Hlavní obsah
Sport

Svatostánky postavené za miliardy se postupně mění v ruiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixbay.com

Velké fotbalové stadióny mají mnohdy nelehkou budoucnost. Jak je naplnit? Foto: Pixbay.com

Finálovým zápasem mezi domácím týmem Pobřeží slonoviny a Nigérie skončil jedenáctého února Africký pohár národů, nebo také mistrovství Afriky v mužské kopané.

Článek

Nakonec šampionát skončil dobře pro domácí fotbalisty Pobřeží slonoviny, kteří skončili až třetí ve skupině a zdálo se, že vypadnou už po třech zápasech. Nestalo se!

Když politici mluví do sportu

Do celé věci se vložil premiér Pobřeží slonoviny a nabídl obrovské částky trenérům, kteří se dobře vyznají v africkém fotbalu. Nevvynechal ani oslovení bývalého francouzského fotbalisty a bývalého trenéra Realu Madrid Zidane Zidaneho.

Na lavičce Pobřeží slonoviny po nakonec nečekaném postupu ze třetího místa až k závěrečné metě (Pobřeží slonoviny celý šampionát vyhrálo) nakonec seděl bývalý úspěšný hráč národního týmu Pobřeží slonoviny, který původně mistrovství Afriky trénoval až jako čtvrtý asistent hlavního kouče národního domácího týmu.

Ve skutečnosti vedl mužstvo s velkou africkou tradicí premiér Pobřeží slonoviny. Proč? Proto, aby obyvatelé jeho země fandili národnímu mužstvu a zapomněli na obrovskou chudobu, která ve většině afrických měst panuje.

Investice se nikdy nevyplatí

Před světovým šampionátem vybudovala vláda Pobřeží slonoviny nádherný stadión v hlavním městě své země – v Abidjanu. Na náklady mezinárodní pomoci, která do kasy chudého afrického státu plyne, vybudovaly úřady Pobřeží slonoviny v hlavním městě na předměstí s názvem Ebimpé „fotbalový stánek“ obřích rozměrů pod názvem Stade Alassane Ouattara.

Stadion, který postavila v rekordně krátkém čase čínská firma za evropské peníze, nese jméno současného prezidenta Pobřeží slonoviny. Co se se stadionem stane, nyní když Africa Cup skončil? Postupně se rozpadne. Píše o tom fotbalový magazín Kicker https://www.kicker.de/wenn-ein-togolese-abba-hoert-995278/artikel

Nemá naplánováno žádné další využití, a tak ho čeká krach! Ostatně, dostat na tribuny šedesát tisíc diváků by nebylo v hlavním městě Pobřeží slonoviny zase tak těžké – vždyť město, které mělo v roce 1950 padesát tisíc obyvatel, má nyní obyvatel přes šest milionů! Jenže, téměř devadesát procent z nich žije na hranici chudoby.

Další podobný případ naleznete v Gabonu

Kdo by si mohl dovolit kupovat lístky na velkolepý stadion, kvůli jehož výstavbě byl již odvolán ministr sportu Pobřeží slonoviny, které vyplatilo čínské firmě, která fotbalový svatostánek postavila, obrovskou částku ze státní pokladny, žije z mezinárodní pomoci a na dluh. Nebude to v dějinách afrických mistrovstvích první velkolepý stadion, který postupně zanikne!

Na přímo kolosálním stadionu Stade d’Oyem v Gabonu se odehrálo mistrovství Afriky roku 2017. Nyní je to docela obyčejná ruina, kde nemohou hrát fotbal ani děti, aby na ně nepadly trosky umírajícího fotbalového svatostánku.

Gabon, jedna z nejzadluženějších zemí světa, za tento stadion zaplatila tolik, že kdyby měla zaplatit za tento fotbalový stadion znovu, musela by se zadlužit na dalších sto dvacet let. Problém je ale v tom, že žádná světová banka, ba ani lichvář této zemi v úpadku nepůjčí. Podobně to dopadne se stadionem, na kterém se hrálo letošní finále mistrovství Afriky.

Na zmíněném stadionu v Gabonu se odehrálo jen sedm zápasů mistrovství Afriky v roce 2017. Přesto, když se zeptáte v Gabonu či v Pobřeží slonoviny, zda se miliardové investice do fotbalových stadionů na africké šampionáty vyplatily, většina místních vám řekne, že ano!

Fotbal? Hlavně zapomenout na chudobu!

V Gabonu, v Pobřeží slonoviny, prostě všude v afrických zemích, kde se hrál Africa Cup a kde se fotbalové stadiony za miliardy zbořily, alespoň na čtrnáct dnů či tři týdny zapomněli na všude přítomnou chudobu, na HIV, na ebolu, na TBC či na malárii – prostě na vše, co tyto země zažívají každý den a co tyto africké rozvojové a chudé státy ničí.

Použitý zdroj:

https://www.cafonline.com/caf-africa-cup-of-nations/

https://www.cafonline.com/caf-africa-cup-of-nations/stadiums/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz