Hlavní obsah

Spiagge Bianche: Toxická pláž v Itálii je pro člověka nebezpečná. Lidé ji přesto vyhledávají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Nedaleko italského města Livorno, které leží na západním pobřeží, se nachází exotická pláž, která dokonale připomíná karibský ráj. Tropická pláž s bílým pískem a nádherně vypadajícím mořem ovšem skrývá jedno velké tajemství.

Článek

Nedaleko této pláže Spiagge Bianche se nachází obrovská továrna provozována chemickou společností Solvay, která vyrábí uhličitan sodný, který se používá například v pracím prášku nebo v mýdle. Při výrobě vypouští továrna každoročně tisíce tun toxického odpadu přímo do moře. Jedná se pak především o směs chloridu vápenatého a vápence, díky kterému získává moře nádherně tyrkysovou barvu a písek se zbarvuje do oslnivě bílé barvy. Odpad obsahuje také těžké kovy, které mohou být pro člověka velmi nebezpečné. Na základě výzkumu zveřejněného v roce 1999 programem OSN pro životní prostředí patří Spiagge Bianche mezi 15 nejvíce znečištěných pobřežích lokalit ve Středozemním moři.

Toxická pláž v Itálii je pro člověka nebezpečná

Jedná se především o rtuť, arsen a olovo. Rtuť má jednoznačně negativní vliv na lidské tělo. Jedná se o kumulativní jed, který se z organismu vylučuje velmi obtížně. V těle zasahuje především ledviny, játra a slezinu. Arsen jako samotný není nebezpečný. Stává se toxickým až při metabolické přeměně na další arzenité sloučeniny. Otrava se může projevit průjmem, nevolností, vypadáváním vlasů či dokonce ochrnutím nebo zástavou srdce. Olovo je velmi nebezpečné pro děti. Už i nízká dávka olova může být příčinou zpomalení duševního vývoje a nepříznivých změn v chování. Může také vést ke zvýšení poruch v dospělosti. V těle se ukládá především v kostech a v krvi. Stejně jako u rtuti se jedná o kumulativní jed, který se z těla vylučuje velmi obtížně.

Bohužel o tomto problému není dostatečné povědomí, a dokonce nejsou ani blízko pláže žádné varovné cedule, které by informovaly turisty o riziku. Místo toho je Spiagge Bianceh propagována jako turistická atrakce, která je bezpečná pro koupání v moři. Místní aktivisté vedou válku proti nadnárodní společnosti, ale ekonomické zájmy jsou příliš velké a komplikované na to, aby se společnost Solvay dostala pod kontrolu. V roce 2003 společnost souhlasila se snížením vypouštění nebezpečných látek o 70 % a odstraněním rtuti z odpadních vod. Bohužel to však vypadá, že to byly pouhé sliby a skutečnost se od nich výrazně liší. Ačkoliv pláž Spiange Bianche vypadá lákavě, buďte opatrní a zkuste se vyhnout koupání v této lokalitě.

FAQs

1. Které destinace nabízejí pláže s bílým pískem?
Některé z nejkrásnějších pláží s bílým pískem najdete na Maledivách, kde si užijete azurové nebe a průzračný Indický oceán, na Seychelách, v Mauriciu, na Zanzibaru, ve Francouzské Polynésii a v Mosambiku. Tyto destinace nabízí kromě krásných pláží také vynikající služby a komfort.

2. Kde v Itálii najdete čisté moře?
Jedním z míst s křišťálově čistou vodou je ostrov Capri, známý jako Modrý ostrov, který se nachází nedaleko Amalfi. Kromě nádherného moře zde můžete ochutnat místní kulinářské speciality, jako je salát Caprese.

3. Jaké jsou nejkrásnější pláže v Itálii?
Mezi deset nejkrásnějších pláží v Itálii patří Tropea v Kalábrii, Cefalù na Sicílii, Polignano a Mare v Bari, Spiaggia dei Conigli na Lampeduse, Cala Goloritzé na Sardinii, Baia dei Turchi v Apulii, Capo Vaticano v Kalábrii a Scala dei Turchi na Sicílii.

4. Jaká moře omývají italské pobřeží?
Italské pobřeží je omýváno několika moři: Jaderské moře na východě, Jónské moře na jihu, Tyrhénské moře a Ligurské moře na západě. Celková délka italského pobřeží je 7600 km. K Itálii patří také velké ostrovy jako Sardinie, Sicílie a Elba. Itálie je členem Evropské unie a NATO.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz