Hlavní obsah
Cestování

Kde u nás najdete unikátní prosklený tunel pod hladinou rybníka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Palickap, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Unikátní tunel v Modré u Velehradu nabízí pohled do světa pod hladinou

Už pomalu přemýšlíte o letošní letní dovolené? Za krásami přírody se nemusíte vydávat až do ciziny. Zkuste navštívit například největší podvodní skleněný tunel v Evropě. Máme ho u nás.

Článek

Za krásami vodního světa suchou nohou

Skleněné tunely umožňující ničím nerušený pohled na život pod hladinou opravdu každému. Většinou si je spojujeme se světem podmořským, mnoho zajímavého se ale děje i pod hladinou našich rybníků. Takový skleněný tunel nabídne vskutku krásný pohled na kapry, sumce, líny nebo gigantické candáty. K vidění budou také čolci, žáby anebo vodní želvy. Nenechte si proto tento nevšední zážitek ujít. Kde ale takový tunel najít?

Sladkovodní tunel na Moravě

Sladkovodní skleněný tunel plný života najdete poblíž Velehradu, konkrétně v obci Modrá u Velehradu. Unikátní expozice se tak nachází jen malý kousek od Uherského Hradiště. Příroda z první ruky, která vám bude doslova na dosah, ohromí nejen milovníky ryb a krásných rybníků. Kdo by se nechtěl podívat do několikametrové hloubky bez potápěčského vybavení? Zkrátka a dobře, kdo se chce seznámit s různými druhy ryb i sladkovodními rostlinami, je v Modré u Velehradu na správném místě.

Jak je tunel veliký?

Tunel unikátní v celoevropském měřítku se nachází 3,5 metrů pod vodní hladinou a je přibližně 8 metrů dlouhý. Fascinující pohled na největší sladkovodní ryby uchvátí doslova každého, kdo jej přijede navštívit. K vidění jsou jeseteři i několik vyz velkých, které mohou měřit až několik metrů. Jedinečné jsou mimochodem nejen svými rozměry, ale i svou dlouhověkostí, dožít se mohou až 120 let.

Konkrétně se prosklený tunel nachází pod hladinou expozičního jezera s objeme 850 metrů kubických. Není to tedy rozhodně žádný drobínek. Napustit tak obrovské expoziční jezero není nic jednoduchého. Ryby, které zde můžete vidět, patří k těm obývajícím moravské biotopy, mnohé z nich již jsou přitom ve volné přírodě již velmi vzácné.

Foto: Palickap, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Tunel v Modré u Velehradu

Co dalšího v areálu uvidíte?

Prosklený podvodní tunel však není tím jediným, co zde můžete vidět. Expozice je rozdělena do dvou částí. Venkovní část tvoří moravské biotopy a její součástí je popsaný pohled pod hladinu rybníka. Nechybí zde ani potápěčské exhibice nebo ukázky rybolovných dovedností.

Zúčastnit se můžete i přednášek o přírodě nebo potápění. Celou expozici je možné prohlédnout si s průvodcem, anebo bez něj. Nudit se zde nebudou ani menší děti, pro které je tradičně připravený kvíz i výtvarnické aktivity. Pokud s dětmi vyrazíte na expozici během léta, chybět nebude možnost osvěžení v přírodním koupališti s podzemním pramenem, kde teče vysoce kvalitní voda.

V bezprostřední blízkosti jezera se nachází naučná zahrada, v níž můžete poznat různé druhy bylin, stromů, nebo keřů. Ukázky typických biotopů Moravy neosloví zdaleka jen vášnivé botaniky. Kdo chce, a chce se dozvědět ještě mnohem víc, může zajít i na místní projekci naučných filmů, které se promítají nejčastěji pod hladinou vody. U vchodu vstupní budovy potom nechybí ani pětimetrová maketa vyzy velké. Na památku si s ní tak můžete pořídit pěknou rybí fotku. Zaujmout vás mohou i exponáty vodních ptáků a savců.

Výlet pro celou rodinu

Druhý takový podvodní tunel jako v Modré u Velehradu v Evropě nenajdete. Tak neváhejte a během svého letního putování po Moravě si jej určitě nenechejte ujít. Pro celou rodinu půjde o zábavnou i poučnou návštěvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz