Hlavní obsah
Sport

Německý fotbal? Pod kontrolou fanoušků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kiel a St. Pauli postupují nečekaně do nejvyšší německé soutěže.

O víkendu se v téměř čtvrtmilionovém městě na severu Německa, v hlavním městě spolkové země Šlesvicko–Holštýnsku, tedy v Kielu, slavilo.

Článek

Město Kiel, ve kterém žije početná dánská menšina, a které ve sportu vynikalo hlavně házenou, ostatně za místní klub hrál i asi nejlepší český házenkář moderní doby - Filip Jícha, postoupilo do fotbalové Bundesligy. Týmu Holstein Kiel k tomu stačila remíza s favorizovanou Fortunou Dusseldorf.

Z druhé bundesligy míří do té první i tým FC St. Pauli (pošesté zaznamenal postup z druhé do první bundesligy), který se do ní vrací po několika letech. Všem je asi dobře známá hamburská čtvrť St. Pauli, nejen kvůli fotbalu, ale i také proto, že je to čtvrť v Hamburku, která je známá bitkami námořníků i vysokou kriminalitou.

Neočekávaný postup znamená hodně nejen pro kluby

U obou celků, tedy jak u Holsteinu Kiel, který do fotbalové první německé fotbalové soutěže – první bundesligy, míří poprvé v historii, jako osmapadesátý klub v historii Spolkové republiky Německo, tak u FC St. Pauli se postup do nejvyšší soutěže moc nečekal.

Jasnými favority druhé bundesligy byli hned od začátku Fortuna Dusseldorf a HSV Hamburk. Fortuna skončí asi třetí a bude mít možnost hrát ještě postupovou baráž o první německou ligu a o nejvyšší soutěž v zemi našich západních sousedů. Hamburk doslova „nadupaný“ zahraničními hvězdami bude muset i příští rok hrát druhou bundesligu.

Na postupujících klubech do nejvyšší německé spolkové ligy je zajímavá ještě jedna věc. V jejich kádrech se to zrovna nehemží cizinci, tedy dobře placenými hvězdami z Afriky či Jižní Ameriky, ale spíše odchovanci klubů! Ostatně oba kluby, jak Holstein Kiel, tak 1. FC St. Pauli hlasovali při nedávném referendu v německých soutěžích DFL (Německých fotbalových lig) proti vstupu zahraničních investorů do nejvyšších německých soutěží.

Saudská Arábie a Katar si kupují vliv prostřednictvím sportu

Více o tomto tématu:

http://bundesliganews.eu/2024/05/kam-kraci-saudskoarabska-fotbalova-liga/

https://www.fifa.com/fifaplus/en/articles/cristiano-ronaldo-al-nassr-saudi-arabia-records-top-scorer-oldest-player

Bylo to velké téma. Fanoušci skoro z celého Německa demonstrovali proti vstupu cizího kapitálu do německých Bundeslig. Důvod? „Saudská Arábie, Katar a další země s populistickými, nedemokratickými režimy si prostřednictvím sportu kupují vliv ve sportu v demokratické zemi,“ řekl bývalý vynikající fotbalista FC Bayern Mnichov Karl – Hainz Rummenige pro známý německý sportovní magazín Kicker.

I proto odmítly německé kluby vstup do takzvané Světové ligy, kterou chtěly sponzorovat firmy spojené s pochybnými investicemi v Číně či v Lybii. „Němečtí fanoušci, ale i funkcionáři, jistě stojí o peníze do klubových pokladen, ale ne za každou cenu. Možná, že je to dobrý námět pro všechny fotbalové funkcionáře na celém světě,“ uvedl pro magazín Kicker Karl – Hainz Rumenige.

Podivní Jánošíci: Brali všem a všude

Ostatně, někdejší špičky českého fotbalu dnes sedí u soudů v Praze a v Plzni a očekávají tresty za fotbalovou korupci. Kromě peněz ze státního rozpočtu, brali peníze i z čínských, katarských a afrických firem. „Fotbaloví Jánošíkové“, jak se těmto bossům českého fotbalu v ironii říká, brali všem a všude. A bylo jim jedno, odkud peníze přicházejí.

Možná už mnozí zapomněli, že se o uspořádání mistrovství Evropy ve fotbale chtěl ucházet jako spolupořadatel i bývalý Českomoravský fotbalový svaz (nyní Fotbalová asociace ČR). O víkendu se ukázalo, že je asi dobře, že evropský šampionát ve fotbale se letos koná v Německu.

Chce se mi věřit, že se na evropském mistrovství v zemi západních sousedů nebude kšeftovat s lístky či se sázkami, což by asi naše nejen fotbalová nejvyšší místa nebyla schopna zajistit. Možná proto, že naše kluby nejsou, na rozdíl od těch německých, pod takovým tlakem a vlastně i kontrolou věrných fanoušků.

Autor: www.bundesliganews.eu

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz