Hlavní obsah

Kulturní domy, na které se nezapomíná: Bylo zde kino, divadlo, kurzy šití, ale i první velké lásky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91842426

Kulturní domy jako skvosty minulého režimu. Dodnes se jim lidově říká kulturáky a v každém velkém městě spíše chátrají, než aby se do nich chodilo na kus drbu a zábavy. Pro někoho je to sice velké retro okénko, ale nebýt kulturáků, nebyla by zábava

Článek

Kulturní domy se nachází po celé České republice, ale také Slovensku. Není to jen ledajaký dům, kde se možná dříve pořádaly zábavy a různé setkání rodin. Kulturní domy v současné době představují významné památky, které fascinují svou architekturou a historií. Tyto stavby jsou velmi často vybudované v podobném duchu a připomínají nám symboly minulého politického režimu. A to nejen od pevně dané struktury stavby, ale také složení a body, které se v nich nachází.

Masarykův kulturní dům: Funkcionalistická ikona Mělníka

Masarykův kulturní dům v Mělníku je ukázkovým příkladem funkcionalistického purismu. Tento kulturní dům, který navrhli architekti Jan Bohuslav Zelený, Josef Širc a Bedřich Zeman, byl postaven v letech 1935-1936. Místní kulturní dům slouží nejen jako kulturní centrum, ale také jako památník prezidenta Masaryka a všech válečných hrdinů. Dnes je sídlem Mělnického kulturního centra a nabízí širokou škálu kulturních a vzdělávacích programů.

Foto: Autor: Michal Klajban – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15960331

Kulturní dům v Ostravě.

Dům kultury Mladá Boleslav: Výjimečná řemeslná zručnost

Dům kultury v Mladé Boleslavi byl postavený v 60. a 70. letech 20. století. Tento kulturní dům se stal jednoznačným příkladem špičkové architektury své doby. Architekt František Řezáč kladl důraz na kvalitní řemeslné zpracování a materiály, což se odráží v pečlivě navržených interiérech a uměleckých dílech, které zdobí samotnou budovu. Jeho autenticita a původní vzhled z něj činí významnou kulturní památku.

Dům kultury města Ostravy: Monument socialistického realismu

Dům kultury města Ostravy byl postavený v letech 1956-1961. Tento kulturní dům se stal jednoznačnou monumentální ukázkou socialistického realismu. Právě na této budově můžeme vidět, jaký styl byl v minulosti moderní. Architekt Jaroslav Fragner navrhl budovu tak, aby pojala minimálně tisícovku návštěvníků. Nešlo však jen o obchody, které se zde nacházely, ale budova měla za cíl poskytnout návštěvníkům divadlo, kino a další zařízení. Tento kulturní dům byl velmi často místními lidmi nazývám jako bílá loď uprostřed černé Ostravy.

Kulturní centrum Golf: Brutalistický klenot Semil

Kulturní centrum Golf v Semilech bylo navržené Pavlem Švancerem v roce 1972. Od této doby se kulturní dům stal jasným příkladem brutalistické architektury. Dům byl původně postaven jako firemní budova, ale dnes slouží jako kulturní centrum a hotel. I přes absenci oficiálního statutu kulturní památky je považováno za významné architektonické dílo, které si zaslouží ochranu a péči.

Kulturní dům Eden

Místo, kde se za minulého režimu scházeli především mladí lidé, aby si užili špetku zábavy. Tento dům vybudovali architekti Hana a Dalibor Peškovovi. Tuto budovu jsme mohli spatřit v Praze, a to v oblasti někdejšího zábavního parku Eden. Kulturní dům byl otevřen v roce 1987, ale hned v roce 2002 byl uzavřen kvůli chátrání. Nebyl totiž nikdo, kdo by se o něho mohl starat. V roce 2023 bylo rozhodnuto o jeho demolici, takže Češko přišlo o další historický skvost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Podcast Kulturák

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz