Hlavní obsah

Omezování těžby ropy v Saúdské Arábii naráží na příliv alternativních dodávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Wikimedia

Příliv dodávek ze skupiny menších zemí produkujících ropu hrozí, že oslabí snahu Saúdské Arábie a jejích spojenců udržet ceny na vysoké úrovni.

Článek

Írán, Guyana, Norsko, Kazachstán, Brazílie a Nigérie od podzimu čerpají více ropy, čímž zvyšují světové dodávky, i když někteří z největších producentů omezují těžbu. Zejména v Nigérii došlo k nárůstu těžby, k čemuž přispěly ozbrojené stráže chránící bárky v rozsáhlých potocích a vodních cestách v deltě Nigeru bohaté na ropu.

„Tady jste měli 100 000 barelů denně, tam 200 000 barelů denně,“ řekl Martijn Rats, vedoucí komoditní strategie v Morgan Stanley. „Začali jste si říkat: ‚Ježíšmarjá, tenhle příběh o utahování dodávek v druhé polovině roku začíná být trochu přitažený za vlasy,‘“ řekl s odkazem na široce rozšířený názor, že se světové dodávky ropy budou od poloviny roku snižovat.

Spolu se slabší poptávkou v USA a Evropě způsobily další toky ropy, že trh byl zranitelný, když turbulence v bankovním sektoru přiměly investory, aby se minulý měsíc vzdali rizikovějších aktiv a obávali se recese.

Minulý týden se do podpory trhu vložila Saúdská Arábie. Druhý největší producent suroviny oznámil, že společně s Ruskem, Irákem, Spojenými arabskými emiráty a dalšími zeměmi dále sníží produkci.

Tento překvapivý krok vedl ke skokovému nárůstu cen. Cena ropy Brent se však pohybuje kolem 85 dolarů za barel a není tak vyšší než na začátku března a nedosahuje pandemického maxima více než 125 dolarů za barel, které bylo zaznamenáno krátce po invazi na Ukrajinu.

To, zda se ceny vyšplhají výše, závisí částečně na produkci v menších producentských zemích, které bojují proti saúdským zájmům. Spojené státy rovněž čerpají další ropu a za poslední rok zvýšily denní produkci o více než milion barelů. Divokou kartou pro trh jsou však hráči jako Nigérie, kde produkce nečekaně vzrostla, ale je náchylná k výpadkům a mohla by opět ochabnout.

Ve hře je také to, zda se obavy z recese v USA stanou skutečností a sníží poptávku.

Podle údajů Mezinárodní energetické agentury z února, kdy saúdská produkce dosáhla svého vrcholu, snížilo království od září denní produkci ropy o 560 000 barelů na přibližně 10,5 milionu. Irák, Spojené arabské emiráty a Kuvajt rovněž snížily produkci o více než 100 000 barelů denně.

Všichni jsou členy OPEC+, aliance Organizace zemí vyvážejících ropu a skupiny vedené Ruskem, která se v říjnu rozhodla snížit těžbu.

Analytici v souvislosti s těmito škrty předpovídali velký nárůst cen. Hned po rozhodnutí OPEC loni na podzim zvýšila skupina Goldman Sachs svou prognózu ceny ropy Brent pro první čtvrtletí roku 2023 na 115 dolarů za barel a označila ji za konzervativní.

Tak to ale nedopadlo. Nejaktivnější futures kontrakty na ropu Brent dosahovaly v prvním čtvrtletí v průměru 82 dolarů za barel a v polovině března se propadly na uzavírací minimum necelých 73 dolarů za barel.

Daan Struyven, hlavní ekonom Goldmanu pro energetiku, uvedl, že banka se ve svých prognózách zmýlila, protože čínská poptávka nepřekonala očekávání.

Druhý důvod lze vysledovat v západní Africe. Denní produkce v Nigérii se od září zvýšila o 350 000 barelů na 1,3 milionu, což smazalo více než polovinu saúdského snížení.

V srpnu měla země méně než milion barelů denně. Podle analytiků a nigerijských představitelů byly na vině sabotáže ropovodů, krádeže ropy a nízké investice do těžby.

V říjnu loňského roku společnost Nigerian National Petroleum Co. Kyari uvedl, že bezpečnostní složky objevily na potrubí Trans Escravos, které patří společnosti Shell PLC, nelegální přípojku, která odváděla ropu na čtyřkilometrovou zkušební linku. Pan Kyari řekl nigerijskému senátnímu výboru, že hlavní ropovody byly odstaveny kvůli vysoké míře krádeží.

Nigérie je členem OPEC, ale nedávných škrtů se neúčastní. Těžba byla tak hluboko pod její kvótou, že loňské škrty neměly závazný účinek.

Těžba se obnovila poté, co společnosti začaly přepravovat ropu přes deltu Nigeru na bárkách, uvedli představitelé vlády a společností. Některé firmy přestaly těžit úplně, protože nemohly věřit, že se jejich ropa dostane ropovody na světový trh, uvedl jeden z vedoucích pracovníků malého producenta. Přeprava bárkami je pomalejší a dražší než potrubím, ale ropu mohou chránit strážci na pomocných člunech.

Nigérie by mohla letos opět mírně zvýšit těžbu, protože vláda uzavřela dohodu s bezpečnostními společnostmi v deltě, uvedla IEA ve své nedávné zprávě. Společnost NNPC na žádost o komentář neodpověděla.

Kromě Guyany, která využívá dříve nevyužívané zásoby ropy, se většina menších producentů vzpamatovává z přerušení těžby, místo aby investovala do zvýšení produkce, uvedla Livia Gallaratiová, vedoucí analytička společnosti Energy Aspects.

Írán od září přidal 200 000 barelů denně, částečně proto, že se snížil vývoz z Venezuely, která soutěží o odběratele ochotné využívat sankcionovanou ropu, uvedl Armen Azizian, analytik trhu s ropou ve společnosti Vortexa. Produkce v Brazílii dosáhla v lednu rekordní úrovně poté, co společnost Petróleo Brasileiro SA začala čerpat na nové plovoucí plošině u pobřeží Rio de Janeira.

Produkce Kazachstánu se od září zvýšila o více než 240 000 barelů denně a zotavila se z výpadků, včetně dočasného uzavření exportního terminálu na ruském pobřeží Černého moře. Bývalá sovětská republika se zapojila do nedávných omezení vedených Saúdskou Arábií.

„Mělo to vliv,“ řekl Giovanni Staunovo, komoditní analytik skupiny UBS, o této dodatečné nabídce. Nevidí mnoho další ropy z Nigérie a Kazachstánu, které podle něj čerpají téměř na hranici svých kapacit.

„Největším rizikem je Írán, kde bychom mohli zaznamenat nárůst produkce,“ uvedl Staunovo, i když dodal, že vyhlídky na uzavření jaderné dohody s USA, která by otevřela příliv vývozu, se zdají být nejasné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz