Hlavní obsah
Názory a úvahy

Den Evropy: Zamyšlení o evropských řešeních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Barbora Hrubá

Schumanova deklarace dne 9. května 1950 položila základy evropské integrace, která trvá dodnes. Proto právě na dnešek připadá Den Evropy.

Článek

V médiích i mezi politiky ale většinou prochází bez povšimnutí a pro většinu Čechů je tak 9. květen obyčejným dnem. V kontextu nedávných globálních výzev a krizí je ale ideální příležitostí k zamyšlení nad Evropou a její společnou budoucností.

Pandemie koronaviru, která ochromila dodavatelské řetězce, ruská agrese na Ukrajině, která způsobila ekonomickou a energetickou krizi, klimatické změny, stárnutí evropské populace, to je několik příkladů událostí, se kterými se Evropská unie musela a bude muset ještě potýkat. Těmto výzvám nečelíme sami, ale společně s partnery v podobě dalších členských zemí Evropské unie.

„Když druhá světová válka zdecimovala celou Evropu a její obyvatele, začali i politici chápat nutnost dialogu a spolupráce. Na troskách kontinentu tak začaly vznikat instituce, v nichž i Česká republika v roce 2004 získala hlas a vliv. I když se mnozí naši volení zástupci stále rádi odvolávají na „bruselský diktát“, čímž se pouze snaží zakrýt vlastní neschopnost využít možností přeshraniční spolupráce a přemýšlet strategicky v celoevropském kontextu. Ve Voltu umíme tyto příležitosti vytěžit, přemýšlíme evropsky a mezinárodně. A s tím půjdeme v příštím roce do voleb. Dnes ale stačí, když se v rámci Dne Evropy zamyslíme nad naší společnou budoucností a jednotnou Evropu oslavíme,“ říká Adam Hanka předseda Voltu Česko.

Den Evropy oslavuje teprve nedávný koncept Evropy, jak ji známe v 21. století. Nejsou to pouze dotace a vzdálení úředníci. Evropa dnes znamená otevřené hranice a téměř neomezené možnosti a výhody, díky kterým můžeme žít svobodněji, zdravěji a lépe než kdy dřív a kdekoli jinde na světě. Můžeme nakupovat v Německu, pracovat v Rakousku, zajet si jen tak na kávu do Polska… Dokážeme si najít smysluplnější zaměstnání, které nám umožní vydělávat, spořit, investovat do budoucnosti našich rodin a komunit. Za to vděčíme našemu místu v Evropě bez hranic, kterou spojují společné hodnoty.

Máme společnou historii nejen v regionu střední Evropy a Visegrádské čtyřky, ale v celé Evropě reprezentované Evropskou unií. To je síla, na kterou můžeme být hrdí. Musíme jí ale umět i využít a hledat společná řešení pro globální výzvy, ale i rozvoj na místní úrovni v měřítku i těch nejmenších obcí. Proto se Volt Česko zúčastní voleb do Evropského parlamentu v roce 2024, aby Čechům a Češkám poskytl skutečně evropský přístup, který nabízí přeshraniční řešení nejen pro mezinárodní problémy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám