Hlavní obsah

Podzimní deprese: Co se děje a jak si zachovat optimismus, když venku ubývá světla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Photo by Simon Berger on Unsplash

Pokud patříte mezi ty, kteří se s příchodem chladných dnů cítí unavení, melancholičtí a bez energie, vězte, že nejste sami. Podzimní deprese, známá také jako sezónní afektivní porucha (SAD), je skutečná…

Článek

Podzim. Pro některé kouzelný čas dýní, krásných barev a večerů pod dekou. Pro jiné však období, kdy nálada padá stejně rychle jako teploty. Pokud patříte mezi ty, kteří se s příchodem chladných dnů cítí unavení, melancholičtí a bez energie, vězte, že nejste sami. Podzimní deprese, známá také jako sezónní afektivní porucha (SAD), je skutečný fenomén, který ovlivňuje spoustu lidí.

A teď ta špatná zpráva: i když jste milovníci podzimu a všude kolem máte rozsvícené svíčky, kávu s dýňovým sirupem a načančané dekory, biologické hodiny si z toho nic nedělají. To, co se děje ve vašem těle, totiž nejde zcela ovládnout tím, že se budete víc radovat z barevného listí.

1. Biologické hodiny versus realita

Jakmile se začnou dny zkracovat a světlo mizí už kolem páté odpoledne, naše tělo to cítí. Cirkadiánní rytmy, které řídí naše spánkové cykly a náladu, jsou totiž závislé na denním světle. Když se světla nedostává, začíná se nám v těle produkovat více melatoninu – hormonu, který nás uspává – a zároveň klesá produkce serotoninu, hormonu štěstí. A to je přesně ten důvod, proč se na podzim cítíte unavení, bez energie a někdy i zbytečně podráždění.

Zákeřné na tom je, že i když máte podzim rádi, vaše tělo si jede po svém. Jeho reakce na změnu světla je podvědomá a instinktivní. Takže to, že si zrovna vychutnáváte teplou kávu v oblíbené kavárně, nemusí nutně znamenat, že se cítíte skvěle.

2. „Já mám podzim rád!“ A přesto deprese?

Možná patříte mezi ty, kteří podzim zbožňují. Milujete všechny ty huňaté deky, dýně a voňavé svíčky, že? Já taky. Ale ani to nemusí zastavit splín, který přichází s chladnými rány a tmavými večery. Podzimní deprese není o tom, jestli máte rádi podzimní atmosféru. Je to o hlubších procesech v těle, které jsou řízeny změnou světla a teploty.

I když si podzim užíváte, vaše nálada může kolísat. A není to vaše vina – je to prostě způsob, jakým tělo reaguje na změny kolem sebe. Nejde to ovládnout jen tím, že se budete snažit „víc milovat podzim.“

3. Světelná terapie – malý trik s velkým efektem

Vzhledem k tomu, že hlavním viníkem podzimního splínu je nedostatek světla, světelná terapie může být přesně to, co potřebujete. Pomůže vám zvýšit hladinu serotoninu, který vás zase trochu rozveselí. Není to žádná raketová věda – prostě si pořídíte lampu, která napodobuje denní světlo, a hned po ránu si dáte 20–30 minut „slunečního“ svitu.

Anebo na to jděte snadněji. Když zrovna slunce svítí, vyjděte ven. Využijte ty vzácné okamžiky, kdy nám slunce dodá náladu i energii.

Foto: Photo by Greg Johnson on Unsplash

4. Pohyb jako lék

S chladnými dny přichází i neochota hýbat se. Ale tady je ten vtip: Pohyb vám pomůže zbavit se podzimního splínu víc než další káva s příchutí skořice. Když se hýbete, tělo uvolňuje endorfiny – takzvané hormony štěstí, které pomáhají stabilizovat náladu. Spojte s pobytem na sluníčku, využijte odpoledne. Právě toto je chvíle, kdy máte začít cvičit, i když tělo i mozek velí začít si dělat zásoby na zimu.

5. Správné jídlo, správná nálada

Podzim je období, kdy nás to láká na těžší jídla, která nás mají zahřát a uspokojit. Bohužel, sladká a tučná jídla sice na chvíli zvednou náladu, ale dlouhodobě vás můžou spíš stáhnout dolů. Místo toho se zaměřte na potraviny bohaté na omega-3 (například ryby nebo ořechy), které pomáhají vyrovnávat hladinu serotoninu a stabilizovat náladu. A bez ovoce, není imunita. Tu budete v podzimním období potřebovat, obzvlášť tehdy, máte-li malé děti školkového věku.

7. Nebojte se požádat o pomoc

Pokud vás podzimní deprese trápí už několik let, možná je na čase si o tom s někým promluvit. Není žádná ostuda požádat o odbornou pomoc, když cítíte, že na to sami nestačíte. Terapie nebo poradenství vám mohou poskytnout nástroje, jak lépe zvládat sezónní výkyvy nálady.

Foto: Photo by Richard Stachmann on Unsplash

Podzimní deprese je skutečná a nejde o žádný rozmar. Ať už milujete podzim se vším, co přináší, nebo ho z duše nesnášíte, vaše tělo a mozek mají svou vlastní agendu. Důležité je porozumět tomu, co se děje, a najít způsoby, jak se o sebe lépe postarat – ať už s pomocí světelné terapie, pohybu, stravy nebo odborné podpory. Pamatujte, že v tom nejste sami, a že i podzim se dá prožít ve větší pohodě.

Zdroje:

  • https://hedepy.cz/o-dusevni-pohode/podzimni-deprese-nebo-sezonni-afektivni-porucha-jak-se-zase-citit-lepe
  • https://www.terapie-osobniho-rozvoje.cz/l/podzimni-deprese/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz