Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dolarové princezny: Americké krásné ženy si sňatkem kupovaly britské šlechtické tituly, lásku ale ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V 19. století se stalo běžným jevem, že mladé americké dívky z bohatých rodin si sňatkem kupovaly britské šlechtické tituly. Tyto ženy byly nazývány dolarové princezny a jejich cílem bylo vstoupit do vyšší společnosti a získat společenskou prestiž.

Článek

Dívky sňatkem získaly šlechtický titul

Tento fenomén nicméně nebyl bez kontroverze a kritici tvrdili, že tyto sňatky byly pouze obchodem na úkor lásky a skutečného partnerského vztahu. V tomto století se posléze stalo obrovským módním trendem mezi mladými americkými dívkami sňatkem získat britský šlechtický titul a vstoupit tak do vyšší společnosti. Tyto ženy byly nazývané jako dolarové princezny a velmi často pocházely z bohatých rodin. Jejich cíl byl jasný, najít si manžela ze starobylé britské aristokracie. Tyto mladé ženy byly totiž často dostatečně bohaté, mladé a krásné. Sňatek byl pro ně obchodem. Ony poskytly peníze a majetek, zatímco muži jim nabídli prestižní tituly a přístup k exkluzivním společenským událostem. Pro nevinné dívky opravdu velmi dobrá příležitost, jak se ve svém životě prosadit a dostat se do zcela jiného společenského postavení.

Do Anglie přinesly nemalé finanční prostředky

Dcera Leonarda Jeromeho byla mezi prvními americkými dívkami, které se rozhodly opustit svoji rodnou zem. Jenni byla krátce po příjezdu v roce 1873 seznámena s mladým lordem Randolphem Churchillem. Po krátké známosti došlo k zasnoubení, ale oznámení této události se však ještě nějakou dobu drželo v přísné tajnosti. Dívka totiž zaskočila rodiče svého nastávajícího svojí vizáží, a také poodhalila své tetování na určitých partiích těla, čímž je také šokovala. Po tomto zjištění se rodiče mladého a pohledného muže nějakou dobu nemohli shodnout na podmínkách ohledně uzavření manželství a následného manželského sňatku. Jennie Jerome od svých rodičů dostávala pravidelnou pomoc na živobytí, která činila téměř tisíc liber. Jako věno dostala 50 000 liber, což následně rodiče snoubence přimělo na svatbu kývnout.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Tato částka navíc pomohla mladým manželům postavit se na vlastní nohy. Jenni byla pro mnohé dívky v Americe zdárným příkladem toho, jak pomoci z finanční krize britským aristokratům a získat šlechtický titul. Později do Anglie odešlo dalších několik set mladých dívek ze zámoří, ale ne všem se podařilo žít v blahobytu. Ani Jenni a Randolph se nevyhnuli manželským aférám a skandálům v 19. století tak běžným. Kromě horlivých matek šli svému štěstí vstříc také samotní britští šlechtici, kteří zámožné dívky záměrně vyhledávali.

Sňatky jsou na úkor lásky a ženy byly jen prostředkem ke zlepšení financí

Tento trend však nebyl bez kritiky. Někteří lidé dokonce tvrdili, že tyto sňatky jsou pouze obchod na úkor lásky, a že ženy jsou jen prostředkem ke zdokonalení rodinných financí, nikoliv zajišťující lásku a potomstvo. Navíc se ukázalo, že mnoho těchto manželství skončilo rozvodem nebo dokonce tragicky, a to především kvůli neslučitelnosti dvou odlišných světů. A jako by nestačilo, že mnoho z těchto manželství bylo uzavíráno proti vůli dívek, ještě jim britská aristokracie často dávala důrazně najevo, že nemají potřebný rodokmen a nikdy do tamnější společnosti nezapadnou. Přesto se ženy a dívky pustily do rekonstrukcí a vnesly do aristokracie moderního ducha i v tomhle ohledu. Byly zvyklé na moderní bydlení a domácnost a v nevlídných chladných anglických domech byly často nepříjemně překvapené. Tento fenomén trval celá desetiletí a dodnes je považován za zajímavou kapitolu ve společenských dějinách USA i Velké Británie, který dopomohl ke zlepšení životních podmínek ostatních britů a k výstavbě mnohem lepších budov, než které se stavěly doposud.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz