Hlavní obsah
Sport

Proč jsou Liverpool a Manchester United, dva fotbaloví giganti, na prodej právě ve stejnou dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Dva největší a nejziskovější fotbalové týmy světa jsou na trhu ve stejnou dobu – a podle analytiků to není náhoda.

Článek

V listopadu majitelé nejprve Liverpoolu a poté Manchesteru United potvrdili, že jsou otevřeni novým investičním nabídkám, přičemž je možné, že dojde k úplnému prodeji těchto špičkových anglických klubů.

Předpokládá se, že majitel Liverpoolu, americký sportovní konglomerát Fenway Sports Group, vyčíslil celkovou hodnotu klubu na zhruba 3,3 miliardy liber (3,97 miliardy Kč), a to 12 let poté, co jej získal za 300 milionů liber. Společnosti Goldman Sachs a Morgan Stanley připravily pro zájemce prodejní balíček, informoval jako první The Athletic.

Mezitím akcie Manchesteru United (MANU) kótované na burze v New Yorku vyskočily o 18 % po zprávě z 23. listopadu, že se jeho majitelé podobně otevírají investičním příležitostem. Očekává se, že úplné převzetí klubu by mělo vynést nejméně 5 miliard liber.

Většinový vlastník klubu, americká rodina Glazerů, má s fanoušky bouřlivé vztahy od doby, kdy v roce 2005 získala kontrolní podíl za 790 milionů liber v kontroverzní transakci s vysokou mírou zadlužení, která klubu přinesla značný dluh.

Kromě osobních motivací majitelů „určité tržní faktory způsobí, že načasování těchto prodejů rozhodně není náhodné,“ řekl CNBC Dan Harraghy, hlavní sportovní analytik společnosti Ampere Analysis, která se zabývá průzkumem trhu.

Konkurence velkých peněz
Jednou z opakujících se stížností fanoušků Manchesteru United na Glazerovy je nedostatek investic do klubu, a to jak do zázemí, tak do hráčů.

Jakékoli budoucí navýšení finančních prostředků však přichází mezi stále konkurenčnějšími kluby Premier League, jako je Manchester City – jehož většinovým vlastníkem je dubajský královský šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan – a Newcastle, který loni získala investiční skupina vedená saúdskoarabským veřejným investičním fondem.

„Z finančního hlediska budou současní majitelé [Liverpoolu a Manchesteru United] zvažovat výši investic, které jsou nutné, aby udrželi krok s konkurenčními kluby, které mají majitele s hlubšími kapsami, a to jak na domácí scéně, tak v Evropě,“ řekl Harraghy a zmínil také Katarem vlastněný Paris Saint Germain.

„Státem financovaní majitelé z Blízkého východu umožňují klubům utrácet velké částky jak za klubovou infrastrukturu, tak za nákupy hráčů, aby mohly nadále zlepšovat své fotbalové i finanční výsledky.“

Zatímco Glazerovi si od roku 2016 vyplácejí dividendy (ačkoli od nich v rámci současných diskusí o vlastnictví upustili), Manchester United vykázal za fiskální rok 2022 nárůst příjmů, ale čistou ztrátu 115,5 milionu liber, přičemž v předchozím roce činila čistá ztráta 92,2 milionu liber.

Ve svých posledních zveřejněných výsledcích vykázal Liverpool za rok do května 2021 ztrátu 4,8 milionu liber před zdaněním a za rok 2020 ztrátu 46,3 milionu liber, přičemž pandemie srazila příjmy ze zápasů.

„Je možné, že odpovědní činitelé již nepovažují výdaje za udržitelné vzhledem k úrovni konkurence, které čelí,“ dodal Harraghy.

Neúspěch evropské Superligy
Imploze jednoho podniku, který měl vytvořit nový zdroj příjmů pro velké kluby, mohla přispět k tomu, že majitelé začali pochybovat o své schopnosti zlepšit ziskovost.

Oznámení nové Evropské superligy na jaře 2021, která by umožnila automatický vstup 15 zakládajícím klubům včetně Liverpoolu a Manchesteru United, se setkalo s tak rozsáhlou kritikou a obviněními z tahání peněz na úkor hry, že bylo brzy odvoláno.

Garantovaný příjem, zejména z vysílání, nad nímž by zúčastněné kluby měly značnou kontrolu, byl hlavní motivací pro založení ligy. Premier League se stala relativně otevřenější soutěží, což znamená, že špičkové týmy mají každoročně méně jistý vstup do turnajů, jako je Liga mistrů, uvedl Harraghy.

„Neúčast v kvalifikaci může být pro klub citelným zásahem do příjmů,“ řekl.

Zájem investorů
Evropský fotbal má zároveň řadu týmů, „které mají značku a celosvětovou fanouškovskou základnu, což z nich činí velmi žádané investice,“ řekl David Bishop, partner a sportovní specialista společnosti L.E.K. Consulting.

„Investiční aktivita ve sportu se po Covidu také trochu zvedla, protože mnoho sportovních organizací a týmů přišlo na trh s nabídkou kapitálových pozic, často proto, aby pomohly zvládnout problémy s cashflow, které vznikly v důsledku Covidu.“

To podle něj pomohlo rozšířit tok transakcí a porozumění této oblasti a upozornil na nedávné nasazení kapitálu ve sportu ze strany investičních firem, včetně CVC, Silverlake, Redbird Capital a Dyal Capital. Ty zahrnují ragby, francouzskou a španělskou fotbalovou ligu, indickou Premier League v kriketu a podniky zabývající se sportovní analytikou.

„Americký trh, zejména MLB, NBA a NFL, je nyní poměrně vyspělý a dobře zainvestovaný, takže investoři začali více hledat sportovní příležitosti amerického typu i na mezinárodních trzích,“ pokračoval Bishop.

„V případě Liverpoolu a Manchesteru United oba majitelé drželi kluby dlouhou dobu a obě aktiva se velmi zhodnotila, protože se jejich ligy a značky a globální fanouškovské základny rozvíjely. To, zda je vhodná doba na nákup, závisí na konkrétní situaci, ale obecně se jedná o aktiva, která by měla být ve střednědobém až dlouhodobém horizontu poměrně odolná,“ řekl pro CNBC.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz