Hlavní obsah

Ivana Jirešová nezvládá vlastní dceru. Ta je psychicky nemocná a s mámou odmítá žít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Ivana Jirešová je známá především ze seriálu Ordinace v růžové zahradě. Vidět jsme jí ale mohli také v divoké soutěži Survivor. V poslední době se ale herečka potýká s komplikovaným vztahem se svou dcerou Sofií.

Článek

Jejich rodina si prošla celou řadou nepříjemných situací a nyní se zdá, že je před nimi další výzva, a to urovnání vzájemných vztahů. Herečka nikdy neskrývala fakt, že její vztah s dcerou byl občas komplikovaný. Situace vygradovala natolik, že se Sofie dokonce odstěhovala z domova ještě před dosažením plnoletosti. „Všechno budu muset dát dohromady. Svůj osobní život i vztah s dcerou,“ přiznala nedávno známá herečka.

Střídavá péče Psychické problémy a návrat domů

Sofie si prošla střídavou péčí, která pro ni nebyla vůbec snadná. Ivana Jirešová k tomu uvedla, že spolu chvilku byly, ale někdy naopak vůbec. „My jsme spolu 14 dní byly a 14 dní ne, tak tam na tu výchovu nezbyl čas. Užívaly jsme si to, že jsme spolu. Já jsem jí spoustu věcí odpouštěla.“ Také přiznává, že nedokáže objektivně zhodnotit svůj přístup k výchově. Zatímco okolí ji považuje za měkkou, Sofie by ji údajně označila za přísnou a hysterickou matku.

Před časem Sofie strávila tři měsíce na psychiatrii, a po propuštění se vrátila opět domů ke své matce. A nakonec se rozhodla odhalit celou pravdu. „Diagnostikovali mi hraniční poruchu osobnosti, anorexii a bulimii. Jsem teď po tříměsíční psychiatrické léčbě a tohle je první týden, kdy jsem zase venku a rozkoukávám se,“ svěřila se Sofie. Tehdy to vypadalo, že se svou matkou konečně našla společnou řeč. Bohužel se situace opět vyhrotila a Sofie se znovu odstěhovala z domu. Sofie je dcerou Ivany Jirešové a zesnulého novináře Ondřeje Höppnera. Rodiče se kvůli péči o dceru soudili dlouhých 10 let. Nakonec se dcera ve čtrnácti letech sama rozhodla, že bude žít u své matky.

Ivana Jirešová si je plně vědoma toho, že má před sebou nelehký úkol. Musí si dát do pořádku nejen svůj osobní život, ale především vztah se svou dcerou. Bude to určitě vyžadovat čas, trpělivost a vzájemné pochopení. Přestože to vypadá složitě a s někdy nejistým výsledkem, je na tom ale pozitivní snad to, že si Ivana Jirešová uvědomuje nutnost zapracovat na zlepšení vztahu se Sofií. Čas ukáže, zda se jim podaří najít společnou cestu a vybudovat si pevnější rodinné pouto.

A co je ona hraniční porucha osobnosti?

Hraniční porucha osobnosti ovlivňuje emoční klid a mezilidské vztahy nemocného. Lidé, kteří trpí touto poruchou, mají velmi často intenzivní výkyvy nálad, mají nestabilní náladu, depresivní pohled na svět, ale také velmi časté myšlenky na sebevraždu. Nemoc se začíná projevovat v době dospívání, protože právě tito jedinci bývají často zranitelní a trpí pocitem osamocení a bezmoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz