Hlavní obsah

Situace okolo Sudet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Sudety

existuje řešení sudetské otázky takové, aby reflektovalo současnou evropskou situaci, a ne období studené války ?

Článek

Proč a v čem neodpovídá současná politická situace Sudet moderní situaci v Evropě ?

Podobně, jako není možné mít rozdělené Německo ve sjednocené Evropě, tak i Sudety musejí být otevřené Němcům stejně jako zbytek České republiky.

A nejsou ? podle Němců zřejmě ne, pojďme se tedy podívat na německý pohled na věc z historického hlediska. To nám nabídne i možnosti, co by se dalo dělat tak, aby se situace alespoň podstatně zlepšila, pokud ne zcela vyřešila. Tedy trochu historie :

Němce do Sudet pozval Karel IV , aby tyto tehdy pusté resp. liduprázdné hory kolonizovali. Samozřejmě s tím, že tím pádem budou žít v Čechách se vším, co z toho vyplývá = budou poddaní koruny české. S tím do Čech přišli, ale pořád se cítili býti Němci, a k Německu měli tak nějak blízko. Ničemu to nijak nevadilo, Čechy za Karla IV byly otevřené, multikulturní a kosmopolitní, jazykové ani kulturní bariéry neexistovaly. Později, za Rakouska a pak i Rakouska-Uherska byla dokonce němčina tak nějak preferovaná, a Němci v Čechách z toho měli i jisté výhody. Po první světové válce, kdy se rozpadlo Rakousko a vzniklo samostatné Českoslovansko se situace obrátila, např. němčina nebyla úřední řečí, takže pokud Němec přišel na nějaký úřad, a neuměl česky, tak se s ním vůbec ani nemuseli bavit. Není divné, že se to Němcům nelíbilo, no a první nápad je : zpátky do Říše … atd. To samozřejmě klidně jít mohli, jenže oni k tomu chtěli dostat i kus Čech, no a to už je přinejmenším diskutabilní. Tu půdu sice dostali (darem), ale s tím, že pak budou poddaní koruny české. A pokud se chtějí tohoto poddanství vzdát, ale zem si ponechat, tak to není vpořádku.

Tedy jejich přáni zpátky do říše se jim v r. 1945  splnilo, ale korektním způsobem - vrátili zpátky i půdu, kterou dostali k užívání. A to je opět problém, a kupodivu ten samý - jsou v Německu, a jejich největší přáni je opět zpátky, ale tentokrát do Čech.

Tedy stručně : z Německa přišli do Čech, pak se jim nelíbilo že jsou v Čechách a chtěli zpátky do Německa, a teď když jsou tedy v Německu, tak by zase chtěli zpátky do Čech. Spokojení jsou snad jen na hranicích, jakmile je překročejí do Čech, tak chtějí zpátky do Německa, a jakmile jsou v Německu, tak chtějí zpátky do Čech. Jistě, v otevřené Evropě jim nic nebrání neustále cestovat na trase Mnichov - Liberec. Jakmile dorazí do cíle, hned si zase může (na vlastní náklady) koupit jízdenku zpět.

A přeci existuje konstruktivní řešení

První otázka by byla, pokud by tito Němci žili (trvale) v Čechách, co by tu chtěli dělat, jakou práci. Tu, co by v Německu nikdy nedělali (protože je to pod jejich úroveň), a tak ji v Německu dělají migranti - Turci, Afghánci, Syřané … To by sudetští Němci dělali v Čechách ? no, to asi sotva. Pro jakoukoliv jinou práci by ale potřebovali češtinu, přesně tu češtinu, kterou se v Čechách za cca 700 let nenaučili. Jak pak jsou na tom s češtinou nyní ? Ti nejvzdělanější z nich možná dovedou pozdravit … No a právě tuto otázku bychom těmto Němcům měli položit jako první : Chcete v Čechách, když tam budete žít, dělat normální práci, takovou práci, kvůli které bezpodmínečně nutně musíte umět dobře česky ?

Tedy první krok by byl, otevřít těmto Němcům, kteří se chtějí vrátit zpět do Čech jazykovou školu, kde by se mohli naučit česky (na jejich náklady) tak, jak budou pro běžný život v Čechách nezbytně nutně potřebovat.

A už tento krok nám dá mimořádně důležitou odpověď, kolik těchto sudetských Němců, kteří se chtějí vrátit zpátky, tak kolik jich vlastně vůbec je ? Bude ta česká jazyková škola v Německu praskat ve švech ? Bude to ta nejvýdělečnější jazyková škola v celém Německu ?

Druhá otázka by byla, co chtějí (a mohou) sudetští Němci udělat pro lepší vzájemné soužití, než jaké bylo za první republiky. A tady se přímo nabízí adekvátní odpověď. Pro dobré vzájemné vztahy je nutné se navzájem znát. A Němcí, kteří se naučili česky, a mají alespoň minimální pedagogické vzdělání (v Německu), by mohli přijít na oplátku do Čech (kam tak moc chtějí) a učit středně pokročilé a pokročilé německy. Přece jen, málo platné, rodilý mluvčí je rodilý mluvčí. A navíc zprostředkují i poznání originální německé nátury, kultury atd…

Kvalifikovaný odhad

Němců se na studium češtiny přihlásí jen pár, a kloudně česky se naučí jen zanedbatelné množství. Potřeba vyučujících němčiny se tím zdaleka nepokryje.

No a konečné řešení ?

Jasně se ukáže, že sudetští Němci se do Čech seriozně vrátit vůbec nechtějí. A sami to jasně doloží svým zájmem o studium češtiny a svou prezencí ve škole. No a s tím už se dají vzájemné vztahy narovnávat velmi dobře, ba přímo se dá říct, že už to pak půjde samo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám