Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Temná stránka čistoty: Noční směny ničí životy uklízeček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Zatímco většina z nás spí, armáda neviditelných hrdinů zajišťuje, že naše kanceláře, školy a obchody budou ráno zářit čistotou. Ale za jakou cenu?

Článek

Představte si, že jdete ráno do práce a všude je čisto a uklizeno. Kdo za tím stojí? Často jsou to právě uklízečky, které v noci tvrdě pracují, aby nám zajistily příjemné prostředí. Jenže tahle práce má svou temnou stránku.

Spánkový deficit jako norma

Nový průzkum odhalil alarmující skutečnost - 70 % uklízeček pracujících v noci trpí nedostatkem spánku. To není jen nějaké malé nepohodlí, ale vážný problém. „Nedostatek spánku může vést k řadě zdravotních problémů, od únavy a podrážděnosti až po vážnější onemocnění,“ varuje spánkový expert MUDr. Jan Novák.

Rodinný život v troskách

Ale to není všechno. Večerní a noční směny mají drtivý dopad i na osobní život. Představte si, že přijdete domů, když vaše děti odcházejí do školy. Nebo že se s partnerem míjíte ve dveřích.„Pracovní rozvrhy večerních a nočních směn výrazně narušují soukromí, sociální a rodinný život těchto pracovníků. Zvláště negativní dopad má tento náročný režim na jejich vztahy s dětmi a partnery,“ upozorňuje Milada Skutilová, generální ředitelka české pobočky Kärcher

Co je na tom nejsmutnější? 7 z 10 uklízečů nemá na výběr a musí pracovat večer či v noci. Buď kvůli vyšším mzdám, nebo prostě proto, že denní směny nejsou k dispozici.

Zdravotní rizika nočních směn

A to ještě není všechno. Noční práce s sebou nese i vážná zdravotní rizika:

  • Zvýšené riziko cévní mozkové příhody
  • Vyšší pravděpodobnost vzniku deprese
  • Narušení cirkadiánního rytmu

„Studie ukazují, že u pracovníků, kteří odpracovali více než 30 nočních směn, bylo pozorováno zvýšené riziko cerebrovaskulárního onemocnění,“ uvádí studie publikovaná v odborném časopise SJWEH.

Světlo na konci tunelu?

Existuje nějaké řešení? Některé firmy začínají problém řešit:

  1. Rotace směn
  2. Kratší noční směny
  3. Lepší pracovní podmínky

„Vnímání prestiže některých povolání se ale v posledních letech posouvá. Jinou optikou by si zasloužili být vnímáni i úklidoví pracovníci,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz. Noční práce uklízeček není jen otázkou čistých kanceláří. Je to otázka lidské důstojnosti, zdraví a kvality života. Možná je čas, abychom si uvědomili, že za tou ranní čistotou stojí něčí probdělá noc a narušený život. Není na čase změnit náš pohled na tuto profesi a zajistit lepší podmínky pro ty, kteří se starají o naše pohodlí?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz