Hlavní obsah

Pstřeň dubový vypadá jako kus hovězího masa, a dokonce i krvácí. V českých lesích je hojný

Foto: Jim Champion / Fistulina hepatica fungus beneath an oak tree, Hollands Wood, New Forest

Pstřeň dubový neboli volský jazyk. Další zajímavá houba z českých luhů a hájů.

Houby jsou fascinující organismy, které nás nepřestanou překvapovat. Některé z nich jsou jedinečné tím, že vypadají jako něco jiného. To je případ houby zvané pstřeň dubový připomínající hovězí maso.

Článek

Volský jazyk

Kromě zmíněného vědeckého jména má houba přezdívku volský nebo jelení jazyk. Jedná se o houbu, která trochu připomíná známějšího choroše, její nejvýraznější charakteristikou je však tvar připomínající jazyk, který má navíc často růžovo červené zbarvení. To potom vytváří iluzi masa téměř dokonale. Podobná je dokonce i struktura houby v řezu. A aby byla představa masa téměř bezchybná, tak houba při zmáčknutí vyloučí červené kapky připomínající krev.

Ne náhodou pojmenovali lidé tuto houbu nejen uvedenými způsoby, ale přidávali i přezdívky jako maso lesa nebo masojed. Je samozřejmě třeba upozornit na to, že barva houby se v průběhu jejího života mění a jako mladá nebo naopak stará vypadá trochu jinak. Můžete jí tak v lese najít jako cihlově oranžovou nebo naopak karmínovou či hnědočervenou.

Z našich lesů má volský jazyk nejraději doubravy, což ale není vzhledem k jeho vědeckému jménu nic překvapivého.

Foto: A.Rockefeller, Mushroom Observer CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pstřeň dubový je jedlou houbou. Jeho chuť někdo miluje, jiný naopak nemusí.

Jedlá či nejedlá

Pstřeň dubový je považován za houbu jedlou a pokud vás tedy v lese zláká svojí podobou hovězí pečínky, nemusíte se bát, že byste přišli ke zdravotní újmě. Fakt, že se tato houba jíst dá, neříká ale nic o její chuti. Existují sice houbaři, kteří na ni nedají dopustit, současně ale převládají spíše ti, kteří její nakyslou chuť zrovna nevyhledávají. Když už se rozhodnete pro její konzumaci, můžete se inspirovat skutečným hovězím masem.

Volský jazyk se připravuje nejčastěji v podobě guláše nebo jakéhosi ovaru podávaného s hořčicí a křenem. Pstřeň se také nakládá do octa. V dřívějších dobách měla houba své využití v lidovém léčitelství, podávala se při zvracení, nebo žaludečních křečích a doporučována byla také proti žloutence. Její lékařské schopnosti berme ale spíše s rezervou.

Nakonec zmíníme ještě jednu jeho zajímavou vlastnost. Protože Pstřeň dubový vyrůstá z kmenů stromů a dřevo v okolí svého napojení na strom barví dočervena, a navíc mění jeho strukturu, mají jej rádi řezbáři. Z takovéhoto dřeva totiž vyrábějí nejrůznější ozdobné předměty, krabičky apod.

Pstřeň dubový je jednou z mnoha hub rostoucích u nás. Svými vlastnostmi a vnější podobou však patří mezi ty nejzajímavější. A až vyrazíte v nejbližší době do lesa, pstřeň vypadající jako kus masa už si zaručeně s ničím nespletete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz