Hlavní obsah

Nvidia představuje úplně nový revoluční čip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Společnost Nvidia se chystá ještě letos vydat nový neuvěřitelně výkonný procesor s umělou inteligencí, který by mohl změnit svět. Znovu.

Článek

Na nedávné konferenci GPU Technology Conference (GTC) společnost Nvidia (NVDA) představila Blackwell - čipovou platformu nové generace. Nový hardware pro grafické procesory (GPU), pojmenovaný po matematikovi, statistikovi a průkopníkovi herní teorie Davidu Blackwellovi, je navržen tak, aby poskytoval bezprecedentní výpočetní výkon pro generativní aplikace umělé inteligence (AI).

První procesory GB200 Blackwell, které vznikly díky rozpočtu na výzkum a vývoj ve výši zhruba 10 miliard dolarů, by měly přinést výrazný pokrok ve srovnání se stávajícími grafickými procesory Hopper H100. Nvidia očekává, že první generaci čipů Blackwell začne dodávat ještě letos. Očekává se, že jeden GPU GB200 se bude prodávat za cenu mezi 30 000 a 40 000 USD, a generální ředitel Jensen Huang věří, že se nový procesor rychle stane nejúspěšnějším produktem v historii společnosti.

Co znamená nadcházející uvedení Blackwellu na trh pro akcie společnosti Nvidia? A jak tento neuvěřitelně výkonný nový GPU změní podobu umělé inteligence?

Nvidia se připravuje na vytvoření nepřekonatelného ekosystému umělé inteligence

S tržní kapitalizací ve výši zhruba 2,4 bilionu dolarů se Nvidia nyní řadí na třetí místo nejhodnotnějších společností ze skupiny Magnificent Seven. Akcie lídra v oblasti umělé inteligence se za poslední rok vyšplhaly o 259 %, protože raketově rostoucí poptávka po jejích grafických procesorech podpořila neuvěřitelný růst tržeb a zisků. Nyní má společnost na obzoru nový procesor, který je zřejmě připraven přinést neuvěřitelný technologický průlom.

Očekává se, že GB200 společnosti Nvidia bude zhruba čtyřikrát rychlejší než její grafické procesory H100, které jsou v současné době špičkou v nabídce a jsou oblíbené pro napájení nejpokročilejších aplikací umělé inteligence. Vzhledem k dramatickému zvýšení výkonu, které přinesla první generace čipů Blackwell, lze důvodně očekávat, že tyto nové procesory připraví půdu pro nové dramatické pokroky v technologiích umělé inteligence.

Společnost Nvidia již uvedla, že Blackwell přijímají všichni významní světoví poskytovatelé cloudových služeb. Silnou poptávku zaznamenává také od společností zaměřených na umělou inteligenci, poskytovatelů telekomunikačních služeb a řady dalších technologických firem. Předzvěstí příchodu něčeho, co se zdá být dalším přelomovým momentem pro umělou inteligenci, bylo představení Blackwellu spojeno s podporou generálního ředitele společnosti Microsoft Satya Nadella, generálního ředitele společnosti Alphabet Sundara Pichaie, generálního ředitele společnosti Amazon Andyho Jassyho, generálního ředitele OpenAI Sama Altmana a dalších významných technologických lídrů a osobností.

Rozhodující však je, že Blackwell je součástí mnohem širší ekosystémové strategie. Podívejte se na tento citát Jensena Huanga ze společnosti Nvidia:

Blackwell je jednak čip v srdci systému, ale ve skutečnosti je to platforma. Je to v podstatě počítačový systém. To, čím se Nvidia živí, není výroba čipu. Stavíme celý superpočítač, od čipu přes systém až po propojení, NVLinks, sítě, ale velmi důležitý je software.

Nvidia bude také využívat své GPU nové generace k tomu, aby posunula svou pozici a ambice v oblasti softwaru. Přední vývojáři umělé inteligence již spoléhají na software CUDA společnosti Nvidia a vytvářejí aplikace, které jsou poháněny procesory této společnosti, a atraktivita vysoce výkonných procesorů Blackwell by měla pomoci zajistit, aby zákazníci její software využívali i nadále.

Strategie se rozšiřuje ještě dále. Během setkání na GTC Huang řekl následující: „Můžete vyrábět čipy, aby software běžel lépe, ale bez softwaru nemůžete vytvořit nový trh. Naší jedinečností je, že jsme jediná čipová společnost, která si podle mého názoru vytvoří vlastní trh.“

Zdá se, že s vydáním GB200 je Nvidia na dobré cestě otevřít dveře pro vznik nových kategorií softwarových aplikací s umělou inteligencí. Spuštění, škálování a další vývoj takového softwaru by zase mohlo vytvořit ještě větší poptávku po jejích ultravysokých grafických procesorech.

Vzniká aliance, která chce zpochybnit dominantní postavení společnosti Nvidia v oblasti umělé inteligence

Agentura Reuters 25. března informovala, že společnosti včetně Alphabetu, Qualcommu a Intelu se spojují, aby vytvořily organizaci, jejímž cílem je zabránit společnosti Nvidia v získání neotřesitelně dominantního postavení v oblasti umělé inteligence. Cílem skupiny UXL Foundation je vytvořit softwarovou sadu, která pomůže provozovat aplikace AI na širší škále procesorů a sníží závislost na platformách společnosti Nvidia.

Podle zprávy se nyní UXL Foundation snaží získat Microsoft, Amazon a další vlivné technologické hráče. Ačkoli je tedy řada největších technologických jmen schopnostmi Blackwellu nadšena, existuje pochopitelně odpor k tomu, aby se širší oblast AI stala příliš závislou na ekosystému Nvidie.

Vznik nadace UXL Foundation do jisté míry vypovídá o tom, jak silnou konkurenční pozici má nyní společnost Nvidia. Společnost ovládá zhruba 90 % trhu s grafickými procesory používanými pro umělou inteligenci a další akcelerované výpočetní aplikace a uvedení Blackwellu jí pravděpodobně pomůže udržet nebo dokonce rozšířit její dominantní postavení. Ve spojení s rozšiřující se nabídkou účelově přizpůsobených softwarových nástrojů je Nvidia na nejlepší cestě přetvořit prostředí umělé inteligence - a její konkurenti a potenciální soupeři mají co dohánět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz