Hlavní obsah

Objednala jsem si veganské jídlo. To, co mi přinesli, jsem ještě dlouho rozdýchávala

Foto: Freepok.com

Chtěla jsem udělat něco pro sebe. Pro svoje zdraví, planetu, možná i svědomí. Jenže to, co jsem zažila při první návštěvě veganské restaurace, mě dostalo úplně jinak, než jsem čekala.

Článek

Nový začátek

Nikdy jsem nebyla typ, co sleduje složení každého jogurtu nebo počítá kalorie. Ale poslední měsíce jsem se cítila unavená, těžká a bez energie. Na Instagramu jsem pořád narážela na lidi, kteří přísahali, že když přejdou na rostlinnou stravu, změní se jim život. Cítila jsem, že to potřebuju taky.

Rozhodla jsem se začít pozvolna. Ne hned všechno vyházet z lednice, ale zkusit jeden den bez masa. A když to půjde, třeba i víc. Kamarádka mi doporučila novou veganskou restauraci v centru. Prý tam mají i klasická jídla, jen v „lepší“ verzi. Nadchlo mě to.

První dojem nic moc

Restaurace působila moderně, minimalisticky, všechno vonělo po bylinkách a dřevu. Ale personál byl od začátku zvláštně odtažitý. Když jsem se posadila, číšník se na mě ani neusmál, jen se zeptal, jestli mám rezervaci. Neměla jsem, bylo úterý odpoledne, skoro prázdno. Přesto mi dal pocítit, že jsem tam navíc.

Objednala jsem si burger z červené řepy, hranolky z batátů a domácí limonádu. Chtěla jsem si to užít i když to stálo víc než normální oběd. Říkala jsem si, že si zasloužím něco kvalitního.

První kousnutí

Když mi jídlo přinesli, vypadalo to nádherně. Barevné, voňavé, servírované na kamenném talíři. Jenže už po prvním kousnutí jsem měla chuť se zasmát nebo rozbrečet. Houska byla rozmočená, burger měl chuť mokré hlíny a omáčka chutnala, jako by do ní někdo omylem nasypal půl sáčku koriandru.

Snažila jsem se to brát s nadhledem. Možná je to jen jinak, než jsem zvyklá. Ale čím víc jsem jedla, tím víc mi bylo špatně. Chuť se míchala s pachutí v ústech, jako když se snažíte jíst zdravě, ale vaše tělo křičí, že tohle fakt nechce.

Trapný moment

Když kolem procházel číšník, zeptal se, jestli je všechno v pořádku. V duchu jsem zvažovala, jestli být upřímná. Nakonec jsem se usmála a řekla, že ano. Ale on si zřejmě všiml, že jsem snědla sotva polovinu. Zvedl obočí a poznamenal, že „to asi není pro každého“.

Ta věta mě zasáhla víc, než by měla. Cítila jsem se hloupě, jako by se mi vysmíval, že nejsem dost „uvědomělá“. Najednou jsem měla chuť zaplatit a odejít. Když mi přinesl účet, všimla jsem si, že si účtují i příplatek za „udržitelný obal“ i když jsem si jídlo nikam neodnášela.

Pocit zklamání

Cestou domů jsem přemýšlela, proč mě to tak rozhodilo. Vždyť o nic nejde, jen jeden nepovedený oběd. Ale bylo to víc než to. Chtěla jsem zkusit změnu, posunout se, udělat něco pro sebe. Místo toho jsem se cítila poníženě a znechuceně.

Je zvláštní, jak rychle se člověk může nechat odradit. Jedno jídlo, jedna špatná zkušenost – a všechno nadšení je pryč. Ale zároveň jsem si uvědomila, že problém není v samotném veganství, ale v přístupu. V tom, jak se z toho stal trend, soutěž, nálepka.

Svět dvou extrémů

Na sociálních sítích to vypadá, že jste buď stoprocentní vegan, nebo ignorant. Že kdo jí maso, ten ničí planetu, a kdo ne, ten má morální převahu. Ale realita je někde mezi. Znám lidi, co jedí maso, a přitom pomáhají zvířatům víc než ti, co sdílí fotky smoothie bowls.

Možná i proto mě ta zkušenost tak zaskočila. Chtěla jsem se přidat k něčemu „lepšímu“, a místo toho jsem se cítila vyloučená. Jakoby ten svět nebyl pro obyčejné lidi, kteří se teprve učí.

Druhá šance

Dnes už se tomu směju. Do té restaurace bych se nevrátila, ale zkusila jsem jinou – menší bistro s domácími jídly. Tam mi nabídli polévku z čočky a zeleninové karbanátky. Nic přehnaného, žádné slogany o zachraňování planety, jen poctivé jídlo, které mi chutnalo.

A najednou jsem pochopila, že to není o nálepce, ale o přístupu. O tom, že každý může udělat něco malého bez tlaku, bez studu, bez nutnosti být dokonalý.

Lekce, kterou jsem nečekala

Ten první oběd mě sice zklamal, ale zároveň mi ukázal, že změna začíná jinde než na talíři. V hlavě. V ochotě být k sobě laskavá, i když to hned nejde podle plánu. A že zdravý životní styl by neměl být o soutěžení, ale o hledání rovnováhy.

Dnes si občas dám maso, občas ne. Nepočítám, kolik mám bílkovin, ani kolik emisí jsem ušetřila. Ale když se najím, cítím se dobře a to je myslím, to nejdůležitější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz