Hlavní obsah
Seberozvoj

Burziánova „knihspirace“: Brian Tracy – Žádné výmluvy!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Hippopx

Představte si, že žijete svůj život podle svých představ a věnujete se činnostem, které vás baví, s lidmi, které jste si vybrali.

Článek

Všichni chceme totéž – finanční zabezpečení, osobní naplnění, dlouhodobé štěstí – a nejčastěji víme, co musíme udělat, abychom těchto věcí dosáhli. V cestě nám však může stát nedostatek disciplíny a nekonečný seznam výmluv.

Jak to tedy můžete překonat? To je otázka, na kterou se snaží odpovědět tyto blesky. Ať už pracujete ve firmě, nebo provozujete vlastní podnikání, vybrali jsme pro vás ty nejúčinnější techniky, které vám pomohou přestat žít život plný výmluv.

Dosáhněte úspěchu učením se od odborníků a převzetím odpovědnosti za svůj život

Přemýšleli jste někdy o tom, jak se některým lidem, kteří nemají o nic více času než většina lidí, podaří nashromáždit obrovské bohatství a dosáhnout velkého úspěchu? No, je to především otázka sebekázně uplatňované ve třech základních oblastech života: osobní úspěch, kariéra a celkové štěstí.

To můžete udělat i vy. A nejlépe je začít tím, že se začnete disciplinovaně starat o svůj osobní úspěch.

Skvělým způsobem, jak toho dosáhnout, je učit se od odborníků ve svém oboru. Navštěvujte jejich konference, čtěte jejich knihy a poslouchejte jejich podcasty.

Stačí si vzpomenout na zubaře autora ze San Diega. Účastnil se všech možných stomatologických konferencí a na jedné z nich v Hongkongu se naučil techniku, která změnila jeho kariéru. Na konferenci se japonský zubař podělil o nový postup, který trvale zlepšil vzhled zubů. Autorův zubař začal tuto novou techniku okamžitě zavádět a během několika let si na jeho klinice objednávali ošetření klienti z celých Spojených států.

V 55 letech byl známý jako „zubařský zubař“ a vydělal si dost peněz na to, aby mohl odejít do důchodu.

Láká vás myšlenka na předčasný důchod? Pak je na čase přijmout ve svém životě odpovědnost.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu nebo o Knihspiraci, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Autor se to naučil na vlastní kůži. Když mu bylo 21 let, pracoval na stavbě a vydělával si jen tolik, aby vyžil. Neměl auto ani úspory a žil v malém bytě. Pak prozřel: musel převzít odpovědnost a změnit svůj život. Musel přestat své problémy svádět na dětství a nedostatečné vzdělání.

Hned druhý den začal pracovat usilovněji. Začal si také kupovat svépomocné knihy a věnovat se sebezdokonalování. Jeho vědomé rozhodnutí už se nevymlouvat a neobviňovat ostatní sehrálo důležitou roli v jeho budoucím úspěchu.

Dosáhněte svých cílů pomocí metody sedmi kroků a podle rad úspěšných lidí

Je těžké dodržovat novoroční předsevzetí. V lednu se věnujete všemu, co jste si předsevzali – ať už jde o každodenní běhání nebo odvykání kouření. V únoru se přistihnete, že vynecháváte plánované běhání a tajně kouříte zakázané cigarety. Tak proč se nemůžeme držet programu?

Deník USA Today uvedl, že v jedné studii svá předsevzetí dodržela pouhá 4 procenta účastníků. Z těch, kterým se podařilo předsevzetí dodržet, si je však 44 procent zapsalo.

Když své cíle napíšete na papír, je mnohem pravděpodobnější, že jich dosáhnete; prosté sepsání toho, co chcete, minimalizuje rozptýlení a soustředí vaši energii na správné oblasti.

Chcete-li využít sílu pera (a papíru!), použijte k dosažení svých cílů metodu sedmi kroků:

  • Krok 1: Rozhodněte se, co chcete, a buďte konkrétní. Pokud chcete nashromáždit více majetku, rozhodněte se, kolik peněz přesně chcete. Nebo chcete-li zhubnout, určete si přesně, kolik kilogramů si přejete shodit.
  • Krok 2: Napište si svůj konkrétní cíl.
  • Krok 3: Stanovte si datum, do kterého si myslíte, že byste toho mohli dosáhnout. Buďte realističtí. Pokud se jedná o velký cíl, rozdělte ho na dílčí termíny.
  • Krok 4: Napište si seznam všeho, co byste mohli udělat pro dosažení svého cíle. To zahrnuje i seznam překážek, kterým budete čelit, a dalších znalostí a dovedností, které budete k jeho dosažení potřebovat.
  • Krok 5: Stanovte priority nejpřínosnějších úkolů a přidejte je do kalendáře. Vaše nejdůležitější úkoly by měly být dokončeny jako první.
  • Krok 6: Začněte se svými úkoly ihned.
  • Krok 7: Každý den udělejte něco, co vám pomůže dosáhnout cíle.

Kromě použití metody sedmi kroků požádejte o radu, jak rychleji dosáhnout svých cílů.

Pro demonstraci účinnosti vyhledávání rad uveďme příběh Boba Bartona, jednoho z účastníků autorova semináře. Bob se chtěl ve své kariéře posunout vpřed. Pozorně sledoval, jak mluví a oblékají se vedoucí pracovníci jeho firmy, a vědomě se je snažil napodobovat.

To mu pomohlo, ale teprve když požádal jednoho z nejlepších prodejců, aby mu doporučil nějakou knihu, začal skutečně pozorovat výsledky. Byli polichoceni, že je o to požádal, a pokračovali v doporučování dalších knih a audioprogramů. Tím, že se Bob ukáznil v jejich čtení a poslouchání, se stal nejlepším prodejcem v kanceláři.

Překonejte své obavy tím, že se jim okamžitě postavíte

Brání vám strach z neúspěchu – například z toho, že nevyděláte dost peněz nebo že přijdete o peníze, které máte – v dosažení vašeho potenciálu? Pokud ano, nezoufejte: tyto obavy nejsou v našem mozku pevně zakódovány. Jsou naučené v průběhu života, což znamená, že se je s trochou vůle můžeme odnaučit.

Účinnou pomůckou k překonání strachu je Zpráva o katastrofě, která se skládá ze čtyř kroků.

  • Krok 1: Jasně popište svůj strach.
  • Krok 2: Stanovte nejhorší možný scénář. Brzdíte investování, protože se bojíte, že při něm přijdete o všechny peníze? Když se svým obavám postavíte čelem, stanou se postupně zvládnutelnými, místo aby ovládly vaše myšlenky a pocity.
  • Krok 3: Najděte řešení pro nejhorší možný scénář. Například řekněme, že jste v průběhu procesu přišli o peníze. To je velký problém! Vždycky si můžete najít práci a vydělat je zpět. Strach často pramení z neochoty uvažovat o nejhorším možném výsledku, takže opravdu pomáhá se mu postavit.
  • Krok 4: Udělejte vše, co je ve vašich silách, aby se nejhorší scénář neuskutečnil. Nejenže budete mít tolik práce s tím, aby se to nejhorší nestalo, ale také nebudete mít čas na starosti.

Dalším způsobem, jak překonat strach, je naučit se s ním okamžitě vypořádat.

Například jedna z účastnic autorčina semináře byla v práci nešťastná, protože ji její šéf neustále kritizoval a podceňoval, přestože byla nejlepší zaměstnankyní. Není divu, že se pomalu začala bát se svým šéfem komunikovat.

Poté, co jí autorka poradila, však věděla, jak se s touto situací vypořádat. Když jí příště šéf vynadal, zopakovala, co jí autor poradil: Prosím, nemluvte se mnou takhle. Ocenila bych, kdyby se mnou někdo mluvil jinak. Když jsou mé city zraněny, nemohu se soustředit na práci a odvádět ji tak dobře.

Jak reagoval její šéf? Omluvil se a už ji nikdy neprávem nekritizoval. Od té chvíle už neměla ke svému šéfovi ani ke své práci odpor.

Další zajímavé kapitoly z knihy zde:

  • Ať už jste samostatně výdělečně činní, nebo pracujete pro firmu, sebekázeň je pro úspěch klíčová
  • Dosáhněte finanční svobody pomocí jednoprocentního vzorce a překonejte prokrastinaci pomocí metody A B C D E
  • Žijte zdravěji tím, že si zvyknete cvičit a vyhnete se „třem bílým“ jídlům.
  • Zlepšete své osobní vztahy tím, že si uděláte více času na rodinu a naučíte se odpouštět

Závěrečné shrnutí

Ve zvoleném oboru byste se měli vždy snažit učit více. K tomu patří četba knih, poslech podcastů a účast na seminářích odborníků. Neztrácejte čas zkratkami. Dosažení vašich cílů vyžaduje velkou sebekázeň a tvrdou práci, stejně jako zvládnutí vašich obav, když se objeví. Udělejte to a můžete dosáhnout finanční svobody a většího celkového štěstí.

Podle Americké společnosti pro vzdělávání a rozvoj (American Society for Training and Development) investují ziskové společnosti do seberozvoje svých zaměstnanců 3 procenta. Pokud vyděláváte 50 000 dolarů ročně, rozhodněte se, že na zvyšování svých znalostí a dovedností dáte alespoň 1 500 dolarů. Z dlouhodobého hlediska se vám to vyplatí. Michal Kmeť, Burzovnísvět.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz