Hlavní obsah
Cestování

Mezi nebem a mořem, vyhlídkový vrchol nad městem Castelldefels kousek u Barcelony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Břetislav Mazoch

Koukám do dáli a obdivuju horizont. Pode mnou jde vidět město Castelldefels.

Náš poslední výšlap roku 2023. Tehdy bylo týden do Vánoc a jak budeš moct vidět na fotkách, teploty tomu v Barceloně neodpovídaly. To jsme takhle při neděli vyrazili do nedalekého města Castelldefels… (Hory Španělska 12, datum 17-12-2023)

Článek

Vánoce se blížily rychlostí běžícího soba a my jsme v barcelonských ulicích začínali cítit předvánoční shon a atmosféru. Ale místo, abychom se ponořili do procházení vánočních trhů, rozhodli jsme se vyrazit zase někam do kopců.

...

S batohy naloženými svačinami a za doprovodu barcelonských kamarádů jsme výšlap začali ráno z centra města Castelldefels.

Toto město je jen kousek od Barcelony, a kromě brány k moři skrz dlouhé písečné pláže, je taky bránou ke krásným kopcům přírodního parku Garraf. Nastoupit do vlaku a během chvíle být na úplně rozdílném místě, to je kouzlo našeho života v Barceloně.

Cílem ten den byla vyhlídka Turó del Fanxó (278 m), kde se nám otevíraly krásné rozhledy na Castelldefels a v dáli taky na Barcelonu.

...

Koukni se na fotky a videa, uvidíš, jakou jsme měli krásnou prosluněnou neděli. Níže jako vždy přikládám souhrn našeho výšlapu a užitečné informace, které by se ti mohly třeba někdy hodit pokud se tam vydáš.

Jak jsme se tam dostali?

Kudy jsme šli?

Koukni na videa

Může se hodit

1️⃣ Castelldefels je město lehce a rychle dostupné z Barcelony. Kromě dlouhatánské písečné pláže, která je hlavním turistickým lákadlem, je město taky v těsné blízkosti přírodního parku Garraf. Kdo má rád pláže vyřádí se tedy u moře, kdo má rád hory, tak se může snadno vydat do kopců. To se mi na tom městu hodně líbí a dokázal bych si představit tam žít. Navíc je kousek od barcelonského letiště takže další plus k dobru (autem 15-20 min).

2️⃣ Město Castelldefels je pojmenováno po hradu Castell de Fels. Na tento hrad vede příjemná cesta hradním parkem a z hradeb jsou krásné výhledy. Hrad prý sloužil po staletí k územní a obranné kontrole města proti arabským invazím a mezi 16. a 17. stoletím proti útokům barbarských pirátů. Více informací a otevírací hodiny prohlídek najdeš na webových stránkách https://castelldecastelldefels.com/en/

3️⃣ Přírodní park Garraf nabízí spoustu dalších výšlapů, které mám pořád v plánu uskutečnit, takže někdy v budoucnu se na blogu objeví zase jiná trasa. V minulosti jsme se například vydali na zříceninu hradu Olivella, můj fotoreport najdeš tady - Lehký výšlap v okolí vesničky Olivella u Barcelony v pohoří Garraf. Pokud by tě zajímaly další konkrétní trasy, mrkni se na tyto webovky s mapami https://parcs.diba.cat/es/web/garraf/mapa-del-parc

4️⃣Je dobré připomenout, že teploty v Garrafu můžou vystoupat hodně vysoko. Obzvlášť samozřejmě v létě, ale není to výjimkou ani jaře nebo na podzim. Takže to jenom připomínám, ať s tím počítáš = snaž se vyhnout hodinám kdy je největší horko a přiber sebou hodně vody.

5️⃣Pláž Castelldefels je fajn si projít nejenom kvůli moři a samotné pláži, ale i protože se tam nachází spousta dobrých restaurací a barů. Doporučuju vyhledat si nějakou takovou restauraci podle ceny a hodnocení přes Google mapy.

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Pohoda, klid a tabáček na náměstí města Castelldefels. Lidé si ten den užívali slunce a příjemných teplot.

Foto: Břetislav Mazoch

Z náměstí jsme pokračovali do hradního parku a od tam pohodovým krátkým stoupáním až ke hradu Castell de Fels.

Foto: Břetislav Mazoch

Každým metrem se nám otevíraly různé výhled na město. Takové podobné výhledy nás doprovázely celým výstupem až na vrcholový bod.

Foto: Břetislav Mazoch

Kamenná brána ke hradu Castell de Fels.

Foto: Břetislav Mazoch

A tady už je samotný hrad Castell de Fels.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Od hradu jsme pokračovali jak jinak než do kopců. Na fotce tam někde v dáli je vidět vrchol, na který jsme se chystali. Počasí bylo azurové!

Foto: Břetislav Mazoch

Šlapeme do vrchu… Malí průzkumníci, „caparti“ od kamaráda, ten den taky měli dobrou formu.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Ze sedla pod vrcholem se nám otevřely pohledy na druhou stranu kopce. Záběry jako z westernovky.

Foto: Břetislav Mazoch

Překrásný výhled na město Castelldefels.

Foto: Břetislav Mazoch

Kamenolom Pedrera del Corral d'en Bruac

Foto: Břetislav Mazoch

A tady výhledy do dáli až na Barcelonu.

Foto: Břetislav Mazoch

Těch jsem se nemohl nabažit…

Foto: Břetislav Mazoch

Pohoda s kamarády. Užíváme slunce, užíváme výhledů, užíváme krásného dne.

Foto: Břetislav Mazoch

Pózovačka na vrcholu. Na pozadí město Castelldefels.

Foto: Břetislav Mazoch

A tady už jsem na cestě dolů k pláži. Cesta z vyhlídky vedla pěkným lesem a městským parkem, takže i tento úsek trasy stál za to.

Foto: Břetislav Mazoch

No a celý výšlap jsme zakončili na této hlavní pláži města Castelldefels. Podél pláže vede pěkná pěší stezka. Kopce přírodního parku Garraf, odkud jsme přišli, jdou krásně vidět vzadu na pozadí.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje milované rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz