Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oldřich Vízner má dodnes noční můry. Bratr mu uhořel před očima, sám bojuje s krutou nemocí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto.cz/Zakoupená licence

Na vlastní oči Oldřich Vízner viděl, jak jeho bratr Vladimír bojuje o život. Pár dní nato v nemocnici zemřel. Byl to výjev jako z nepovedeného akčního snímku, který si se sebou nese dodnes.

Článek

Měla to být dovolená, na kterou se jen tak nezapomene. To se bohužel stalo, avšak ne tak, jak si plánovali. Idylka u moře se totiž v jeden moment změnila v obrovskou tragédii, s níž se Oldřich Vízner a jeho tehdejší manželka Jana Šulcová dodnes nevyrovnali. Jana, Oldřich, jeho bratr, zvukař a kameraman Vladimír a jeho partnerka, Johana společně vyrazili v roce 1983 na ostrov Elba, kam se všichni moc těšili. Na pohádkové pláži si postavili stany a rozhodli se, že tam povečeří. Když si všichni dovolenkáři vyžádali ještě kávu, Vladimír chtěl instalovat další plynovou bombu, jenže ta se v jednu chvíli vznítila a s ní i on sám. Z posledních chvil se ještě dobelhal k moři. Už bylo ale moc pozdě na záchranu.

Po šestnácti dnech zemřel

Oldřich Vízner, známý ze seriálu Kapitán Exner či Velmi křehké vztahy, se mu samozřejmě okamžitě snažil dát první pomoc. Popáleniny ale byly moc vážné, že přivolaní italští lékaři ho nechali helikoptérou převést do nemocnice v Pise, kde Vladimír Vízner ještě celých 16 dní zápasil o život. Svůj boj ale bohužel prohrál. „Nechci se k tomu už nikdy vracet,“ poznamenala Jana Šulcová, která prý vše vidí, jako kdyby se to stalo právě včera. Z jeho smrti se oblíbený herec už nikdy nevzpamatoval, navíc přišel i o svého dalšího bratra Jaroslava. A aby toho nebylo málo, v minulosti mu tragicky zemřel ještě jeden jeho sourozenec. Mladého jedenáctiletého Vlastimila tehdy srazil v roce 1954 na kole německý náklaďák, zraněním nakonec podlehl v nemocnici.

Léčil bolest nevěrami?

Říká se, že všechna tato rodinná dramata byla důvodem, proč herec stále častěji hledal rozptýlení v náruči jiných žen, což si ostatně myslí i jeho bývalá žena, Jana Šulcová. Jejich manželství trvalo dvacet let a společně přivedli na svět dvě dcery, Terezu a Rozálii. Situace se však změnila, když do jeho života vstoupila Evelyna Steimarová, kvůli které rodinu opustil. „To, že se zamiloval, bych dokázala pochopit. Ale ten skandál, který z toho vznikl, bylo pro mě takové ponížení, že jsem to nemohla odpustit,“ řekla Šulcová v pořadu 13. komnata.

Jana Šulcová se po zradě od Víznera ocitla na samém dně. Propadla závislosti na alkoholu, trpěla nespavostí a postupně ztrácela pojem o čase. Víznerovi vztah se Steimarovou nevyšel, a tak opět nezůstal dlouho sám. Další partnerkou se stala půvabná Zuzana, s níž má dceru Viktorii. I tento vztah však ukončil, když odešel za herečkou Vendulkou Křížovou, která byla o pětadvacet let mladší a kterou potkal v Divadle Ungelt.

Podstoupil operaci kyčelního kloubu

Zdálo se, že tentokrát našel osudovou lásku a konečně se usadí. S Vendulkou měli dceru Anežku a syny Alberta a Františka. Vše působilo jako dokonalá idyla. Po dvaceti letech však přišel nečekaný zvrat. Vízner opustil rodinu kvůli jiné ženě, tentokrát o šestačtyřicet let mladší, kterou poznal v divadle. Jenže postupem času začal trpět zdravotními komplikacemi, které výrazně ovlivňovaly jeho život. Nakonec Vízner podstoupil operaci kyčelního kloubu. Krátce nato však nastaly komplikace a musel na sál znovu. Od té doby se pohybuje pouze s holí a s velkým sebezapřením.

Když se objeví na veřejnosti, má u sebe speciální přístroj, který mu pomáhá zvládat symptomy Parkinsonovy choroby, kterou také onemocněl. Jeho život se tím začal bordit jako domeček z karet. Boj s nemocí mu ulehčuje velká podpora Olgy Menzelové, díky níž získal finanční pomoc prostřednictvím nadačního fondu Jiřího Menzela. „Jsem vděčný za podporu a možnost nadstandardní péče v době, kdy už ze zdravotních důvodů nemohu hrát,“ napsal děkovný dopis Vízner Olze Menzelové. Kromě Oldřicha Víznera, který podle informací Blesku již nemůže hrát, poskytuje Olga Menzelová podporu také jeho kolegům, Rudolfu Jelínkovi, Ivance Deváté a Zuzaně Fišárkové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz