Hlavní obsah
Finance

Co si musí pamatovat každý investor do akcií výletních lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tento průmysl zažil několik bouřlivých let

Článek

Wall Street se v pondělí snažila potvrdit svůj býčí tón, když hlavní akciové indexy po průlomovém růstu z minulého týdne ještě více posílily. Nasdaq Composite zaznamenal zdaleka největší procentuální nárůst mezi hlavními indexy, ale výrazněji se prosadily i indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average.

Provozovatelé výletních lodí zaznamenali prudký vzestup cen svých akcií z nejhorších úrovní v prvních letech pandemie covid-19, protože lodě se vrátily na širé moře a cestující hledali cestu do vzdálených destinací. Přestože analytici jsou stále optimističtější ohledně dlouhodobých vyhlídek společností jako Carnival (CCL) a Norwegian Cruise Line (NCLH), existuje několik jednoduchých faktů o provozovatelích výletních lodí, které musí každý investor při čtení těchto býčích názorů vzít v úvahu.

Pondělní jízda

Pondělí bylo dobrým dnem pro akcie výletních lodí. Akcie společnosti Carnival vyskočily o 12 %, Norwegian si připsala 7 % a Royal Caribbean (RCL) se dostala do závěsu s přibližně 3% ziskem.

Několik analytiků se k tomuto odvětví vyjádřilo pozitivně. J.P. Morgan i BofA Global Research uvedly, že počet rezervací výletních lodí se vrátil na úroveň před pandemií. Snížila se také četnost rušení zájezdů, což naznačuje, že cestující jsou si jistější svými vyhlídkami na uskutečnění svých cestovních plánů. Zejména lidé jsou stále nedočkaví vyrazit ven a poznat svět poté, co strávili roky výluky doma.

Nejoptimističtější hodnocení od analytiků získala společnost Carnival. Banka BofA zvýšila hodnocení akcií z neutral na buy, zatímco banka J.P. Morgan posunula hodnocení provozovatele výletních lodí z neutral na overweight. Oba analytici také výrazně zvýšili cílové ceny akcií Carnival, přičemž BofA z 11 na 20 USD za akcii a J.P. Morgan stanovila cílovou cenu 16 USD za akcii, což je o 5 USD více než v předchozím případě.

U ostatních akcií výletních lodí byly pohyby směrem vzhůru méně extrémní. Cílová cena společnosti Royal Caribbean se u banky BofA zvýšila z 82 na 95 USD za akcii. Norská společnost Norwegian dostala od J.P. Morgan zvýšení o 1 dolar a od BofA o 2 dolary. Nicméně příznivé podmínky by měly znamenat lepší vyhlídky pro celé odvětví.

Velká změna kapitálové struktury

Investoři však nesmí zapomínat, že kapitálové struktury společností provozujících výletní plavby jsou nyní mnohem odlišnější než v roce 2019. Některé společnosti mají podstatně vyšší zadlužení a v posledních čtyřech letech také vydaly velké množství nových akcií.

Například tržní kapitalizace společnosti Carnival se na začátku roku 2020 před pandemií pohybovala kolem 34 miliard dolarů. Nyní činí 19 miliard dolarů, tedy o něco více než polovinu. Přesto cena akcií zůstává o 70 % nižší, z 50 dolarů za akcii klesla na 15 dolarů. Tento nepoměr vyplývá ze skutečnosti, že společnost Carnival vydala velké množství nových akcií, takže každá akcie představuje menší část vlastnictví celé společnosti. Kromě toho společnost Carnival přijala značný nový dluh, v důsledku čehož je její hodnota podniku ve výši 47 miliard dolarů nyní ve skutečnosti vyšší, než byla na začátku roku 2020. Podobné faktory jsou přítomny i u společnosti Norwegian Cruise Line Holdings.

Společnost Royal Caribbean si vedla lépe, částečně proto, že během pandemie vydala méně nových akcií a dluhů. Její hodnota podniku je výrazně vyšší než na začátku roku 2020, a i když cena akcií klesla, pokles nebyl tak extrémní jako u společností Norwegian a Carnival.

Pochopení skutečné hodnoty

Pohled na cenu akcie je pouze jednou ze složek ocenění společnosti. Pokud zanedbáte informace o kapitálové struktuře podniku, mohli byste na základě pouhého pohledu na cenu akcie vyvodit nesprávný závěr. I když se u těchto společností provozujících výletní lodě obchod vrátí do normálu před pandemií, neznamená to, že se akcie v blízké budoucnosti plně zotaví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz