Hlavní obsah
Cestování

Hory krásné, hory katalánské. Přírodní park Cadí-Moixeró a náš výstup na vrchol Tosa d'Alp (2536 m)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Břetislav Mazoch

Pozoruju, kudy jsme šli… Tohle je totiž fotka už při sestupu a někde v těch kopcích přede mnou vedla naše trasa. Vrchol Tosa d'Alp (2536 m) je v mracích.

Necelé 2 hodiny jízdy z Barcelony začíná předhůří Pyrenejí. Tam jsem si to fakt zamiloval, protože jsou to krásné a snadno dostupné hory. Důkazem toho je, že to byla moje už čtvrtá výprava v této oblasti…

Článek

Jak jsme se tam dostali?

Kudy jsme šli?

Koukni na videa

Může se ti hodit

1️⃣ Start výšlapu byl tentokrát docela vysoko - malé bezplatné parkoviště ve výšce 1710 m. Pokud by tam nebylo pro tvoje auto místo, můžeš zkusit ještě další parkoviště cca 1 km kousek dál. Každopádně doporučuju radši přijet ráno. Při nejhorším by mělo jít zaparkovat v sedle Coll de Pal (2106 m), ale to by znamenalo zkrácení té trasy.

2️⃣ Kousek od toho druhého parkoviště je vyhlídka Mirador dels Orris a vedle ní taky piknik zóna s pramenem vody a místy na grilováni. Tohle se ti může hodit vědět, pokud zrovna neplánuješ výšlap, ale chceš si třeba jen vyjet autem někam do hor nadýchat se čerstvého vzduchu a jen tak pobýt v krásné přírodě.

3️⃣ Těsně pod vrcholem naší trasy byla chata Refugi Niu de l'Àliga (2520 m). Tam se dá buď občerstvit v jednoduchém bufetu, nebo si můžeš na chatě zarezervovat obědové menu (rezervace nutná dopředu). Kontakt najdeš na webu chaty. https://niudelaliga.cat/allotjament

4️⃣ V zimě se v této oblasti dá zajít na lyže. Nachází se tam totiž lyžařská střediska La MolinaLa Masella. Pokud tě tohle zajímá víc, koukni se na můj jiný článek Na skialpy do středisek La Molina a La Masella, Pyreneje.

5️⃣ No a na konci trasy se můžeš zastavit ještě na jedné moc pěkné horské chatě Refugi De Rebost (1640 m). Jsou od ní nádherné výhledy a dá se tam taky zarezervovat obědové menu a nebo třeba zůstat na noc. Více informací najdeš na jejich webových stránkách https://refugirebost.cat/

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Tak začínáme šlapat! Bylo nás ten den dohromady 6, takže dobrá partyja.

Foto: Břetislav Mazoch

Výhledy na divoké skalnaté vrcholy a žebra přírodního parku Cadí-Moixeró. Vzadu nalevo se tyčí taky katalánská symbolická hora Pedraforca (2506 m), kterou jsme si vyšlápli v říjnu roku 2023. Tady je odkaz na foto report z našeho výšlapu na Pedraforcu https://medium.seznam.cz/clanek/bretislav-mazoch-posledni-horsky-vystup-svobodneho-muze-na-horu-pedraforca-v-prekladu-kamenne-vidle-37210

Foto: Břetislav Mazoch

Tady jde vidět náš cílový vrchol Tosa d'Alp (2536 m). Hora sama o sobě nijak nevyčnívá, ale výhledy z ní jsou překrásné, takže stojí za tu námahu. Uvidíš později…

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Ještě pár kilometrů, a už tam budem! Na vrcholu Tosa d'Alp je taky stanice lanovky, která ale vede nahoru z druhé strany, než odkud jsme přišli. Na téhle fotce už jde vidět i chata Refugi Niu de l'Àliga ((2520 m), kde jsme poobědvali.

Foto: Břetislav Mazoch

Jak už jsem psal v popisu trasy, v této oblasti se dá lyžovat ve střediscích La Molina nebo La Masella. Tohle je výhled na vodní nádrž jednoho z nich, která se potom v zimě využívá na tvorbu umělého sněhu. https://medium.seznam.cz/clanek/hory-spanelska-3-na-skialpy-do-stredisek-la-molina-a-la-masella-pyreneje-5052

Foto: Břetislav Mazoch

Chata Refugi Niu de l'Àliga ((2520 m) zblízka.

Foto: Břetislav Mazoch

Interiér chaty je v kombinaci dřeva a kamene. Uprostřed chaty byly tahle velká kamna a v ní oheň, který prohříval celou místnost. Nahoře v horách bylo díky studenému větru chladno, takže ta rozehřátá kamna nám přišla fakt vhod.

Foto: Břetislav Mazoch

Krásné výhledy na stranu divočejší části předhůří Pyrenejí, kde jsou hory hodně skalnaté a ostře tvarované.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

A tady už jsme na cestě dolů… Abychom se nevraceli stejnou cestou, našel jsem pěknou vrstevnicovou stezku s dalšími překrásnými výhledy. No, nechám tě se teď trochu v tichosti pokochat, na co jsme při sestupu mohli koukat…

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Po cestě nám místní hory připravily nečekaný zážitek - zkřížilo nám totiž trasu stádo pyrenejských horských koz. Takže jsme to měli i se safari.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

No a tady už jsme skoro na samém konci naší trasy u chaty Refugi De Rebost (1640 m). Někdy se musím na chatu vrátit a třeba tam i strávit noc, protože mě jednoduše uchvátila tím, jak vypadá zvenku a vevnitř, a taky, jaké jsou z ní krásné výhledy do údolí. Jen se podívej na následujících fotkách a posuď sám!

Foto: Břetislav Mazoch

Interiér chaty Refugi De Rebost (1640 m). Stoly už jsou připraveny na večeři.

Foto: Břetislav Mazoch

Výhledy do údolí během popíjení kávy na terase chaty…

Foto: Břetislav Mazoch

A nakonec přiblížený pohled na horu Pedraforca (2506 m).

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz