Hlavní obsah
Aktuální dění

Premiér Fiala oznámil, že se rodiny nebudou energeticky podporovat. Nejsou na to prý peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V posledních dnech se řeší znovu nastávající zima a finanční krize. K tomu se také vyjádřil i premiér Fiala, který řekl, že stát tento rok nebude pomáhat domácnostem v této krizi. Není údajně dostatek peněz.

Článek

Nabídky od dodavatelů elektřiny a plynu se zdají být opravdu výhodné. Výhodné je mít také své ceny zafixované, čehož se mnoho občanů bálo. Nikdo se nechce totiž upsat k ceně, která by za pár měsíců mohla být nevýhodná. Přes léto jakoby se tato starost vytratila z lidské mysli. Nyní se ale začíná pomalu ochlazovat a proto je třeba řešit, jak to bude tento rok v zimě s topením. Máme se znovu bát, nebo se situace již trochu zlepšila?

Nejsou zbytečné peníze, tvrdí Fiala

Ministr Petr Fiala se k této situaci vyjádřil a řekl, že je nutné, aby energie měl pod palcem stát, Jedině tak prý lidé mohou získat lepší ceny a kvalitu. Ale je opravdu nutné, aby vše, co je nezbytné, vlastnil a platit stát? Není jiné východisko? Energetická krize ukázala jednu věc, že lidé a společnost požadují od státu, aby zajistil energie, tím argumentuje Petr Fiala, který ještě ve čtvrtek minulého týdne tvrdil, že chce ze státního rozpočtu uvolnit několik miliard na odkoupení několika energetických podniků.

Lidé jako loutky v zajetí

Podle odborníků to však znamená, že se občané této republiky stanou takzvanými loutkami, které budou muset poslouchat, když něco budou chtít. Vše bude ve vlastnictví státu a záleží na lidech, zda se tomu podřídí. Vážně ale stát musí rovnou kupovat vše, u čeho potřebuje, aby to dobře fungovalo? Anebo zde budeme za chvíli žít jako v knize George Orwella 1989, kde všichni byli podřízeni Velkému bratrovi, který zemi ovládal. Tím bratrem je v knize myšlen stát. Petr Fiala chce všechno, ale možná z toho. Nebude nic. Neustále chce stavět nové silnice, pomáhat Ukrajině, a navíc musí řešit nové nákupy zbraní a léků.

Na dotování rodin nejsou peníze

Fiala chce dokonce v Rusku obnovit post velvyslance. To prý by byl dobrý krok k tomu, abychom znovu získali levnější plyn. Pro domácnosti navíc skončí mnoho úlev, které jim letos pomáhaly přežít energetickou krizi. Podle slov Petra Fialy nemá momentálně stát prostor na to, aby domácnosti neustále podporovali. „Ve chvíli, kdy energie budou pod stropy, musí přestat masivní státní podpora, protože na to prostě nemáme peníze, nelze rodiny podporovat neustále a donekonečna,“ prozradil v jedné ze svých zpráv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz