Hlavní obsah
Umění a zábava

S bíloveckými gymnazisty besedovala mladá filmařka Viktorie Pražáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Halász

Studentka Viktorie Pražáková, vítězka filmového festivalu Pražský Filmový kufr v kategorii hraných filmů do 15 let, přijela besedovat a nadchnout pro filmové umění své vrstevníky.

Článek

Na bíloveckém Gymnáziu Mikuláše Koperníka besedovala v pátek 5. dubna se studenty vyššího gymnázia, které seznámila nejen s teorií filmové tvorby, ale nechala je i vyzkoušet si filmařinu v praxi.

V rámci besedy s názvem Dokážeš to – cesta k filmu měli studenti možnost shlédnout ukázky vítězného snímku Viktorie Pražákové s názvem Dodo, ale také se seznámit s jednotlivými fázemi natáčení amatérského filmu – od záměru, přes scénář, storyboard, samotné natáčení, až po postprodukci. 

Po teoretickém úvodu se studenti rozdělili do skupin a zkoušeli si vytvořit krátký storyboard pro fiktivní nebo skutečný film. Tato část studenty zjevně bavila a hojně využívali i konzultace s Viktorií, tak, aby jejich výsledné dílo bylo co nejpovedenější. Výsledkem byla plejáda storyboardů, neboli obrázkových scénářů, pro filmy nejrůznějšího typu.

„Praktická část besedy krásně ukázala, jaké množství podob vlastně může film mít, a že se v jeho tvorbě může realizovat opravdu každý. Já jsem například pomáhal jednomu ze studentů, který je nadšený pro matematiku, fyziku a chemii, s výukovým filmem o různých matematicko- fyzikálních tématech. Společně jsme rozpracovali storyboard pro animaci vysvětlující vztah mezi tvarem paraboly a koeficienty kvadratické funkce, rozdělení úhlu na polovinu nebo pohyb tělesa po nakloněné rovině. Uznejte sami, něco takového prostě jen tak nevymyslíte! Bylo fascinující sledovat, jak se i exaktní vědy mohou krásně odrazit ve filmovém umění,“ hodnotí Jan Halász, ředitel festivalu Bílovecký amatérský film, který besedu pro gymnazisty doprovázel.

Beseda, kterou vedla Viktorie Pražáková, studentka ostravského gymnázia Hladnov, probíhala v rámci výuky výtvarné výchovy ve třídě Mgr. Radima Bejlovce. „Bylo příjemné sledovat, jak generačně blízká besedující dokáže mládež snadno zaujmout a nadchnout, a kolik filmového potenciálu se v nastupující generaci skrývá,“ zakončuje Jan Halász.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz