Hlavní obsah

Hana Maciuchová přišla o své vytoužené dítě. Jenom se trápila, další rána osudu ji dostala na dno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Přišla o šanci mít vlastní děti a nakonec předčasně ztratila i svou životní lásku. Byla ale vždy velká bojovnice a i přes nepřízeň osudu dokázala druhým rozdávat radost.

Článek

Byla zamilovaná a toužila po tom stát se matkou. Osud si s Hanou Maciuchovou ale nepěkně pohrál a nadobro ji připravil o její největší sen. Jedna z našich nejoblíbenějších hereček ale rozhodně nezahořkla a jen málokdo by do ní řekl, že uvnitř svého srdce má jedno velké bolavé místo. Kamkoliv přišla, rozdávala jenom samou radost, a to dokonce i tehdy, když přišla o svého životního partnera Jiřího Adamíru, který pro ni byl celým jejím světem.

Hana Maciuchová ztratila v životě svůj největší sen

Její tatínek byl sice pilot a maminka knihovnice, i tak ale byli nadšení ochotníci a divadlo pro ně bylo velkým koníčkem. Ani jejich dcera nakonec nezůstala pozadu a brzy si ho oblíbila. Svou první roli ztvárnila už v mateřské škole. Dlouho se věnovala recitaci a tanci a už brzy bylo jasné, kam se její kroky budou ubírat. Ve čtrnácti letech jí tatínek, který v té době působil v olomouckém divadelním spolku Mrštík, dohodil roli družičky v Lucerně Aloise Jiráska. A divadelní atmosféra ji natolik uchvátila, že se vážně začala zabývat myšlenkou, zda herectví přece jen nestudovat. Sama se sice chtěla stát lékařkou, jak ale později přiznala, znamenalo by to, že by se musela vzdát hraní nadobro.

I tak to ale mělo velký háček, nechtěla opustit svou rodinu a vidina toho, že by se měla přestěhovat do Prahy, ji přímo děsila. Nakonec ale přece jen sebrala všechnu svou odvahu a vydala se vstříc svému štěstí. A udělala dobře, ještě ani nestačil vychladnout její diplom a už měla jednu nabídku vedle druhé. Ačkoliv zazářila v mnoha snímcích, byla především oblíbenou seriálovou herečkou. Mohli jsme ji vidět v takových skvostech, jako je například Žena za pultem, Chalupáři, Dynastie Nováků nebo nekonečná Ulice, kde si ji všichni zamilovali jako přísnou, přesto ale laskavou profesorku Miriam Hejlovou. Výčet jejích úloh je samozřejmě větší, co se týče divadelní kariéry, po celý život zůstala věrná vinohradskému divadlu.

Jenom se trápila, další rána osudu ji dostala na dno

A pak přišel rok 1971, tehdy Hana dostala roli v televizní inscenaci První radosti, při níž potkala i svou osudovou lásku, charismatického herce Jiřího Adamíru. Ten byl sice o 19 let starší než ona, také byl ženatý a měl syna, ale ani to jejich lásku nedokázalo zastavit. Přesto ale všechno rozhodně nebylo zalité sluncem a trvalo dlouhou dobu, než si svou lásku dokázali prosadit. Jenže právě fakt, že by mohla rozbít rodinu, pro ni byl frustrující. „Náš vztah nebyl jednoduchý, prožili jsme všechny podoby lásky, okouzlení a slasti, že jste středem pozornosti milovaného člověka, ale že vedle bezmezné krásy existují také útrapy a hrůzy lásky,“ prozradila herečka. Když už byla rozhodnutá, že se s ním definitivně rozejde, objevil se nečekaně v jednom ateliéru a bylo jasno. Prožili spolu dlouhých dvacet let. „Náš vztah byl přes věkový rozdíl, který jsem nikdy nepostřehla, vzácná symbióza,“ dodala. K jejich štěstí, tak scházel už jen poslední krůček společný potomek.

Haně bylo sice už 35 let, ale přesto si miminko se svým milovaným partnerem velice přála. Osud tomu ale nebyl nakloněn. V roce 1980 totiž vážně onemocněla a musela podstoupit operaci. Když se z ní probrala, sdělili jí lékaři něco, co snad nechce slyšet žádná žena. Děti už nikdy mít nebudete. „Z toho pomyšlení jsem najednou dostala silné horečky, jako by se mi zapálil mozek,“ řekla. Ovšem vědomí, že má partnera, který jí dokáže zvednout náladu v jakémkoli okamžiku, ji držela nad vodou. A zřejmě právě díky Adamírovi se nezhroutila a žila svůj život dál, jako kdyby se jí nic špatného nestalo. „Byla bych blázen, kdybych nežila. Nechápu, jak může někdo dobrovolně rezignovat na život,“ tvrdila optimisticky. Matkou se sice nikdy nestala, vynahradila si to alespoň na dětech svých milovaných sourozenců, se kterými měla krásný vztah.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Jiří Adamíra.

Nakonec zemřela sama a opuštěná

S Adamírou se nikdy nevzali, ačkoli před ní dvakrát poklekl. Hana Maciuchová ale moc dobře věděla, proč pokaždé odmítla. V té době byl totiž Adamíra už dvakrát rozvedený a byl považován za velkého proutníka. Jenže po boku krásné Hany se jako mávnutím kouzelného proutku změnil v oddaného a milujícího partnera a ona měla zkrátka pocit, že by mohl kvůli svatbě sklouznout ke svému starému způsobu života. S odstupem času ale hořce litovala, že tak neučinila. Svět se jí začal hroutit na počátku 90. let. Herec totiž onemocněl rakovinou plic, s níž sice bojoval statečně, choroba ale byla bohužel silnější než on. Tedy alespoň tak se to zprvu zdálo. Až později vysvětlila herečka, že vlastně nezemřel na nemoc samotnou, ale na pooperační komplikace. „V jeho případě bylo tolik otazníků, tolik problematických lékařských rozhodnutí, tolik zdržení,“ svěřila i po letech se slzami v očích.

Smrt si pro něho přišla 14. srpna 1993. Jeho odchod na věčnost byl pro ni tak bolestnou zkušeností, že se s ní nemohla dlouho srovnat. Jejich láska byla tak velká a najednou se ocitla na všechno sama. Dalšího partnera si odmítala najít, Jiří Adamíra zkrátka nasadil laťku až příliš vysoko. Herečka si ale nezoufala, pořád měla spoustu kamarádů a kolegů, se kterými trávila čas. Když sama onemocněla rakovinou, tajně toužila, aby měla vedle sebe takovou oporu, jakou byla její životní láska. Když 26. ledna 2021 zemřela, celý národ se zahalil do černé barvy. Česká kinematografie sice přišla o jednu ze svých nejzářivějších hvězd, na druhou stranu se ale všemi milovaná paní Hana Maciuchová opět ocitla se svým mužem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz