Hlavní obsah
Cestování

Jezero Most si užívá záři reflektorů. Fascinující je ale i bez olympiády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kinšt, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Jezero Most: koupaliště, prostor pro zábavu, ale i krásná příroda a výchozí bod pro cesty za kulturou a poznáním

U Mosteckého jezera v současnosti probíhá olympijský festival, který svojí přítomností obohatil i prezident Petr Pavel. S jezerem Most ale stojí za to se seznámit i jindy.

Článek

Kde se vzalo jezero Most

Když se dnes postavíte na břeh Mosteckého jezera, jen těžko byste si představili, že ještě před pouhými 25 lety na tomto místě pracovaly těžební stroje dolující hnědé uhlí. Krajinu, která vypadala jako z nějakého apokalyptického filmu, nahradilo dnes krásné koupaliště s křišťálově čistou vodou, širokými možnostmi vyžití i kvalitní infrastrukturou. Jak se tato proměna udála?

V roce 1901 zde byl založen hlubinný důl na hnědé uhlí pojmenovaný Richard. V roce 1945 se jeho jméno změnilo na Ležáky, uhlí se ale těžilo dále. Těžba potom pokračovala až do 31. srpna 1999. Následně se začalo uvažovat o tom, jak celý vytěžený prostor proměnit a regenerovat.

Logickou variantou bylo zatopení lomu, tak jako v případě řady lomů předtím. Postaveno bylo proto 5 km potrubí, kterým byla do lomu voda přivedena z řeky Ohře. Původně uvažovaná Bílina byla zavrhnuta pro svoji až příliš znečištěnou vodu. Další potrubí zase přivádělo vodu z dolu Kohinoor. Napouštění celého prostoru trvalo plných šest let.

Foto: Marie Čcheidzeová, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Takhle vypadalo Mostecké jezero v roce 2018, dva roky před zpřístupněním jezera veřejnosti

Proměnilo se ale i okolí jezera. Ze zdevastované krajiny je nyní krásná přírodní lokalita, kterou si za svůj domov vybralo dokonce až deset tisíc různých ptáků několika desítek druhů, orly mořské nevyjímaje. Kolem celého jezera byla také vybudována 9 km dlouhá cyklostezka, aby si tuto krásu mohl užít opravdu každý.

Na březích nechybí ani nejrůznější stánky s občerstvením, toalety nebo půjčovna šlapadel, lodiček a paddleboardů. Centrem většiny aktivit je zde potom hlavní oblázková pláž s převlékárnami i slunečníky. Vedlejší pláže jsou pak určeny i pro pejskaře. A teď pozor, přístup je zde zdarma a celoroční. Nikoho by však nemělo překvapit, že koupání je zde na vlastní nebezpečí. Voda v jezeře je vhodná i pro potápění, neboť je velmi čistá a potápěči mohou počítat s výbornou viditelností. Mimochodem, v nejhlubším místě je to ode dna k hladině 75 metrů.

Okolí jezera Most

Mostecké jezero stojí za návštěvu i proto, že v jeho okolí můžete navštívit celou řadu zajímavých míst. Minout byste určitě neměli slavný kostel na Nebevzetí panny Marie ze 13. století. Ano, to je onen kostel, který v roce 1975 odborníci přesunuli kvůli likvidaci Starého Mostu o plných 841 metrů dále. Celá akce je zapsána v Guinessově knize rekordů jakožto přeprava nejtěžšího předmětu po kolejích v historii.

Druhou zajímavou památkou, kterou najdete v blízkém okolí jezera Most, je hrad Hněvín. Dostanete se k němu po turistické stezcea odměnou vám budou krásné výhledy, třeba na jezero Most. Úplně nejlépe uvidíte z místní rozhledny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz