozřejmě to jde i jinak. Můžete nakupovat ve slevách potraviny horší jakosti, do práce si pilně chystat obědy, kafe vynechat nebo si ho dělat vlastnoručně. Dostanete se tak jen na zlomek ceny. Ovšem budete uštvaní jako psi a výživová hodnota vašeho jídla bude zlomková. Je totiž velký rozdíl mezi boloňskými špagetami z kvalitního hovězího a doma uklohněnými těstovinami s točeňákem a eidamem.

Ideální zlatá střední cesta

Ideální je zlatá střední cesta, ale i když půjdete tou, tak stejně za jídlo utratíte kolem deseti tisíc za jednoho člověka. Možná se to zdá příliš, ale všichni víme, že jsme tvořeni tím, co jíme. A osobně rozhodně preferuju poskytovat tělu kvalitní palivo a život si užívat. A co vy?

Anketa

Kolik utratíte měsíčně za jídlo pro jednoho dospělého?
do 3000 Kč
31,4 %
do 5000 Kč
49 %
do 7000 Kč
13,7 %
8000-9000 Kč
2 %
přes 10 000 Kč
3,9 %
Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz