Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Hřib hořčák má blahodárné a léčivé účinky. Stačí s ním udělat tyto věci a uvidíte zázraky

Foto: Tylopilus_felleus_060914c.jpg: bernd gliwaderivative work: Ak ccm, CC BY-SA 2.5 , via Wikimedia Commons

Představte si, že jdete na houby a potkáte někoho, kdo má nasbíraný plný košík hořčáků. Co byste si pomysleli? Že se zbláznil? Omyl! Tento člověk nejspíš ví něco, co většina z nás netuší.

Článek

Hřib žlučník, známý také jako hořčák či žlučák, je úžasná houba, která na první pohled může zmást i zkušeného houbaře. Ačkoliv svým vzhledem připomíná oblíbený hřib pravý, jeho chuť může být pro neznalé sběratele nepříjemným překvapením. Kdo by však čekal, že tato na první pohled „nepovedená“ houba skrývá tak úžasné léčivé vlastnosti? „Kde rostou žlučáky, tam nemoci nemají šanci,“ říkávali naši moudří předkové. A měli pravdu!

Tento nenápadný lesní poklad totiž v sobě ukrývá hotovou přírodní lékárnu, uvádí tato vědecká studie. Kdo by to byl řekl, že houba, která může zkazit celou smaženici, může být zároveň tak blahodárná pro naše zdraví? Není to kouzelné, jak nás příroda dokáže překvapit? Hořčák je živoucím důkazem toho, že ne vše, co je na první pohled nepoživatelné, je k zahození. Ba naopak - někdy ty nejméně lákavé dary přírody skrývají ty největší poklady pro naše zdraví, píše tato vědecká studie. A přesně takový je příběh mykologa Jiřího Laštůvky, přezdívaného Kudláček, z Hlinska na Chrudimsku.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Tylopilus felleus - Hřib hořčák

Hořčáky jsou možná nejedlé, za to skutečně léčivé

Jiří Kudláček se v těchto dnech vrací z lesa s košíkem plným hřibů žlučníků, kterým se lidově říká hořčáky. „Suším je klasicky jako jiné houby. Dříve jsem je užíval tak, že jsem zalil tři plátky vodou, louhoval a popíjel. Vloni jsem přišel na jiný způsob. Koupil jsem tisíc kapslí za dvě stovky a prášek ze sušených hořčáků do nich nasypu,“ popisuje svůj postup Jiří Laštůvka. Ale proč to dělá? Vždyť hořčáky jsou přece nejedlé, ne? To je pravda, ale tady nejde o kulinářský zážitek. Jiří Kudláček totiž připravuje lék, který se osvědčil na mnohé neduhy a ne jednou mu skoro zachránil život.

Hřib žlučník, jak se hořčáku odborně říká, má překvapivě velké léčivé schopnosti, píše tato vědecká studie. Poskytuje rychlou pomoc při žaludečních nevolnostech a průjmech. Regeneruje játra, je prevencí proti infarktu, snižuje krevní tlak. A to není všechno! „My ho doma užíváme preventivně,“ dodává Jiří Laštůvka. Množství těchto léčivých hub ale nemá jen pro vlastní rodinu. O kapsle se sušenou rozdrcenou houbou ho stále žádají přátelé a známí, kteří si už vyzkoušelii, že hřib žlučník přináší rychlou úlevu od jejich zdravotních obtíží.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Hořčáky a rakovina

Ale počkejte, to nejlepší teprve přijde! Věděli jste, že hořčáky mohou být účinné i proti rakovině? Ještě v 80. letech se údajně hřib žlučník v Československu vykupoval pro farmaceutické firmy v SRN, které ho používaly na léčbu rakoviny. Výzkumy totiž ukázaly, že hořčák vyvolává samozničení rakovinových buněk vlastním imunitním systémem organismu, jak uvádí tato studie. To je naprosto dokonalé, nemyslíte? Pokud vás tento článek inspiroval a chcete se vydat na lov hořčáků, je důležité vědět, jak je poznat.

Hřib žlučník roste převážně v jehličnatých, hlavně smrkových a borových lesích na kyselejších půdách od nížin až po hory. Jak ho ale odlišit od jedlých hřibů? Je to jednoduché, vizitku mu totiž dělá jeho intenzivní hořká chuť. Ale ochutnávat nemusíte! Růžové rourky, u starších plodnic nápadně polštářkovitě vyklenuté, hrubší síťka na třeni s většími oky než u jedlých hřibů, mluví samy o sobě. Chtěli byste vyzkoušet hořčák, ale bojíte se jeho pověstné hořkosti? Nebojte se, máme pro vás tip, jak tuto chuť výrazně potlačit! Tímto jednoduchým postupem můžete zmírnit hořkost hořčáku až o 80 %. Je to skvělý způsob, jak využít léčebné účinky této houby nebo zachránit úlovek, který byste jinak museli vyhodit.

Postup:

  1. Hřib očistěte, omyjte houbičkou a nakrájejte na plátky.
  2. Nakrájené plátky plátky hřibu namočte do mléka (skvěle funguje kokosové) na 30 minut.
  3. Mléko scedíme a houby osmažte je na oleji. Nezapomeňte přidat sůl a kmín pro lepší chuť slaninu a cibuli.
  4. Duste pomalu dokud se nevypaří všechna voda.
  5. Pokud by se voda vypařila příliš rychle, můžete houby lehce podlít.

Takto upravené hořčáky můžete použít do klasické houbové smaženice nebo je dokonce připravit jako řízky. Kdo by to byl řekl, že i z hořčáku může být chutné jídlo, co? Možná je na čase přestat se jim vyhýbat a začít je sbírat. Samozřejmě, nezapomeňte se poradit s odborníkem, než začnete hořčáky používat jako lék.

A co vy? Už jste někdy jedli hořčáky? Máte nějaké zajímavé zážitky s hřibem žlučníkem nebo tipy, jak ho využít? Podělte se s námi o své zkušenosti! Dejte nám vědět v komentářích!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz