Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchod bude sociální dávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freedom Financial Services

Rentabilita důchodových fondů

Důchodový systém spěje ke svému cíli. Stane se z něj sociální dávka. Máme možnost (vlastně povinnost) se na své stáří připravit. Mimo vlastní spoření je také nutné minimalizovat odvody státu. Každý je schopen se o své finance postarat lépe než stát.

Článek

Důchody naší a budoucích generací jsou v současné době politicky neřešitelný problém. Nelze očekávat, že by si bolševici v čele státu, pod sebou sami podřezali větev a přiznali nám, že pyramidová hra s názvem státní důchodové zabezpečení je na konci svého cyklu. Z důchodu se časem stane sociální dávka na úrovni životního minima či hmotné nouze a ti, kdo se nezabezpečí před bídou jinak než spolehnutím se na stát a jeho důchodový systém dopadnou velmi zle.

Uvědomte si prosím také, že spoření si na důchod formou různých důchodových fondů je pěkná blbost. Ze zákona mají tyto fondy za povinnost ukládat naspořené prostředky především formou nákupu státních dluhopisů. Jedná se tedy o skrytou podporu státu. A navíc v době, kdy stát nakupuje dluhopisy se záporným úrokem, není možné očekávat, že by Vás takovéto spoření alespoň ochránilo před znehodnocením Vašich úspor inflací. V okamžiku vysoké inflace naopak nemůžete pružně a bez značných smluvních pokut převést své úspory do jiného investičního instrumentu a alespoň minimalizovat své ztráty.

Jediná cesta, která se mě jeví jako správná, je investice do své budoucnosti. Investujte do svého vzdělání, do svého podnikání, do svého majetku, do své rodiny, do svých dětí. To jsou záchranné čluny, které Vás za dvacet a více let udrží nad hladinou bídy…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám