Hlavní obsah

Griselda Blanco, una jefa* v obchodě, kde bohužel často zaplatíš svým životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ca

Společnost se teď díky seriálu na Netflixu dozvídá o neblaze proslulé ženě jménem Griselda Blanco, ti co ji neznali ale i ti, co o ní už dříve slyšeli, jsou z toho, čeho všeho byla schopna plní emocí a pocitů.

Článek

Kdo byla Griselda Blanco

Griselda Blanco, bezlítostná kmotra, narozená v roce 1943, která neměla lehké dětství, což ovlivnilo její budoucí chování a její nenávist k mužům se stupňovala. Což pochopitelně, ale neobhajuje její následné činy. Přítel její matky ji zneužíval, její máma ji bila, což vedlo k tomu, že brzy odešla z domu v kolumbijském Medellínu. Živila se prostitucí, jejím prvním manželem se stal její samotný kuplíř, současně i klient, za kterého se ve svých 19 letech provdala.

První vražda

Říká se, že svoji první vraždu spáchala v 11 letech, kdy spolu s pouličním dětským gangem unesli chlapce o rok mladšího, než byla sama Griselda. Kvůli tomu, že jeho rodiče nezaplatili výkupné, tak ho Griselda zastřelila.

Její příchod a zároveň návrat

V roce 1964 se spolu s prvním manželem Carlosem a třemi dětmi s padělanými pasy dostali do New Yorku, ze kterého ale byla deportována zpět do rodné země, což jí ale nezabránilo v tom, aby se za chvíli vrátila zpět do Spojených států, ale tentokrát do Miami, kde během pár let vybudovala drogové impérium, o kterém se říká ze jí měsíčně vydělávalo 80 milionů dolarů. Peníze hodně investovala do nemovitostí, říká se, že je možné, ze nebyly odhaleny všechny nemovitosti, co kdy zakoupila, a také u některých stále probíhají splátky hypoték. Drogy pašovala z rodné Kolumbie do Miami a New Yorku, vytvořila tak jedinečnou drogovou síť. Z počátku začínala drogy pašovat z Kolumbie do USA se svými lidmi ve spodním prádle.

Dále se také vyznačovala způsobem, jakým nechávala zabíjet lidi a to dvěma ozbrojenými jezdci na motorce, paradoxně tak i ona byla později v roce 2012 zabita, což jedině nasvědčuje, že o omyl rozhodně nešlo, nehledě na to, že ji i její těhotnou snachu dotyční střelci museli sledovat až do místa smrti, a to k řeznictví. Mimo jiné zabila všechny tři své manžely.

Mohlo vše skončit jinak?

Zda jí třetí manžel před svým odchodem s jejich synem, jenž byl Griseldin čtvrtý syn, nabídl možnost, ať všeho nechá a uteče s ním a jejími dětmi do bezpečí, než bude pozdě, se už také nedozvíme, mohla se ale také kdykoliv sbalit a utéct, jenže ta touha po moci jí musela stoupnout do hlavy.

Možná tak kdyby se dřív rozhodla odjet a opustit tento byznys bez touhy dalších peněz, těch které by na dožití už byly navíc a hlavně té moci, by dožila poklidný život se svými nejbližšími, možná toho i pak litovala. A co víc neměla by na svědomí tolik dalších životů.

Na jejím řádění se musel podílet i velký počet vražd jejích nejbližších lidí, kterým kdy nejvíce důvěřovala. Zabili je Griseldini nepřátelé. Dále užívala sama tvrdé drogy. A jak tak nabyla velkou moc a spoustu majetku, tak se stávala paranoidní, nedůvěřovala pak nikomu, ani těm kteří v jejím kruhu nejbližších zbyli, tím její krutost a nenávist dále gradovala, ale už spíš kolikrát bezdůvodně, tím víc nepřátel si nedělala, to ji i pravděpodobně dohnalo do pádu a zatknutí, páchala stále víc a víc chyb, které ji mohly tak lépe usvědčit.

Její konec

O nějakých Griseldiných klíčových momentech a ostatních informací se často spekuluje, ale s jistotou víme, že byla opravdu bezlítostná, ale i tak nedostala trest smrti, kvůli nebo má člověk použit díky, jejímu věrnému nájemnímu vrahovi, který se sexem po telefonu s  policejními úřednicemi stal nedůvěryhodným svědkem, a tak si za všechny spáchané činy odseděla skoro 20 let. Byla propuštěna na svobodu v roce 2004.

Trest smrti v jiné formě

Pro ni bylo trestem smrti to, že ztratila své tři syny během jejího pobytu ve vězení, to ji poznamenalo do konce života. Chtěla pro ně to nejlepší, ale zašla až moc daleko, udělala si tolik nepřátel. Kdo je přesně zabil, to už se nedovíme, ale je jisté, že si to Griselda musela do konce svého života vyčítat. Chtěla pro ně lepší dětství a život, ale oni dostali pravý opak. Navíc užívání kokainu se děti vyhnout opravdu nemohly, když jim byl servírován přímo před nosem.

Postrach Pabla Escobara

Bal se jí i samotný Pablo Escobar, který jednou prohlásil: „Jediný muž, kterého jsem se kdy bál, byla žena jménem Griselda Blanco.

Shoda náhod jména a bílého prášku

Blanco ve španělštině znamená bílý.

Sofía Vergara

Sama herečka, co ztvárnila Griseldu Blanco, Sofía Vergara v jednom svém rozhovoru uvedla, že její bratr byl zabit během drogové války v Kolumbii, který byl sám součástí tohoto obchodu.

Nemožnost útěku

Bez peněz, s touhou odejít z tohoto byznysu bohužel jde jen úplně napořád. Není snadné utéct, pokud tam jednou vstoupíte, Vás život visí opravdu na vlásku. Je to hrozné. Touha po rychlých ale nelegálních penězích je někdy silnější než pomyšlení, že by Vás někdo zbavil něčeho tak vzácného, jako je život. Ale někdy do toho člověk může pochopitelně spadnout i nechtěně, o to víc to musí být náročné.

*una jefa = španělsky šéfová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám