Hlavní obsah

Odchody do důchodu se znovu prodlužují. Lidé ale v určitém věku neseženou práci, tak co mají dělat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Téma odchodu do důchodu je v poslední době stále diskutovanější. Není divu - vláda neustále mění podmínky a zdá se, že cesta k zaslouženému odpočinku je čím dál trnitější.Musím říct, že situace starších ročníků na pracovním trhu mě znepokojuje.

Článek

Od října 2024 se minimální doba pojištění pro nárok na předčasný důchod zvýší z 35 na 40 let. To znamená, že lidé budou muset pracovat déle, aby mohli vůbec pomýšlet na dřívější odchod do penze. Ministerstvo práce a sociálních věcí to zdůvodňuje snahou omezit vysoký počet odchodů do předčasného důchodu.

Ministr Jurečka k tomu uvedl, že je nutné snížit odchody do penzí. „Je nezbytné omezit vysoký počet odchodů do předčasného důchodu a zajistit, aby tato možnost byla využívána pouze v konkrétních, výjimečných situacích, a nikoli jako běžná volba.“ Chápu snahu státu udržet lidi déle v pracovním procesu, ale mám obavy, zda to v praxi nebude kontraproduktivní. Mnoho lidí totiž volí předčasný důchod ne z rozmaru, ale z nutnosti.

Realita pracovního trhu pro 50+

Ačkoli oficiální statistiky ukazují nedostatek pracovních sil, realita pro lidi nad 50 let je často jiná. Jak uvedla jedna čtenářka v diskuzi pod článkem, nikdo takové lidi prostě nezaměstná. „Moje vlastní zkušenost – ve 62 letech jsem nemohla najít práci. Ten ztuhlý úsměv personalistky, když zjistí váš věk, mluví za vše. Firmy vůbec nezajímá, co člověk ve vyšším věku umí. Hledají mladé, a řekla bych spíše dekorativní zaměstnance, a co umí, je ve finále ani moc nezajímá.“

Toto bohužel není ojedinělý případ. Průzkum společnosti MOORE Czech Republic ukázal, že až 85,2 % Čechů starších 55 let se domnívá, že právě věk je hlavní překážkou při hledání nového zaměstnání.

Předsudky stále přetrvávají

Markéta Krása z personální společnosti mBlue potvrzuje, že předsudky vůči starším zaměstnancům stále existují. „Uchazeči nad 50 let mají u firem často pověst zaměstnanců, kteří se budou hůře učit novým technologiím a budou častěji nemocní. Mnozí nadřízení, zejména ti mladší, se jich dokonce trochu obávají.“ Na druhou stranu dodává, že starší zaměstnanci mají i pozitivní pověst - jsou považováni za spolehlivé, schopné dotahovat věci do konce a samostatné.

Michaela Kostelníková z Age Management navrhuje zajímavý pohled. „Řešení spíše vidím v celkovém nastavení společnosti. Populace stárne, a všichni si na to budeme muset zvyknout. Věřím, že rostoucí potřeba firem po pracovní síle nakonec povede k tomu, že budou uchazeče hodnotit podle jejich schopností, a ne podle věku.“

Můj pohled? Proč omezovat lidi, kteří poctivě pracují

Jako redaktorka, která se dlouhodobě věnuje společenským tématům, musím říct, že mě situace znepokojuje. Na jedné straně máme vládu, která prodlužuje dobu potřebnou pro odchod do důchodu, na druhé straně firmy, které často nejsou ochotné zaměstnávat starší ročníky. Zdá se mi, že se tím vytváří začarovaný kruh - lidé mají pracovat déle, ale práci sehnat nemohou. To může vést k frustraci, finančním problémům a v konečném důsledku i k většímu zatížení sociálního systému.

Řešením by mohlo být aktivní potírání věkové diskriminace, podpora firem, které zaměstnávají starší pracovníky, a možná i nějaká forma daňových úlev pro zaměstnavatele, kteří dají šanci lidem 50+. Jedno je jisté - pokud chceme mít zdravou a funkční společnost, musíme najít způsob, jak využít potenciál všech věkových skupin. Jinak se může stát, že budeme mít spoustu lidí, kteří chtějí a mohou pracovat, ale nikdo jim tu šanci nedá.

Zdroje: vlastní rozhovor, dotazování, průzkum a osobní názor

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz