Hlavní obsah
Lidé a společnost

Normalizace ČT

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Hostem „Ptám se já“ Marie Bastlové byl ředitel ČT Jan Souček. Připadá vám víc jako nedůvěryhodný hochštapler než jako svědomitý ředitel veřejnoprávní televize?

Článek

V listopadu 1989 začal náš zápas o liberální demokracii s občanskými svobodami, právním státem a o suverenitou našeho státu ochráněnou demokratickou Evropskou unií a obranným společenstvím Severoatlantické aliance. Avšak současně mnoho občanů nevědělo, co je demokracie. A bohužel to mnozí neví dosud! Ale pro osvobození se z ruského impéria nás byla většina.

A to jsme nevěděli, že transformace naší společnosti byla v podstatě organizována členy komunistického Prognostického ústavu, kteří pracovali pod dozorem ruských tajných služeb KGB (Respekt). Možná to také bylo příčinou, že transformace byla provedena bez jakéhokoliv morálního a právního základu. A tak se u nás rozjížděl politický byznys, korupční a protekční vztahy, které naši předlistopadoví komunisti okopírovali ze vztahů v ruské společnosti.

Byli jsme prošpikováni ruskými tajnými službami a českými spolupracovníky ruských tajných služeb, kterým s největší pravděpodobností fandila především komunistická strana, která byla zvyklá na vazalství od ruských tajných služeb již od války. To jsem vnímal jako paradox, jestliže komunisti podporovali ruský agresivní imperialismus. To mi prozradilo, že komunisti nelpí tolik na marxistickém dělnickém hnutí, jako na vazbách na ruský režim. Naši politici pak umožňovali rozprodávání strategických podniků a nemovitostí ruským oligarchům, kteří přišli ke svému jmění ve zvláštních ruských vztazích.

V podmínkách politického byznysu s korupcí a protekcí, kmotrovství až mafiánství postupně vznikaly strany, které s tím chtěly bojovat. Na oko! Šlo o Věci veřejné Víta Bárty, Úsvit demokracie Tomio Okamury proměněné v SPD nebo ANO Andreje Babiše. První vláda, která usiluje o skutečnou službu občanům a o vymanění se ze závislosti na agresivním ruském imperialismu, je současná vláda Petra Fialy. Proto se antidemokratické síly, vnitřní i zahraniční, včetně té hybridní ruské války, spojují proti ní.

Zápas mezi liberální demokracií a autoritářskými režimy, včetně totalitních, je celosvětový. Součástí tohoto boje je i narativ ruské hybridní války, který si plete liberální demokracii s liberalistickou levicí v západní Evropě. Tento zápas je díky ruské hybridní válce i u nás vysoce aktivní. Rusové a jejich tajné služby s Putinem v čele naši zem považují za území svého zájmu, jakož i všechny státy bývalého Sovětského svazu a států od druhé světové války porobených ruských satelitů.

Efekt ruské hybridní války u nás je veliký. Asi před deseti léty jsem vnímal, že jsou úspěšní u jedné třetiny Čechů (Elfové tenkrát tvrdili, že jde jen o 15%). Dnes, podle jarních průzkumů, už však naši občané jsou ochotni přijmout totalitu ruského typu ve 40 procentech! Na Slovensku ji už přijali svojí většinou ve volbách. U nás tento souboj vyvrcholí příští rok na podzim v parlamentních volbách.

Kremelští vůdcové se svými tajnými službami GRU sní o Veliké Rusi sahající od Lisabonu po Vladivostok. Za tím účelem utvořili v Petrohradu speciální ústav s dobře placenými zaměstnanci (Respekt), který měl za prvotní úkol rozbíjet internetové diskuse ve státech ruského zájmu po celém světě a proměňovat pravdu v lež a lež v pravdu.

Posléze po celém světě vytvořili spoustu serverů (jen v Česku jich bylo dle Respektu k padesáti!), kde Rusové vytvářeli zaručeně pravdivé fake news, atakovali pravdivost zpráv veřejnoprávních médií, zejména Českou televizi a Rozhlas, a obviňovali je ze lží a falešných zpráv. Usilovali o jejich ovládnutí a usilují dosud.

Vzpomínám, jak tvrdili, že primátor Böhm ukradl na radnici Brožíkovy obrazy, strašili, že očkování proti coronaviru je životu nebezpečné, a vlivem soustavného vyvolávání strachu ze všeho možného i nemožného se jim podle nejnovějších psychologických, neurofysiologických a neobehaviosristických poznatků podařilo u jedinců odtrhnout racionalitu od emocionality vyvoláváním stresových situací, což způsobí, že jedinec je schopen a ochoten přijmout sebevětší hloupost za jedinou pravdu. (Alexandra Alvarová: Průmysl lži).

Toto pokračovalo soustavným vymýváním poznatků o demokracii, dehonestací liberální demokracie a preferování ruské autoritativní společnosti. Touto cestou si ve státech svého ruského agresivního zájmu vytvářeli a stále vytváří svoji pátou kolonu, aby mohli tu zem ovládnout bez jediného výstřelu, bez ztráty jediného vojáka a bez ztráty jediné válečné techniky. Pomlouvali nejlepší politiky u nás i v Evropské unii. Usilovali o nefunkčnost demokracie, nefunkčnost Evropské unie a nefunkčnost obranného společenství NATO.

Navíc jsme u nás prošpikovaní agenty ruských tajných služeb GRU a vzrůstající řadou českých občanů ochotných sloužit ruskému agresivnímu imperialismu. Část jich slouží z doby předlistopadové a jejich agentní složky nenajdeme ve složkách české tajné služby, ale u ruské tajné služby. Mnozí byli naverbováni až v době polistopadové. Jde o jednotlivce, ale i o celé strany.

Jedna ta strana zcela nepokrytě nadbíhá ruskému agresivnímu imperialismu a nutí nás věřit tomu, že Ukrajina by se měla vzdát Putinově ruské agresi.

Ale je zde i strana, která nepokrytě usiluje příští rok u nás totálně převzít politickou moc. Jde o stranu autoritativní bez vnitřní demokracie, která je schopna skončit s liberální demokracií a nastolit autoritativní režim, jako to provedl Robert Fico na Slovensku. A dokonce by jí nevadila záštita ruského imperialismu. Zatím všichni její členové na současné demokratické vládě Petra Fialy nenechávají jednu suchou nit a pomluvy nemají konce!

Dokonce bych řekl, že zneužila i arcibiskupa Dominika Duku ke spolupráci v proměně Rady české televize. Ta pak odvolala ředitele České televize Petra Dvořáka, který v ČT utvořil team v zájmu zachování liberální demokracie, občanských svobod a právního státu. Místo něj si zvolila Jana Součka. Mohu se mýlit, ale jeví se mi jako člověk, který až tak liberální demokracii nepotřebuje a je schopen sloužit politikům, kterým vadil dosavadní aktivní hlídací pes veřejnoprávní České televize.

Jan Souček ukončil tolik sledovaný pořad „168“ a „Týden v politice“, nepochybně proto, že byli kritičtí vůči politikům. Ale i „Otázky Václava Moravce“ jsou některým politikům také trnem v oku. Ty také zrušíme? Uděláme tak televizi poslušnou vládnoucím politikům? Bude nakonec naše veřejnoprávní Česká televize podporovat vítězství této strany ve volbách? Bude podporovat autoritativní režim? Uvidíme! I v Radě České televize probíhá souboj o naši liberální demokracií. Zvítězí liberální demokracie, občanské svobody a právní stát? Nebo nás převálcuje ruská desinformační hybridní válka směřující nás do autoritativních režimů?

Nejsem sám, kdo má obavu z normalizace naší veřejnoprávní České televize! Když Česká televize tento týden nezveřejňovala témata Otázek Václava Moravce, měl jsem obavu, že i tento pořad končí.

Přesto doufám, že „normalizace“ veřejnoprávní České televize nebude pokračovat, že kvalitní, kritický pořad Václava Moravce bude zachován, že ČT bude dále fungovat jako strážný pes naší demokracie a našich svobod a nebude sloužit jediné straně bezhlavě usilující o moc!

………………………………..

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-co-nahradi-168-hodin-nory-fridrichove-od-rijna-bude-novy-porad-rika-soucek-259528#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám