Hlavní obsah
Cestování

Ostrov Hydra: Řecký ráj, kde se zastavil čas. Dopravním prostředkem jsou zde pouze koně a osli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Mezi nejkrásnější řecké ostrovy se řadí jedinečný ostrov Hydra. Tento malebný klenot v Egejském moři je známý nejen nádhernou krajinou, ale také svým jedinečným způsobem dopravy. Na Hydře nezazní rachot motorů, všechno se zde přepravuje na koních.

Článek

Motorová vozidla jsou zde zakázaná

Hydra je řecký ostrov, který spadá do Argosaronskeho souostroví, který obývá asi 2 500 domorodců, převážně Arvanitů. Od pevniny Peloponnésu je ostrov oddělen jen úzkým průlivem. Jeho délka je přibližně 35 km, zatímco šířka jen zřídka překročí 5 km. Hydra na první pohled vypadá stejně jako všechny další malebné řecké ostrovy. Přece se ale v něčem liší. Co dělá toto místo opravdu jedinečným, je fakt, že jsou zde motorová vozidla zakázána. Namísto aut a motorek, zde najdete koně a osly, kteří slouží jako hlavní dopravní prostředek. Do centra má zvláštní povolení pouze jedno vozidlo, a to ambulance a dvě auta na sběr odpadků. Můžou za to úzké a strmé uličky, které nejsou vhodné pro auta.

Zdejší atmosféra je klidná a pomalá

Historie města sahá až do starověku, ostrov byl známý jako Hydrea, což jsou zřejmě vodní prameny, které se nacházejí ve vnitrozemí. Centrum ostrova se pyšní krásnou architekturou, úzkými uličkami a malebnými domy. Po vystoupení z trajektu se ocitnete v místním přístavu, který je srdcem ostrova. Tady už na vás čekají koníci, muli a oslíci, které si můžete zapůjčit. S vlastní elegancí se proplétají dlážděnými uličkami a nikam nespěchají. Procházka úzkými romantickými uličkami města je jako cesta časem. Zdejší atmosféra je klidná a pomalá, a umožňuje návštěvníkům vychutnávat si kouzlo ostrova, který působí jako malý ráj.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Ostrov Hydra se stal v 60. letech 20. století oblíbeným místem bohémské společnosti celebrit, umělců a spisovatelů, kteří dodnes stále čerpají inspiraci z idylického prostředí. V roce 1956 sem přijela Sophia Loren, která tady natáčela svoji roli ve filmu Chlapec na delfíně. Tím se malý ostrov proslavil natolik, že se dostal na mezinárodní scénu. Nějakou dobu na ostrově pobýval i kanadský skladatel Leonard Cohen, který se právě na Hydře inspiroval a složil oblíbené písně Bird on the Wire.

Místo, kde objevíte krásy přírody a pláží

Ekonomika Hydry je stále založena na moři a krásných plážích. I když se může zdát, že zákaz motorových vozidel může být omezením, pro místní to znamená uchování tradičního životního stylu a ochranu přírody. Tento kontrast k rychlému tempu moderního světa přispívá k jedinečnému kouzlu ostrova Hydra. Pokud hledáte místo, kde se můžete ztratit v malebné krajině, objevovat krásy přírody a vychutnávat si nádherné mořské pláže a ochutnat tradiční řeckou kuchyni, je právě ostrov Hydra ideální destinací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz