Hlavní obsah
Cestování

Národní park Aigüestortes v Pyrenejích, podzimní víkend v horském ráji s nečekaným sněžením

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Břetislav Mazoch

Výhled na horskou přehradu Estany de Sant Maurici a na pozadí krásné štíty národního parku Aigüestortes. Tuhle část hor jsme si projít nestihli, takže mi to zůstává na někdy jindy.

Do této perly Pyrenejí jsme se měli vydat původně v létě, ale plán nám tehdy překazily hrozící silné bouřky. Proto jsme výpravu přesunuli až na podzim a ten tomu dal svoje barevné a mrazivé kouzlo! (Hory Španělska 19, datum 28-09-2024)

Článek

Můžu ti potvrdit, že Národní park Aigüestortes je úžasná část Pyrenejí! (celým názvem Parque Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici)

Park se nachází na území Katalánska a jestli se nepletu, tak ve Španělsku je celkem 16 národních parků. Další z nich, kde jsme už byli, se jmenuje Ordesa y Monte Perdido a tady na tomto odkaze si o té naší výpravě můžeš přečíst víc.

Na tuhle výpravu jsme si vyhradili prodloužený víkend, takže jsme vyrazili auty z Barcelony už v pátek ráno a vraceli jsme se v neděli odpoledne.

...

Týden před odjezdem přišlo do Barcelony a katalánských Pyrenejí studené, a hlavně hodně deštivé počasí, tak jsem měl trochu strach, že nám to zase moc dobře s tím počasím nevyjde…

Nakonec to ale vyšlo dobře!

I když, musím ti říct, že jsem si přál babí léto a teploty okolo 20 stupňů. Místo toho se ale teploty v noci a brzo ráno blížily k nule, a dokonce nás v sobotu při odchodu z chaty zaskočila sněhová přeháňka.

Počasí se ten den ale každou hodinou zlepšovalo a odpoledne nás hřálo ostré horské slunce.

...

V národním Aigüestortes je spousta horských chat (napočítal jsem 11), takže to byla skvělá příležitost na nějaké z nich přespat.

A to jsme taky udělali.

Asi měsíc dopředu jsem zarezervoval místo na jedné z chat - Refugi d'Estany Llong (1985 m), která pozicí vyhovovala tomu, co jsem měl v plánu s naší skupinkou jít. Chata byla docela punková, co se vybavení týče, ale dvě noci se přežily a holky si ani zas tak nestěžovaly.

Spaní jsme měli ve společné noclehárně, na chatě byla snídaně a večeře, za příplatek horká voda ve sprše a chatař měl na baru místní piva a taky nějaký ten panák na zahřátí…

Takže suma sumárum to šlo i přesto, že chata měla svoje mezery.

A co se týče samotného národního parku Aigüestortes - určitě jsem tam nebyl naposled!

Jak jsme se tam dostali?

Kudy jsme šli?

Pozn.: Mapa, která je zobrazena dole, je z druhého dne, který byl náš hlavní výstupový den a ze kterého jsou fotky v tomto foto reportu…

Koukni na videa

Může se ti hodit

1️⃣ Webové stránky národního parku Aigüestortes ti dají dobrý přehled o tom, co všechno můžeš na místě dělat a vidět. Jedna z aktivit je například přechod celého národního parku se spaním na horských chatách, tento přechod se jmenuje Carros de Foc

2️⃣ Pod horami je několik moc pěkných horských vesnic, které stojí za prohlídku. Například vesnice Boi https://maps.app.goo.gl/oCd6LG12PMA4cB8t6 a dále Taüll https://maps.app.goo.gl/dEQzhADcvg1y1×3L9. Údolí Vall de Boí je výjimečné díky existenci velkého počtu kostelů stejného architektonického stylu soustředěných na tak malé ploše. Díky tomu patří do seznamu světového dědictví UNESCO

3️⃣ Abychom si první den zkrátili výstup na horskou chatu, protože jsme na místo dorazili až odpoledne a nezbývalo moc času jít celou trasu po svých, tak jsme využili místní horské taxi služby ve vesnici Boi https://maps.app.goo.gl/64edBauo4ui5iRgb8 | Taxi má 8 míst a dokáže vás dovézt až na místo na Planell d'Aigüestortes (1800m) odkud je to na chatu zhruba 4 km pohodovou nenáročnou stezkou.

4️⃣ Nocleh jsme měli zajištěný na 2 noci ve společné noclehárně chaty Refugi d'Estany Llong (1985 m) https://maps.app.goo.gl/hoGXK4HyCTtZ3mrDA | V sobotu během hlavního výšlapu jsme došli na modernější chatu Refugi d'Amitges (2365 m), kde jsme si dali oběd https://maps.app.goo.gl/1VjmYBM4LiJbDrMU7 | https://amitges.com/en/ V národním parku Aigüestortes se nachází docela hodně horských chat, takže máš z čeho vybírat, pozor ale na obsazenost! Doporučuju ti rezervovat hodně dopředu, obzvlášť pro letní měsíce.

5️⃣ A poslední poznámka je pro milovníky zimních sportů - V oblasti se nachází 2 lyžařská střediska. První je v údolí odkud jsme začínali naši výpravu a jmenuje se Estació d'Esquí Boí Taüll https://maps.app.goo.gl/GtCFsBJPqgEEmX6h6. Druhé lyžařské středisko leží na druhé straně národního parku a jmenuje se Espot https://maps.app.goo.gl/zKA7uSVYxGjpBLsY7

🡇 Fotky s popisky 🡇

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Tohle je pohled na horskou chatu Refugi d'Estany Llong (1985 m), kde jsme strávili 2 noci.

Foto: Břetislav Mazoch

Ráno po snídani jsme vyrazili na celodenní výšlap. Na začátku nás čekaly mrazivé teploty, a dokonce sněžení…

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Výhled do údolí na jezero Estany Llong odkud jsme vyšli a pod kterým se nachází ta horská chata Refugi d'Estany Llong.

Foto: Břetislav Mazoch

Tohle je fotka z našeho nejvyššího bodu na trase - sedlo Portarró d'Espot (2427 m). Můžeš si všimnout poprašku sněhu, naštěstí od tohoto momentu se počasí začínalo zlepšovat. Přestalo sněžit a přestalo nepříjemně foukat. Tady dáváme občerstvovačku v podobě horkého čaje a cukrovinek, aby byly síly pokračovat. Vždyť jsme teprve na začátku…

Foto: Břetislav Mazoch

Pokračujem dále…

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Na druhé straně údolí se úplně změnily podmínky. Ze zimy, která nás uvítala při výstupu do sedla, jsme se tak přesunuli do podzimu, který začínal zabarvovat porosty a stromy.

Foto: Břetislav Mazoch

Pohled na horskou přehradu Estany de Sant Maurici.

Foto: Břetislav Mazoch

Okolo oběda jsme dorazili na tuhle krásnou kamennou horskou chatu Refugi d'Amitges (2365 m). Tam jsme si dali zhruba hodinu a půl oddych, abychom v pohodě poobědvali a užili si výhledy, pivo a kafe z terasy chaty…

Foto: Břetislav Mazoch

Krásné, že? Co na to říkáš?

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Tyhle panorámata a ostré štíty mi trochu připomínaly Vysoké Tatry.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Z chaty Refugi d'Amitges (2365 m), kde jsme měli oběd, jsme se vraceli víceméně stejnou trasou zpět na naši chatu Refugi d'Estany Llong (1985 m). Bohužel, s přihlédnutím na skupinu, nebylo možné vymyslet nějaký rozumnější okruh, protože všechny jiné varianty byly moc náročné. To ale nakonec zas tolik nevadilo, protože pořád bylo na co se dívat!

Foto: Břetislav Mazoch

Ještě jednou výhled na horskou přehradu Estany de Sant Maurici.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

A tady už jsme znovu na straně kopce, odkud jsme klesali k naší horské chatě Refugi d'Estany Llong. Ráno byla tato část hor zahalena mraky, odpoledne ale mraky rozutekly a odkryly nám další krásné výhledy na okolní divoké skaliska…

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Pohled na jezero Estany Llong, u kterého se nachází horská chata Refugi d'Estany Llong.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Poslední foto záběr a v tento moment jsem se už těšil, až si otevřu vychlazené pivo. Byl to dlouhý, ale krásný den!

Foto: Břetislav Mazoch

Tohle schémátko přikládám, aby sis udělal obrázek o tom, co všechno můžeš v údolí pod horami navštívit, pokud tě zajímá místní historie a kultura. Jak už jsem ti psal ve článku, údolí Vall de Boí je výjimečné díky existenci velkého počtu kostelů stejného architektonického stylu soustředěných na tak malé ploše. Díky tomu patří do seznamu světového dědictví UNESCO.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz