Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zuzana Dřízhalová zažila životní tragédii. Přišla o první dítě, druhé nakonec sama opustila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DALLE Chat GTP

Ilustrační foto

Zákeřná nemoc potrápila Zuzanu Dřízhalovou v jejím krátkém životě hned několikrát. V době, kdy byla nejšťastnější, se rakovina vrátila znovu, tentokrát už byla nad její síly.

Článek

Ačkoli jí nebylo často do zpěvu, nikdo na ní nikdy nic nepoznal. Zuzana Dřízhalová zářila pokaždé jako sluníčko a zřejmě i proto si ji každý tak zamiloval. Kolegové ji zbožňovali nejen pro její talent, ale pro její povahu, diváky si zase získala jako sympatická Marcela Rubešová v první české telenovele Rodinná pouta. Jen škoda, že k ní by osud tak moc krutý.

Zuzana Dřízhalová zažila životní tragédii

Komediální talent projevovala už odmalička, a tak ji rodiče přihlásili do souboru Bambini di Praga. Dobře hrála na klavír a brzy přišly i první nabídky z televize. A právě tehdy přišla Zuzana na to, že je vlastně docela zábava být herečkou. Nastoupila sice na vysokou školu chemicko-technologickou, jednoho dne se ale vydala podpořit svého kamaráda, který zrovna dělal přijímací zkoušky na DAMU, a právě tam si jí všiml skvělý herec Boris Rösner, který v jejím projevu viděl velký potencionál. A to rozhodlo. Sám ji připravoval na zkoušky a dopadlo to dobře. Když bylo budoucí herečce 17 let, většina mladých lidí prožívá své první velké lásky. Zuzana Dřízhalová ale měla úplně jiné starosti. Poprvé onemocněla rakovinou lymfatických uzlin. Že není něco v pořádku, si vůbec nepřipouštěla, přece jen studium na škole bylo náročné a velkou únavu přičítala právě tomu.

Přišla o první dítě, což jí psychicky zničilo

Tehdy jí nikdo neřekl, jakou nemocí trpí, zřejmě z obavy, že by to musela zvládnout psychicky. Pravdu se dozvěděla až rok a půl poté, co se uzdravila. V nemocnici ještě dodali, že pokud se nemoc do deseti let nevrátí, má vyhráno. Po 12 letech se ale všechno bohužel opakovalo. Přitom neměla důvod ke starostem. Byla šťastně vdaná za scénografa Hynka Dřízhala, práce měla až nad hlavu a věřila, že je všechno v nejlepším pořádku. Jednoho dne si ale nahmatala na krku další bulku. Poslali ji na sono břicha a diagnóza zněla jasně – rakovina se opět vrátila. Místo operace zamířila rovnou na chemoterapie a začala silně pochybovat o tom, zda zvládne nemoc překonat i podruhé. Měla totiž pocit, že kazí život nejen svému manželovi, ale i rodičům. Drsná léčba trvala půl roku a nesnesitelné bolesti ji prý úplně paralyzovaly. Jako zázrakem se ale uzdravila.

Druhé dítě nakonec sama opustila

S manželem si pochopitelně přáli rodinu. Zuzana dokonce otěhotněla, její zesláblé tělo ale takový nápor nevydrželo a potratila. S Hynkem se proto rozhodli, že zažádají o adopci a současně se budou snažit o vlastního potomka. A na začátku roku 2011 jim doma zazvonil telefon. „Tak Zuzko, máme pro vás Budulínka,“ zaznělo a o pár dní později už měli doma malého Jeníčka. Jenže v srpnu ji začalo pobolívat v krku, což přičítala angíně. Snažila se ji vyležet, jenže po pár dnech se dostavily vysoké horečky. Manžel ji úplně zesláblou odvezl do nemocnice, kde se jim zhroutil svět. „Zjistili, že má znovu v břiše uzliny. Lymfon se vrátil,“ řekl smutně Hynek.

Tři dny nato dostala zápal plic a věděla, že je zle. Manželovi prý sama sdělila, že už se asi domů nevrátí. Uvedli ji do umělého spánku, aby mělo tělo sílu bojovat, avšak ani to nepomohlo. Hynek strávil poslední minuty jejího života u její postele. Zuzana Dřízhalová zemřela 16.září 2011. Smrt manželky Hynka Dřízhala neskutečně ranila. Byl to ale jejich syn Jeníček, který ho držel nad vodou. Musel se o něho postarat, a to mu dodávalo sílu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz