Hlavní obsah
Cestování

Kam na výlet se psem - Radyně, Andrejšky a rotunda sv. Petra a Pavla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bišonek na cestách

Pohled na Starý Plzenec od rotundy sv. Petra a Pavla

Možná to znáte. Chcete jet na výlet, ale nechce se vám nechat psího mazlíčka doma samotného. Tento článek vám poradí, kam s chlupatým parťákem můžete vyrazit.

Článek
Foto: Bišonek na cestách

Trasa výletu

Start a cíl výletu: vlakové nádraží Starý Plzenec

Délka trasy: 10 km

Tento výlet není vhodný pro osoby s omezenou hybností a pro kočárky.

Doporučuji vzít si dobré boty, protože trasa vede lesem a po dešti klouže.

Co po cestě uvidíte:

Starý Plzenec - nejstarší doložené město Plzeňska

Radyně - hrad se po svém založení jmenoval na počest Karla IV. Karlskrone, ale toto jméno se moc neujalo. Byl proto přejmenovaný na Radyni podle jména kopce a buližníkové skály, na níž byl vybudován. K názvu hradu se váže i pověst:

Charvátský vladyka Hrozislav se svojí ženou očekávali narození dítěte. Kněžna chtěla holčičku, ale stařena, kterou si dala zavolat, jí předpověděla, že to bude chlapec. Kněžna se rozzlobila a ve zlosti vykřikla: „To bych měla raději osla!“ Kněžně se zanedlouho narodil chlapec s oslíma ušima, kozlí bradkou a kančími zuby. Vychovali ho cizí lidé a začali mu říkat Radouš nebo také Raden. Lidé se mu posmívali, a tak vyrostl ve zlého a mstivého mladíka. Nakonec od lidí utekl a dlouho bloudil pustou krajinou. Až jednou v hustém lese nalezl spícího starce, který měl pod hlavou starodávnou černou knihu. Opatrně mu ji vytáhl a utekl na skálu. Zvědavý Radouš si začal knihu prohlížet. Byla v ní podivná znamení. Pokusil se některá slova přečíst, a jakmile je vyslovil, objevil se před ním skřítek se svojí družinou a ptal se ho, co si přeje. Radouš poručil, aby právě tam, kde jsou, postavili pevný hrad. Nazval ho po sobě Radyní. Stal se mocným pánem, dlouhou chvíli si krátil lovem zvěře a co potřeboval, mu přinášeli skřítci. Vzal si krásnou pannu, když se jim však narodilo dítě, mělo oslí uši, kozlí bradku a kančí zuby po otci. Radouš zabil ženu i dítě a pohřbil je ve sklepení hradu. Skřítci přivedli Radoušovi další pannu, ale měla stejný osud jako první žena. Mnoho nešťastnic tak nedobrovolně skončilo svůj mladý život. Ničeho se Radouš nebál, jen před bouřkou utíkal do nejhlubšího sklepa. Před bleskem ho chránil medailonek, který mu dala jeho matka, než ho vyhnala z domova. Jednou zase přišla bouřka. Radouš byl právě ve věži a díval se po okolí. Plný hrůzy se rozběhl do sklepení, ale cestou medailónek ztratil. Tu uhodil blesk do věže, zdi se zbořily a Radouš zůstal pohřben v troskách svého vlastního hradu. Tak byl Radouš potrestán za svoji pohanskou pýchu a nepokoru. Dodnes hlídá Radouš se svým sluhou Černým Hanušem a černým psem své poklady v hradním sklepení.
Kniha Pověsti z kraje pod Radyní od autora Vladimíra Havlice
Foto: Bišonek na cestách

Radyně

Andrejšky - tento buližníkový útvar vznikal dávno před tím než na Zemi chodili první dinosauři. Tento útvar má na délku 300 m a na výšku okolo 20 m. Je to také oblíbený cíl horolezců a jsou zde 3 horolezecké trasy.

Foto: Bišonek na cestách

Andrejšky

Rotunda sv. Petra a Pavla - poslední pozůstatek bývalého hradu Plzeň. V 18. století měla být také zbořena, ale udělali z ní sklad munice. Kopec Hůrka, na kterém rotunda stojí, byl původně holý a až ve 2. polovině 20. století byl uměle zalesněn. Mimochodem sv. Petr a Pavel jsou oba ochránci proti hadímu uštknutí, což se může každému cestovateli hodit. S rotundou a kopcem Hůrka je spojená i Naučná stezka Stará Plzeň a kupci, která přibližuje význam hradu Plzeň pro kupecké výpravy po Řezenské stezce.

Foto: Bišonek na cestách

Rotunda sv. Petra a Pavla

Trasu si můžete samozřejmě podle sebe upravit. Doufám, že vám můj výlet přinesl inspiraci kam vyrazit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz