Hlavní obsah
Cestování

Chystáte se k moři? Na některých místech můžete za líbání nebo držení se za ruce skončit ve vězení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Ilustrační foto

Léto podporuje lásku, romantiku, ale také exotické a vášnivé románky. Avšak i v oblíbených letních destinacích mohou platit neobvyklá pravidla. Na mnohých místech, které jsou mezi Čechy oblíbené, jsou totiž veřejné projevy náklonnosti zakázané. Proč?

Článek

V mnoha turistických destinacích se od návštěvníků očekává, že budou mít zahalená ramena, vlasy nebo hrudník. Může se zdát téměř neskutečné, že v 21. století by mohl být polibek velkým problémem. Jenže i v oblíbených letních destinacích mohou platit neobvyklá pravidla. Cestování ve dvojici je určitě skvělým zážitkem. Pro mnohé je jiné klima nejúčinnějším afrodiziakem. Dovolená je příležitostí užít si volný čas a navzájem si být blíž. Letní románky se vznášejí ve vzduchu a možnosti jsou nekonečné. Jenže co je běžné v Čechách, v zahraničí může být úplně jinak. Na dovolené rozhodně nechcete skončit za mřížemi kvůli zdánlivě nevinnému polibku, který je pro vás zcela běžný.

V každé zemi se můžeme setkat se zcela odlišnou kulturou, zvyky a náboženskými tradicemi. V některých zemích jsou veřejné projevy lásky, jako je líbání nebo mazlení kulturní tabu, zatímco jinde je dokonce zákonem zakázané třeba jen nevinné držení se za ruku. To platí například v Thajsku. Tam se se svou drahou polovičkou rozhodně nemůžete ulicemi vést za ruce, ani si dávat jen letmý milenecký polibek. Takové chování je na veřejnosti zakázáno a místní lidé by se na vás dívali skutečně opovržlivě. V turistických oblastech je policie tolerantnější, ale v menších městech je třeba být opatrnější, neboť někteří místní mohou být na takové projevy lásky skutečně citliví. Stejně tak je v Thajsku zakázán i nudismus, takže odvážnější plavky rozhodně nechte doma.

Líbání nebo mazlení je zakázáno

Líbání, mazlení, ale také držení za ruce, může v některých zemích vést až k tomu, že skončíte ve vězení. Země Blízkého východu jsou obzvláště přísné v otázkách veřejných projevů lásky a například Indie sdílí podobné názory. V Indii byste se měli dokonce vyhýbat i vzájemnému mluvení. Trestní zákoník zde nesnáší jakékoliv obscénní chování a zakazuje i zpívání nebo recitaci nevhodných písní či básní. Porušení těchto pravidel může vést k trestu odnětí svobody, pokutě, nebo k oběma trestům najednou. A později byste mohli mít problém i s odcestováním zpět domů.

Foto: Pixabay/Public domain

Ilustrační foto.

V Kataru je naopak povoleno držet se za ruce, ale polibky by měly zůstat omezeny na soukromí vašeho hotelového pokoje, pokud nejde o přátelské či rodinné pozdravy mezi osobami stejného pohlaví. Například ve Vietnamu a v Jižní Koreji se na veřejné líbání často pohlíží s nedůvěrou a starší generace to považují za neuctivé. Někteří to dokonce mohou považovat za sexuální útok. V Číně, i když samotný polibek není zakázaný, může vyvolat skutečně pohrdavé pohledy. Ve Francii naopak existuje zákon z roku 1910, který zakazuje líbání na nástupištích vlakových stanic. Tento zákon byl původně zaveden kvůli tomu, aby se předešlo zdržení vlaků. Přestože doba rychlovlaků TGV přinesla mnohé změny, tento zákon nebyl zrušen. I když za jeho porušení není stanoven žádný trest, může vás personál stanice vyzvat, abyste nástupiště opustili.

Držení za ruce může některé pohoršovat

To, co se nám zdá přehnané, je pro některé naprostý standart. V některých zemích dokonce heterosexuální komunity založily takzvané líbací kavárny, kde je láska povolena. To však neznamená, že se zde lidé budou nekontrolovaně oddávat vášni. Pozor dejte i v případě, že rádi používáte sexuální pomůcky nebo hračky. Například v Asii nebo v zemích Blízkého východu se na takové věci nahlíží skutečně nedůvěryhodně. V některých zemích totiž takové nevinné erotické hračky považují za pornografický materiál, který by mohl škodit mládeži.

Proto je na těchto místech i prodej takových hraček zakázán. Takový zákaz platí například pro Spojené arabské emiráty, Saudskou Arábii, Maledivy, Thajsko, Indii, Indonésii či Malajsii. V poslední jmenované zemi můžete za držení erotické hračky dostat dokonce i tři roky vězení. Naopak pokud se s takovou pomůckou vydáte na letní dovolenou do Vietnamu, můžete počítat s tím, že vás na letištní kontrole zadrží a tyto pomůcky vám seberou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz