Hlavní obsah
Věda

Bigfoot: Od legendy ke skutečnému stvoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

V tomto článku se podíváme na nejznámějšího zástupce kryptidů na světě, Bigfoota.

Článek

Stopy vedoucí nás k tomuto tvoru, můžeme začít hledat u domorodých Američanů. Ti si dlouhá léta před i po příchodů osadníku, na jejich území, vyprávěli legendy o tvoru, kterému začali říkat „Saskvač“ (Tento název se liší kmen od kmene). Osadníci pak podle popisu domorodců přišli s vlastním, dnes už daleko známějším, názvem Bigfoot.

Jak ale vlastně tento tvor vypadá?

Podle legend a mnohdy i pozorování se jedná o lidoopa pohybujícího se po dvou. Dlouhé ruce stejně jako tělo jsou pokryté hustou hnědou až tmavě hnědou srstí. S výškou okolo dvou metrů a váhou okolo 400 kilogramů se pak může jednat pravděpodobně o největšího zástupce lidoopů na světě. Předčí tak i gorilu, která je pak považována za nejbližšího příbuzného člověka. Nejenom kvůli vzpřímené chůzi, ale také podle stop, kdy se jeho palec na noze nenachází v opozici jako u ostatních lidoopů. Nohy má tedy stejné jako člověk. Tedy až na jejich velikost kdy může mít na délku 640mm a na šířku 200mm. Žije pak převážně samotářský život. Maximálně žije pohromadě samec, samice a jeden až dva potomci.

Legendy a pravda

Podle jedné z legend a jeskyní malby z desátého století, se pak dozvídáme o stvoření nesmírně inteligentním. Podle jedné z legend, předávané mezi domorodými Američany, když byl stvořen svět, se na zemi nacházeli bytosti opatřené nadpřirozenými schopnostmi. Mezi nimi byl i Saskvač. Když pak přišli lidé, vytlačili ho do lesů. Na malbě je pak vyobrazen se slzami v očích.

Pravda je ale někde mezitím. Podle výzkumů a paleontologických nálezu jsme dnes schopni určit, že člověk sám svojí expanzí zapříčinil migraci a v některých případech i vyhynutí několika živočišných druhů. Je tedy velice pravděpodobné, že se tvor jako Bigfoot se začal lidem vyhýbat a aktivně se jich stranit. Proto je i dnes těžké ho najít. Protože je pro něj daleko jednodušší se možnému konfliktu vyhnout, než se pustit do křížku s tvorem, o kterém ví, že když se jednoho zbaví, přijde jich dříve nebo později daleko víc.

Foto: pexel.com

Jeskyní malba z desátého století.

Není sám

Po celém světě pak můžeme nacházet vzkazky a legendy o tvorech podobných Bigfootovi.

Přes Tibet a jejich Yettiho, Ruského Almu, Austrálii a jejich Yowieho, Čínu a Yerena, Sumatru a Orang Pendeka a až zpět do USA, kde se pak na území jednoho kontinentu nachází několik takových tvorů.

Tzv. Skunk Ape neboli Smradlavá opice je často popisován jako „bratranec“ Bigfoota. Nejčastěji je pozorován na území státu Florida. Na americkém severozápadě je pak možné narazit na Saskvače, tady je ovšem sporné, zda se dá mluvit o příbuzném Bigfoota nebo o špatné zařazení. Podle určitých svědectví je Saskvač agresivnější a ke konfrontaci náchylnější než Bigfoot. Jejich tělesná stavba je pak takřka stejná a až na to chovaní jsou stejní. Je tedy možné že Saskvač a Bigfoot jsou pak jedna a tatáž bytost.

Dnes je pak pozorování Bigfoota daleko více častější a častější, ale to už jsme si popsali v minulém článku. Nicméně existence tohoto tvora je předmětem nepřetržitých debat.

To jestli existuje nebo ne, je pak už ale jenom na nás. Pravděpodobnost je tu však velká.

Zdroj: @BobGymlan , Sasquatch: Legend meets science by Jeff Meldrum

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám