Hlavní obsah
Finance

Svobodné peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bohuslav Coufal

Peníze musí být odloučeny od státu. Bude to bude pokojnou evolucí nebo apokalypsou?

Plný text mého příspěvku do politické programové diskuse na celostátním sněmu Svobodných konaném 11.11.2023 v Praze.

Článek

Vážené dámy a pánové, kolegové.

Když jsem tento svůj příspěvek začínal psát, tak jsem uvažoval o názvu „Svobodní a digitální peníze“ přiléhavější mi však po chvíli přišel titulek „Svobodné digitální peníze“. V průběhu psaní jsem však zjistil, že píšu příspěvek s názvem „Svobodné peníze“.

Pět minut daných jednacím řádem je málo. Budu tedy stručný a heslovitý (přesto jsem musel při reálné přednášení příspěvku hodně vynechávat a improvizovat, tento text je tedy plná verze mého příspěvku).

Kdo z vás, kolegové, je alespoň jedním prstíčkem namočen v kryptoměnách? (Kladná odezva přišla zhruba od 80 % přítomných v sále.)

Svět se mění. Už nikdy nebude jako dřív a to je dobře!

Elektronickou výměnu dat mezi lidmi již velmi pravděpodobně nelze vypnout.

Myšlenka digitálních peněz vznikla v osmdesátých letech minulého století a brzy tedy oslavíme její padesátiny.

Je nutné pochopit, že technologie, na kterých je Bitcoin postaven, nejsou pouze digitální peníze. Bitcoin je pouze jedna, momentálně mediálně nejzajímavější, aplikace těchto technologií.

Digitální peníze, ať již Bitcoin, CBDC či jiné shitcoiny, jsou, budou a musí být součástí svobodné volby. O jejich úspěchu musí rozhodnout jen a pouze jejich uživatelé.

Nebojme se digitálních měn v jejich jakékoliv formě. Bojme se ztráty svobody a ztráty soukromí. Úvahy o prolomení bankovního tajemství pro úředníky apro stát, musí být pro nás naprosto nepřijatelné. To, že se to děje, je doufám zřejmé. Vzpomeňte si například na masivní Kanadské protesty řidičů kamionů a restrikce vůči nim skrz elektronické platební systémy. V ČR máme Jurečkův návrh na prolomení bankovního tajemství pro úředníky.

Rád bych zdůraznil, že kdyby úředník znal a chápal všechny možnosti blockchainu, tak už dávno novorozenci dostávají místo rodného čísla přidělený zPub. Kód, co ho bude provázet a identifikovat celý život. Ovšem život, který prožijí v digitálním otroctví.

Chápejme tedy Bitcoin a digitální peníze jako navýsost důležité politické téma, které na desítky let ovlivní naši budoucnost.

Kdo z vás ví, co je to MiCAr? Kdo z vás ví, co je to DORA? Komu jsou jasné pojmy jako AML a KYC? Přitom to jsou normy a nařízení, které velmi podstatným způsobem ovlivní, případně již ovlivňují, naše životy.

Na základě těchto dokumentů dochází k masivnímu sběru a uchování dat o nás a o našich životech. Troufnu si říci, že nikdo ze zákonodárců neví a nemá jasnou představu, jak je s těmito daty nakládáno. Jak je respektována ochrana soukromí a zda jsou tyto normy a procesy z nich vyplývající kompatibilní například s GDPR.

Není zcela jasné, jakým způsobem tyto normy vnikají a jsem přesvědčen, že zákonodárci jejich obsah neznají, protože je nečetli. Není to totiž v zásadě možné. Hlasují o zajících v pytli.

Okomentuji pouze MiCAr. Je norma mající za úkol regulovat kryptoměny. Je to však, Libor promine, zprasený právnický text vytvořený bez jakékoliv vazby na reálné technické a společenské prostředí. Prostě bez vazby na život. Jeho implementací vznikne velká a hluboká právní bažina, ve které nebude problém podle potřeby utopit kohokoliv z nás.

Další důležité téma k diskusi je pomalé dušení inovativní ekonomiky! Zabíjení rozvoje přes povinné licencování Vašeho podnikání institucí, která o Vámi použitých technologiích neví a nemůže vědět vůbec nic. Strávíte léta dokazováním, že to co děláte vyhovuje normám, které s něčím podobným vůbec nepočítaly a pokud regulátora nepřesvědčíte, nedá Vám licenci a je konec.

Mezi důležité otázky patří též ochrana spotřebitele. Kde však končí užitečná ochrana spotřebitele a začíná represe a šmírování uživatelů prostřednictvím AML, KYC nástrojů, které sbírají a ukládají data, slovy Daniela Landy „…kdyby snad náhodou!!!“.

Zákonná ochrana uživatele je v současné době dostatečná. Riziko zneužití klasických a digitálních finančních nástrojů je obdobné. Není důvod nevyužít stávající legislativu. Podvod vždy zůstane podvodem. Rozsudek soudu ohledně poslední obří defraudace na burze FTX to jasně dokazuje.

Jaký by měl být postoj Svobodných?

Znovu opakuji. Digitální peníze, Bitcoin a kryptoměny jsou, od začátku byly a budou důležité politické téma!

Při formulaci našich stanovisek se musíme držet základních politických principů na kterých Svobodní staví. Osobně si tyto principy zkráceně formuluji jako deregulace, decentralizace, osobní zodpovědnost a svoboda rozhodování.

Podrobněji se dotknu pouze aktuální normy MiCAr.

Je to silně regulační norma, která díky požadavku na řešení spousty vazeb nesouvisejících s vaším podnikáním pokračuje v utužování současných a budování nových monopolů. Naprosto zbavuje člověka možnosti svobodně se rozhodnout a tímto způsobem ho také, de facto, zbavuje odpovědnosti za vlastní jednání.

Navíc, jak jsem již před chvíli uvedl, jedná se o opravdu špatný text a už jenom z tohoto důvodu bychom ho měli odmítnout. Pokud nejsou normu schopni přečíst zákonodárci a odborníci, jak můžete chtít, aby se jí řídil občan?

CBDC nezakazujme. Odmítejme je jako přeregulované a centralizované shitcoiny, omezující naši svobodu rozhodování a umožňující významné restrikce vůči nám a našim penězům. Rozhodnout se však musí uživatel.

Pokračujme v minimalizaci regulací a zrovnoprávnění finančních instrumentů. Pokud nějaký regulační mechanismus v kryptoměnách chybí, zvažujme silně, zdali naopak v jiných normách tato regulace nepřebývá. Regulace rušme. Nerozšiřujme působnost starých.

Za hlavní programový cíl Svobodných bych označil odluku peněz od státu. Ta by naprosto zásadním způsobem mnoho problémů „špatných“ peněz vyřešila. Peníze jsou komerční produkt a jako k takovému k němu musíme přistupovat. Stejně jako bojujeme proti účasti státu na podnikání v jiných oborech, stejně tak je špatná přímá provázanost státu s finančními institucemi. Nechť stát používá peníze tak jako každý z nás.

Bitcoin a kryptoměny jsou, od začátku byly a budou politické téma a svět už nikdy nebude jako dřív. Buďme mu, nejen v digitálních penězích, příkladem!!!

Děkuji vám za pozornost a pokud vás tato témata zaujala, jsem vám k dispozici kdykoliv a kdekoliv, zde i jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám