Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Software ve vaší hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bohuslav Hrubý

Error!

Třeba se mnou nebudete souhlasit, ale podle mého život řídí software, který máme v naší hlavě.

Článek

Také se občas zamýšlíte nad svým životem? Základní otázka našeho bytí je, zdali svůj život řídíme a zcela kontrolujeme my sami, nebo zda ho směruje něco jiného. Předem daný osud, naše genová výbava, náhodné zážitky, zkušenosti a emoce.

Třeba se mnou nebudete souhlasit, ale podle mého život řídí software, který máme v naší hlavě. Stejně jako počítač totiž ukládá do paměti a do našeho podvědomí soubory, které sám uzná za vhodné. A my o tom ani nevíme. A netušíme, že je potom otevírá a používá při našem rozhodování a všech našich činnostech.

Uvedu jenom jeden příklad ze života, který pro vás možná nebude úplně neznámý.

Když vám bylo dvacet, bezhlavě jste se zamilovali do třeba – Lenky. (Dosaďte si každý sám jméno svého partnera nebo partnerky, u žen i mužů tenhle software funguje velmi podobně). S Lenkou jste byli v radostné euforii a všechno jste na ní obdivovali. Software ve vaší hlavě vytvořil preferovanou složku „Pozitivní Lenka“. A tam ukládal všechny příjemné zážitky s Lenkou. Vzpomínáte si snad z té doby na nějaký negativní zážitek nebo škaredou zkušenost s Lenkou? Pokud se něco takového výjimečně stalo, asi jste to hned hodili za hlavu – do koše.

Potom jste si Lenku vzali za ženu a prožili spolu kus společného života. Dnes už ty negativní věci, zlozvyky a vrtochy na Lence vidíte docela jasně. A často vás pěkně … zlobí. To proto, že máte teď ve své hlavě vytvořenou preferovanou složku „Negativní Lenka“. A je toho v ní už nějak moc, až to občas samovolně „přetéká“.

Často si říkáte, jaký jste mohli mít krásný život, kdybyste si vzali místo Lenky za ženu vaši první lásku Zdenku? Ach jo. No samozřejmě! To ale proto, že váš software nestihl vytvořit žádnou složku „Negativní Zdenka“!

Co se s tím dá dělat? Nevím. Vím jenom, že software v naší hlavě to celé nějak řídí. Sám a bez naší vůle. Takže pozor! Zřejmě se hodně mýlíte, pokud předpokládáte, že složku„Negativní Lenka“ nějak vymažete vytvořením složek „Pozitivní Jana“, „Pozitivní Renata“, „Pozitivní Pavla“, a tak podobně. Však víte…

Nejpravděpodobněji tím docílíte vytvoření přednostně preferované podsložky „Otravně negativní Lenka“. A dokonce velice riskujete, že si postupně zahltíte systém dalšími preferovanými složkami „Negativní Jana“, „Negativní Renata“ a„Negativní Pavla“.

Třeba by bylo rozumnější se zamyslet a uvědomit si, že velmi pravděpodobně existuje i preferovaná složka „Negativní vy“. Nejspíš bude ve vašem nejbližším okolí. A možná, že těch negativních složek s vaším označením bude kolem vás fungovat mnohem víc.

Je už zbytečné pokoušet se tyhle složky v hlavách vašich blízkých vymazat. Určitě by však stačilo snažit se nevytvářet do nich další a další soubory.

Nemohl by být zrovna tohle základ hezkého života a smysl softwaru v našich hlavách???

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám