Hlavní obsah
Lidé a společnost

Watts Towers jsou významnou ikonou města andělů. Věže byly ručně postavené z odpadu a střepů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V Los Angeles, ve čtvrti Watts, se tyčí jedinečná struktura, která svým působením a krásou přitahuje pozornost. Jsou to Watts Towers, monumentální věže složené z odpadu a střepů, které se staly ikonou města andělů.

Článek

Velkolepá stavba z odpadní oceli a střepů

Neuvěřitelná umělecká díla jsou svědectvím lidské vynalézavosti a tvořivosti, která může zpracovat i bezcenné materiály na vznešenou a okouzlující strukturu. Historii Watts Towers spustil italský imigrant Simon Rodia, který ve svých 42 letech začal budovat velkolepou stavbu z odpadní oceli a střepů. Watts Towers jsou ještě zajímavější tím, že jsou osobní vizí tohoto přistěhovalce, který se na stavbě podílel mezi lety 1921 až 1954 každé odpoledne po práci a o víkendech. Bez cizí pomoci a jen se základními nástroji, aby vybudoval rozměrné umělecké dílo, které je velmi osobní. Sabato Rodia se narodil 12. února 1879 v malé vesnici Ribottoli na jihozápadě Itálie. V 15 letech se rozhodl odejít do Ameriky. Rodia byl vznětlivý člověk a věčně nespokojený. V roce 1921 koupil Rodia s pomocí svého bratra pozemek zvláštního tvaru, kde bydlel se svou třetí ženou Carmen v malém domečku, ale ta ho záhy opustila kvůli jeho posedlosti projektem.

Sochy se tyčí k nebi jako obrácené zmrzlinové kornouty

Dodnes jeho dílo vzbuzuje silné emoce a z chudé čtvrti Watts v Los Angeles udělal jedno z nejúžasnějších míst Spojených států. Bez jakéhokoliv vzdělání v architektuře nebo inženýrství se Rodia rozhodl vytvořit něco, co by zapůsobilo na celý svět. Svůj volný čas věnoval hledání materiálu a sbíral různé kovy, střepy keramiky, láhve a kameny. Nashromážděné kovové tyče zpracovával do požadovaných tvarů, zpevňoval je drátěným pletivem a spojoval vrstvami cementové malty. Železné konstrukce z odpadu začal skládat do podoby věží, které se postupně stávaly většími a složitějšími.

Foto: Wikimedia Commons/Publicdomain

Sabato Rodia byl při práci ukotven pouze pásem.

Mřížky věží doplňoval mušlemi, dlaždicemi, lahvemi od limonád, zrcadly, střepy keramiky a brusnými kotouči. Sochy se tyčí k nebi jako veliké obrácené zmrzlinové kornouty. Při stavení Sabato Rodia vynášel veškeré stavební materiály a rozložené díly ručně, v různých nádobách, a poté je sestavoval přímo na místě. Výtah z finančních důvodů nepoužíval. Při práci byl ukotven pouze pásem. Sabato během své stavby měnil názory, a tak několikrát bořil a znovu stavěl, dokud nesplňovaly jeho představy. Výsledkem byly tři vysoké věže a více než tucet dalších soch, včetně altánu a lodi Marca Pola.

Staly se oblíbeným místem nejen pro turisty

Každá z věží má nejen fyzickou konstrukci, ale má i nesčetné příběhy. Rodia do svých děl vkládal osobní zkušenosti a emoce, což dává Watts Towers hloubku a pravost. Nejenže se zde odráží tvrdá práce a odhodlání jednoho muže, ale také kus života celé komunity. Nejvyšší z věží, známá jako West Tower, má téměř deset poschodí a sahá do výšky 99,5 metru. V padesátých letech 20. století bylo rozhodnuto, že stavby nejsou bezpečné, a úřady nařídily jejich zbourání.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Losangeleská umělecká komunita se postavila proti tomuto rozhodnutí a v roce 1959 přesvědčila úředníky, aby provedli kontrolu odolnosti věží. Ke každé upevnili ocelové lano, které připojili k jeřábu, a ten vyvíjel boční sílu. Když se věže vůbec nehnuly, prohlásili Watts Towers za staticky zdravé. Prohlídky objektu pro veřejnost byly zahájeny v následujícím roce.

Dnes jsou Watts Towers považovány za symbol města Los Angeles. Staly se oblíbeným místem nejen pro turisty, ale i místní obyvatele. Navzdory svému původu z odpadu vytvořily Watts Towers nádherný kontrast k modernímu prostředí a připomínají nám, že krása a inspirace můžou vzniknout i z neobvyklých zdrojů. Tato ikona města andělů nás povzbuzuje, abychom hledali krásu v každodenních věcech a nenechali se odradit, zdánlivě nemožnými výzvami. Sabato Rodia zemřel 16. července 1965 v Martinez v Kalifornii ve věku 86 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz