Hlavní obsah
Aktuální dění

Když se národ umí semknout. Na oběti střelby se za noc vybralo přes 6 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

To, co se včera stalo, se nedá slovy popsat. Nenahradí to žádná slova útěchy, žádné peníze ani žádná zapálená svíčka. I tak se národ znovu semknul a ukázal, že nejsme tak špatní.

Článek

To, co se stalo ve čtvrtek odpoledne na pražské vysoké škole, je něco neskutečného. Sama studuji vysokou školu a toto se mě opravdu dotýká. Do školy jednoho čtvrtečního poklidného dne přijde student, jehož cíl je jasný. Chce zabíjet. Kolik lidí ho muselo během dne potkat, kolik studentů a nikdo netušil, co se může stát. Ještě před tím stihne zabít svého tátu. Nemám slov a není třeba to více připomínat, protože tu bolest, co nyní musí všichni prožívat, nechce zažít nikdo z nás.

Národ se semkl

Ale jak se znovu ukázalo, Češi nejsou jen národem rejpalů a těch, kteří neustále něco kritizují. Jako první začali u univerzity vytvářet pietní místo zcela náhodní kolemjdoucí, kterých se tato situace nějak zvlášť netýká. A během večera vznikla sbírka, na kterou během jedné jediné noci přibylo přes 6 milionů korun. Peníze nám nevrátí život syna a dcery, nikdy nám nesmažou tu bolest, kterou právě prožíváme. Pomohou ale jinak. Pomohou finančně rodinám, které se dostanou do finanční tísně. Lidé stresem přestanou chodit do práce, někteří nebudou schopni začlenit se do běžného života. Po takové stresové situaci je to naprosto normální. Peníze slouží primárně pro rodiny obětí, takže ačkoliv se na první pohled může zdát, že sbírka je zbytečná, není.

Pomozme všichni

Všichni bychom si měli uvědomit, že do takové situace se může dostat každý z nás. Ačkoliv si to nikdo nepřeje, v hrozbě žijeme opravdu každý den a všude. Prosím, nešiřme po internetu poplašné zprávy, nešiřte fotografie útočníka a hlavně, zachovejme solidaritu a respekt. Ti lidé, kteří včera přišli o své blízké, prožívají jedno z nejhorších období svého života. Místo toho, aby se v neděli sešla celá rodina u Štědrovečerní večeře, jedno místo bude prázdné. Prázdné navždy. Uvědomte si, že naše komentáře mohou číst i ti, kteří stále někoho hledají, nikomu není tato situace příjemná.

Kdo by chtěl rodinám obětí pomoci, udělat to můžete v rámci nadačního fondu Univerzity Karlovy, kde vidíte i aktuální vybranou částku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz