Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nalákat a nepustit: Brno přitahuje expaty. Jak zajistit, aby zůstali?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brno Expat Centre

V Brně žije několik tisíc kvalifikovaných zahraničních pracovníků

V Brně žije okolo devíti tisíc expatů: kvalifikovaných zahraničních pracovníků, kteří na Moravu přišli třeba z USA, Indie či Brazílie. Jejich znalosti a zkušenosti jsou pro město důležité. Proto Brno dělá vše pro to, aby se jim zde dobře žilo.

Článek

Podle dat brněnského magistrátu žije v metropoli Moravy více než 65 tisíc cizinců. Tedy alespoň těch, kteří jsou zde přihlášeni k trvalému pobytu. Na základě těchto údajů se tedy každý sedmý Brňan narodil mimo Českou republiku.

Významný podíl brněnských cizinců tvoří tzv. expati. Toto slovo se v češtině i v angličtině zažilo k popisu zahraničního odborníka, který se za prací přesunul do jiné země. Brněnští expati často působí na univerzitách, ve výzkumných centrech nebo v mezinárodních firmách. Město se je snaží nejen přilákat, ale také udržet, protože svými zkušenostmi a znalostmi přispívají k rozvoji celého Brna.

Foto: Brno Expat Centre

Do Brna přicházejí expati z USA, Velké Británie, Indie, Turecka nebo Brazílie

Užitečný průvodce při prvních krocích

Jedním ze způsobů, kterým město zahraničním pracovníkům pomáhá, je podpora Brno Expat Centra. To vzniklo v roce 2010 z iniciativy občanského spolku a za finanční podpory Magistrátu města Brna. Vedle města se k podpoře centra přidaly během let i významné mezinárodní firmy, v nichž expati často pracují (např. AT&T, Infosys, Honeywell nebo Red Hat), ale také české společnosti, které se staly významným globálním hráčem (např. Kiwi.com, Thermo Fisher či 2K Czech).

Počet expatů v Brně sice roste, i tak ale vybrané sektory stále hlásí nedostatek expertů a dál hledají talenty právě v zahraničí. Brno Expat Centre usiluje svými službami o zvýšení konkurenceschopnosti a přitažlivosti města Brna pro mezinárodní firmy a vysoce kvalifikované cizince. Poskytuje konzultace a poradenství zejména před stěhováním a při prvních krocích po příjezdu do Brna. Avšak i poté jsou konzultanti centra k dispozici, neboť život expata v Brně postupně přináší nové výzvy. Cizinci postupem času budují vlastní byznys, chtějí si pořídit auto či dům nebo zabezpečují svou rodinu.

Foto: Brno Expat Centre

Život expatům ulehčují pracovníci Brno Expat Centre

Důraz na udržení stávajících talentů

Snad celá Evropa se potýká s nedostatkem expertů, a to obzvlášť v hi-tech sektorech. Státy napříč kontinentem lákají drahými reklamními kampaněmi ke stěhování do jejich měst a k jejich zaměstnavatelům. Může jim Brno vůbec konkurovat?

Zdá se, že ano. Zahraničních profesionálů ve městě stále přibývá, byť přece jen pomaleji, než by region potřeboval. Místo marketingově nákladného lákání nových pracovníků se ale Brno Expat Centre zaměřuje spíše na udržení talentů, kteří už v Brně jsou. Každé místo se totiž prodává nejlépe těm, kteří jej na vlastní kůži sami zažili. Po vzoru dalších evropských měst se tak Brno v roce 2023 soustředí na dvě specifické skupiny: partnery či partnerky, kteří do města přijeli s expat zaměstnancem, a na zahraniční studenty a absolventy místních univerzit.

Čím profesně staršího odborníka firma hledá, tím větší je šance, že se pracovník přestěhuje s drahou polovičkou i celou rodinou. Potom je důležité, aby děti měly kam chodit do školy a aby partner našel vlastní smysluplnou náplň života. Proto expat centrum spustilo „Spouse Programme“, přes který partnerům či partnerkám pomáhá hledat pracovní i dobrovolnické uplatnění. Dvakrát do měsíce se pak účastníci programu potkávají na společných akcích, případně využívají kariérního poradenství.

Žádanými expaty, kteří brněnským firmám a výzkumným centrům chybí, se mohou stát také zahraniční studenti a absolventi. Mají tu výhodu, že město již znají. Za roky studia si zde vytvořili vazby a poznali zdejší kulturu. Byla by velká škoda jim nepředstavit Brno i jako místo pro jejich profesní růst a spokojený život. Expat centrum jim proto pomáhá najít zaměstnání nebo založit vlastní byznys v Brně.

Foto: Brno Expat Centre

Vrcholnou akcí pro brněnské expaty je každoročně Brno Expat Fair

Přes tisíc expatů na jednom místě

Pro expaty je důležité, aby věděli, že v Brně na všechno nejsou sami. I z toho důvodu se ve městě každoročně koná Brno Expat Fair. Na tomto veletrhu se všichni zahraniční pracovníci mohou společně poznat, získat užitečné informace a okusit zvyky jiných národů. Letošní Brno Expat Fair proběhl na konci dubna. Ukázalo se na něm více než 1 300 návštěvníků z 91 zemí a přes 80 vystavovatelů, kteří představili nejen pracovní nebo volnočasové nabídky ve městě, ale třeba i španělskou či řeckou kuchyni.

Jak vidno, expati v Brně tvoří početnou komunitu. Pokud se jim v Brně líbí, těží z toho nejen oni, ale také celé město. Obohacují je svým pracovním know-how i kulturními návyky z domoviny. Proto je žádoucí, aby jim Brno nekladlo překážky, a naopak je podporovalo. Minimálně stejně dobře jako doposud.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz