Hlavní obsah
Cestování

Ostrov Sal: v zátoce Shark Bay se setkáte tváří v tvář se žraloky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Městečko Santa Maria na ostrově Sal

Chtěli byste se někdy ocitnout v mělkých vodách s hejnem pískově hnědých citrónových žraloků? Pak se neváhejte vydat na Kapverdy.

Článek

Žraloci u ostrova

Na hejna žraloků dohlédnete obyčejným dalekohledem a kdo netrpí panickou atakou, může do vody vstoupit a podívat se na žraloky zblízka. Žraloky zde můžete poznat v jejich přirozeném prostředí zcela bez obav. Lidské maso ale žraloci citronoví nejedí, proto se jich nemusíte vůbec obávat. Pro bezpečnost a lepší vstup do moře si pouze nezapomeňte vzít vhodné boty do vody. Někteří žraloci jsou opravdu pořádní, překvapit vás může i třímetrový dlouhán.

Směr Kapverdské ostrovy

Z Prahy to sem není daleko, sedm hodin cesty letadlem není pro vášnivé cestovatele žádná dlouhá cesta. Ostrov Sal má přitom skutečně co nabídnout. Vydejte se proto nejen po stopách zmíněných divokých predátorů žijících v tyrkysově modrých vodách. Panenská příroda, někde doslova nedotčená, okouzlí téměř každého.

Foto: Ladislav Luppa, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Přístav na ostrově Sal

Jak veliký je ostrov Sal

Geologicky nejstarší ostrov Kapverd, který vznikl erupcí sopky, je přibližně 30 km dlouhý a ve svém nejširším bodě měří zhruba 12 km. Bílý písek, který je lákadlem pro milovníky plážového povalování, vás nezklame. Nejvyšší bod ostrova dosahuje výšky 408 metrů. Ostrov Sal, jenž se jmenuje po solných dolech, překvapí především svým zvláštním kouzlem zlatavých pláží, které omývá Atlantský oceán. Svou vyprahlou krajinou ale připomíná spíše Mars.

Jaké počasí zde panuje

Na ostrově Sal si užijete klid, pohodu a slunce. Prší zde jen zřídkakdy, proto se nemusíte bát, že by právě zde počasí nevyšlo někomu vstříc. Na ostrově Sal téměř 350 dní nezaprší, krajina je zde proto tolik vyprahlá. Když už, deště se mohou objevit od července do poloviny října.

Co nesmíte na ostrově minout

Přírodní lávová jezírka s tzv. Magickým okem v oblasti Buracona jsou jedním z nejvíce navštěvovaných míst turisty. Leží na severozápadě tohoto ostrova. Nejzajímavějším místem Buracony je jeskyně, která nese uvnitř český nápis „Pozor! Magické oko!“ Místní jsou na české turisty hodně zvyklí, a proto zde nechali nápis vytvořit.

Jeskyně se nachází poblíž útesů, doba, kdy je nejlepší jeskyni navštívit je mezi 11 až 13 hodinou, v době, kdy slunce svítí nejvíce. Ve stropu jeskyně je otvor, přes který můžete vidět jezírko. To díky lomu slunečního světla různobarevně září. Čím více slunce svítí, tím lépe je vidět. A právě tento fenomén dostal jméno „Magické oko“.

Foto: Ladislav Luppa, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Magické oko na ostrově Sal

Santa Maria

Hlavním středobodem ostrova Sal je městečko Santa Maria, kde rozhodně nesmíte pohrdnout ochutnávkou čerstvě ulovených ryb v místních restauracích. Kolem desáté hodiny ranní se sem sjíždějí na barevných loďkách místní lovci ryb, kteří právě zde obchodují se svými úlovky. Prodávají je do restaurací a různých taveren. Byla by škoda tyto rybí pochoutky neochutnat.

Hřbitov mušlí

Pláže v Santa Maria se nachází jak po západní, tak i východní straně. Od mola, směrem na západ se nachází hlavní písčitá pláž, kde nechybí i několik po sobě jdoucích pětihvězdičkových resortů. Druhá pláž směrem na východ se nazývá Hřbitov mušlí. Z oceánu se právě zde vyplaví ráno několik velkých mušlí.

Některé z mušlí nejsou celé, protože se cestou z moře roztříští o ostrý útes. Celistvé, zhruba 10 centimetrové mušle zde ale místní sbírají a posléze je v Santa Marie i prodávají jako suvenýry. Ostrov Sal je klidný a místní jsou k turistům velice přátelský. No stress, jak oni často říkají zde opravdu platí. Přijeďte se podívat, nebudete určitě litovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz