Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zaplatil jsem dceři soukromou školu. Nepozvala mě ani na promoce, zedníka tam nechce, říká Vít (40)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Vít se snažil svoji dceru Evu po smrti matky vychovat jak nejlépe to šlo. Aby dcera nestrádala, pracoval v několika zaměstnáních jen proto, aby se dcera měla v životě lépe než on. Proto ji dopřál studium na soukromé škole.

Článek

Zaplatil jsem dceři soukromou školu

Vít byl vyučený zedník a v mládí nikdy neměl možnost více studovat, protože rodiče se řídili heslem - řemeslo je zlatý důl. Otec pracoval jako truhlář a maminka vlastnila svůj butik. Přesto vždy snil o tom, že jeho dcera Eva bude mít lepší život než on. Když jeho žena nečekaně zemřela, byla Evička ještě malá holčička. Proto se také Vít snažil sám vyplnit prázdné místo po své milované ženě a zajistit své jediné dceři vše potřebné pro její spokojené a šťastné dětství.

Proto pracoval v několika různých zaměstnáních, aby si mohl dovolit zaplatit školné na soukromé škole, kterou si jeho dcera v dospělosti vybrala. Neznal jiný způsob, jak jí dát tu nejlepší šanci na úspěch. Za tři roky studia na soukromé škole zaplatil Vít 120 tisíc korun, a i když to pro něj znamenalo obrovské finanční vydání, byl rád, že může pro svou dceru udělat něco tak důležitého.

Nepozvala mě ani na promoce

Vít se snažil udělat maximum jen proto, aby jeho dcera mohla v klidu dostudovat. Když nakonec udělala státní zkoušky za jedna, a to hned na první pokus, těšil se z toho, že si užije slavnostní promoci své jediné dcery. Když se o tom se svou dcerou bavil a ptal se jí, kdy mají promoce, řekla mu, ať se nestará. „Radši si jdi do hospody na pivo, tam to zedníkům nejvíce sedí.“ Poté, co Eva získala titul bakaláře, Vítovi řekla, že je jen obyčejný nevzdělaný dělník a o takového člověka na promoci vůbec nestojí, prý by se za něho musela stydět . Vít nechápal, kde se v jeho jediné dceři bere tolik zloby.

Zedníka tam nechce

Několikrát svému otci řekla, že je nevzdělaný a ona má titul. Nechtěla se s ním vůbec bavit a dokonce se cítila povýšeně. Nejenže Vít pocítil bolest z odmítnutí, ale také zklamání a smutek z toho, že jeho snaha, aby dcera měla to nejlepší vzdělání, nebyla oceněna. Přesto se rozhodl respektovat dceřino rozhodnutí a promoce se nezúčastnil. Seděl v hospodě, sám se sklenicí piva a přemýšlel, co pro Evu udělal. Nemohl přijít na to, kde se stala chyba a neuměl přijmout to, že někdy i veškerá láska a péče, kterou rodič dítěti dá, nelze zajistit kvalitní a spokojené vztahy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz