Hlavní obsah

Tchyně mi vyčetla, že neumím péct. Když jsem jí ukázala svůj způsob, zůstala beze slova

Foto: Shutterstock.com-zakoupená licence

Nikdy jsem si o sobě nemyslela, že bych byla špatná hospodyně. Jen jsem se naučila dělat věci jinak, než byla zvyklá moje tchyně. Jedna nevinná poznámka o pečení ale spustila situaci, která mi změnila pohled nejen na kuchyň, ale i na sebe samotnou.

Článek

Pečení pro mě nikdy nebylo o soutěžení, kdo má dokonalejší koláč. Vyrůstala jsem v rodině, kde se vařilo jednoduše, bez přehnaných nároků a hlavně bez stresu. Když jsem se vdala, rychle jsem pochopila, že u manželovy maminky je kuchyň téměř posvátným místem. Každý recept měl své pevné místo, přesný postup a jasně daný výsledek. Jakmile se odchýlil, bylo to špatně.

První poznámky přišly nenápadně. Tohle je nějak suché, tady by to chtělo víc másla, takhle se to přece nedělá. Usmívala jsem se, mávla nad tím rukou a brala to jako drobnosti. Až do chvíle, kdy se rozhodla říct to nahlas před celou rodinou. Podle ní neumím péct. Prý je to škoda, protože správná žena by to měla zvládat.

Kuchyně jako bojiště tichých očekávání

Seděla jsem u stolu a cítila, jak mi hoří tváře. Ne proto, že bych se styděla za koláč, ale proto, že jsem byla hodnocená. Ne jako člověk, ale jako žena, manželka, snacha. V tu chvíli jsem si uvědomila, jak moc jsem se snažila vyhovět cizím představám a přitom zapomínala na sebe. Místo hádky jsem navrhla něco jiného. Až příště přijede, upečeme spolu. Každá svým způsobem. Bez soutěže, bez porovnávání. Jen tak.

Souhlasila, možná z přesvědčení, možná ze zvědavosti. Já sama jsem nevěděla, jestli si tím nepřidělávám další problém, ale cítila jsem, že to musím udělat. Ten den jsem se rozhodla nedržet receptu, který by chtěla ona. Použila jsem suroviny, které mám ráda, ubrala cukr, přidala ovoce, které doma běžně jíme. Neřešila jsem, jestli je těsto dokonale hladké, ale jestli mi dává smysl. Pekla jsem klidně, bez nervozity a bez snahy se někomu zavděčit.

Okamžik, kdy bylo ticho hlasitější než slova

Když jsme oba koláče vytáhly z trouby, rozdíl byl viditelný. Ten její byl učebnicový, dokonalý, přesně takový, jaký zná celý život. Ten můj byl jiný. Možná méně uhlazený, ale voňavý a lehký. Když ho ochutnala, čekala jsem další poznámku. Kritiku, srovnání, cokoliv. Místo toho se ale odmlčela. Bylo ticho. Takové to zvláštní ticho, kdy člověk přemýšlí, jestli řekne něco nepříjemného, nebo raději nic.

Pak jen řekla, že je to zajímavé. A že takhle to nikdy nedělala. Nebyla to pochvala v pravém slova smyslu, ale pro mě znamenala víc než cokoli jiného. Uvědomila jsem si, že jsem jí vlastně nechtěla přesvědčit o tom, že peču lépe. Chtěla jsem jen ukázat, že existuje i jiná cesta. Že žena nemusí dělat věci přesně podle někoho jiného, aby byly správně. A že respekt nevzniká z kritiky, ale z pochopení.

Když si dovolíte být sama sebou

Od té doby se náš vztah nezměnil zázračně. Pořád má své názory a já mám ty své. Ale v kuchyni už nejsem tou, která se omlouvá. Peču po svém a nestydím se za to. Naučila jsem se, že někdy je důležitější postavit se za sebe klidně a bez křiku, než se snažit všem vyhovět. A možná právě tenhle malý koláč byl začátkem větší změny. Nejen v našem vztahu, ale hlavně ve mně samotné. Protože od té doby vím, že svůj způsob nemusím obhajovat. Stačí ho žít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz