Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když farářka žije se ženou, změní tím veškeré božské zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Dočetla jsem se, že jedna z nejoblíbenějších farářek přiznala, že žije se ženou. Zároveň se obává kritiky. Je vůbec důvod ji kritizovat?

Článek

Martina Viktorie Kopecká patří mezi naše nejoblíbenější a zároveň nejmodernější farářky. Farářkou se však stala zcela nečekaně a trochu nechtěně. Ve své knize Deník farářky popisovala situaci, kdy nastoupila do mezinárodní firmy, kde pracovala jako administrativní pracovnice. Jeden telefonát od klienta ji však donutil, aby přehodnotila své priority a rozhodla se žít nový život. Prvním krokem bylo dodělání vysokoškolského studia. Jediná škola, kam brali na dálkové studium, byla teologická fakulta. A tehdy to bylo bez přijímacích zkoušek. Kopecká neváhala a přihlášku podala. Následně byla úspěšně přijata ke studiu.

Orientovala se v ilustrované bibli

Žena, tedy vírou nepolíbená, měla začátky na této škole opravdu náročné. Sama totiž nikdy o víru neprojevila sebemenší zájem, a tak se musela učit úplně od začátku. Proto vzala do ruky ilustrovanou bibli a zkoušela pochopit věci z ní. A postupem času do celého procesu náboženství prozřela a zjistila, že ji toto odvětví v životě zcela naplňuje. A tak šel čas, kdy Martina Viktorie Kopecká úspěšně vystudovala. Následně přijala křest a dala ve firmě výpověď. K tomu se však rozhodla vystudovat ještě další dvě vysoké školy, obory psychologie a speciální pedagogika. Začala pracovat jako farářka v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Od konce roku 2014 zastupuje Církev československou husitskou, kde také do dnešního dne pracuje. Postupem času se zapsala do srdcí mnoha sledujících.

Moderní farářka

Martina Viktorie je opravdu moderní farářka. Kromě toho, že má vlastní internetové stránky, má i svůj profil na Instagramu. Zde je poměrně aktivní a se svými sledujícími sdílí jak dobré, tak i zlé stránky života. Napsala svou první knihu Deník farářky, kde popsala celý svůj život i svá dosavadní rozhodnutí. O jejím soukromém životě jsme toho však do současnosti moc nevěděli. Farářka Kopecká dokonce účinkovala v soutěži Stardance, kde se dostala na finálové druhé místo. A nyní všechny překvapila. Není to jen samotná žena, která by životem proplouvala.

Má po boku milující ženu

Martina Viktorie Kopecká totiž ve své druhé knize Zpověď farářky přiznává, že má po svém boku milující ženu. O jejím vztahu ví i její církevní nadřízení, kteří s tím nemají nejmenší problém. Martina se rozhodla o tomto tématu otevřeně mluvit, aby ukázala, že homosexualita není tabu. Ale jak to můžeme vnímat v náboženském odvětví? Jak to souvisí s Bohem a jak by to případně Bůh přijal? „Jak zvláštně rozdílná je cesta ke zpovědi, a cesta zpátky, domů. Lidé se odedávna chodili vyzpovídat z toho, co je nejen trápilo, ale také spoutávalo pocitem viny. Přicházeli s odhodláním se ke svým myšlenkám a činům před Bohem přihlásit, vyjádřit nad nimi lítost a také rozhodnutí chyby neopakovat. V tomto ohledu mám i já čeho litovat,“ napsala ke svému příspěvku na Instagramu a lidé se začali ptát, co na to církev. Ta jí naštěstí v jejím životním rozhodnutí podporuje a stojí za ní.

Co na to však řeknou dnešní věřící a jak to budou brát ostatní faráři, kteří se leckdy díky svému poslání vzdali možnost mít rodinu a ženu? Přijmou tento fakt věřící, kteří jsou plně oddaní bohu a věří, že jen bůh dokázal stvořit přirozený svět? Za mě to je jednoznačně něco, s čím se musíme všichni smířit. Doba jde dál a moderní farářka musí zůstat moderní. Je snad důvod její rozhodnutí rozhodovat? Nemělo by to být tak, že pokud se cítí od boha posvěcena, není důvod v jejím štěstí bránit.

Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz