Hlavní obsah
Knihy a literatura

Čeho se bojí sloni?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram @jungle_doctor (se souhlasem autora)

veterinářka Chloe Buitingová

Chloe Buitingová je veterinářkou divokých zvířat. V první linii bojovala proti pytlákům, kteří decimují nosorožce, zachránila slona s amputovanou nohou, uspávala žirafu z helikoptéry. A napsala o tom knihu Veterinářka v džungli.

Článek

Chloe Buitingová, kterou najdete na Instagramu jako @jungle_doctor, měla v dětství to štěstí, že spolu s rodiči žila několik let uprostřed přírodní rezervace na Ostrově lorda Howa. O tomto srpečku země v Tasmánském moři se kdysi nejznámější ochránce divočiny David Attenborough vyjádřil, že je díky své druhové pestrosti „natolik výjimečný, až se tají dech“.

Okouzlení, které v malé Chloe „dva roky prázdnin“ v tropickém ráji zanechaly, předurčilo její další cestu. Péče o divoce žijící zvířata a ochrana jejich přirozeného prostředí se pro ni staly životním posláním, které ji zavedlo do nejrůznějších koutů světa. Po studiích na univerzitě v Melbourne, která zdaleka nešla jen hladce, jak by asi člověk u potomka ochránců přírody očekával, a kde na ni čekala řada zapeklitých situací se zvířaty, se Chloe Buitingová vypravila na zkušenou do Afriky i Ameriky.

Pomáhala v první linii boje proti pytlákům, kteří decimují populaci nosorožců, a na vlastní oči viděla, jaké krutosti jsou tito majestátní tvorové vystaveni pro pouhý kus rohoviny. Prošla výcvikem na odchyt různých druhů zvěře, která se často pro vlastní ochranu musí přemístit jinam: dala jí zabrat žirafa, kterou měla trefit uspávací šipkou z helikoptéry, stádo zeber, ale i nečekaně nebezpečné antilopy. Dozvěděla se, jaká je nejúčinnější metoda ochrany polí před rozdivočelými slony anebo jak lze pomocí zdánlivě primitivního triku uchránit stáda dobytka před hladovými lvy. V rámci sbírání zkušeností prošla i řadou zoologických zahrad a záchranných stanic, kde pečovala o nejrůznější velké i malé pacienty, mezi něž patřil třeba zraněný pštros Erik nebo tapír s nemocí krve.

Foto: Nakladatelství Argo

Chloe Buitingová: Veterinářka v džungli

Své zážitky z prvních let praxe popisuje v knize Veterinářka v džungli, kde se krom jiného dočtete, proč se vám při péči o tapíra hodí hrábě, co dělat, když se na vás žene nosorožec, anebo jak se opravuje zobák tukanovi. Nepředvídatelnost práce v polních podmínkách vyžaduje vedle širokého spektra znalostí i značnou dávku kutilství a kreativity, a právě proto je péče o volně žijící zvířata tak fascinující.

Čím více času trávila Chloe Buitingová přímo v terénu, tím zřetelněji si uvědomovala, že jedinou cestou, jak výhledově uchránit divoká zvířata a jejich přirozený habitat, je zapojit do péče o ně i místní komunity. Tedy lidi, kteří se následkem prudkého úbytku divočiny a volné krajiny všude po světě ocitají se zvířaty v čím dál těsnějším sousedství, což přináší i řadu potíží.

Po letech, kdy se jako veterinářka účastnila nejrůznějších misí po celém světě, se nedávno zapojila i do činnosti nejstarší organizace na ochranu divoké přírody Fauna & Flora International (FFI), jejímž viceprezidentem je její velký vzor z dětství sir David Attenborough. Pomocí nejrůznějších vzdělávacích a podpůrných programů spolu s FFI usiluje o to, aby bylo soužití mezi domorodci a divokými zvířaty co nejvyváženější, protože slušný život pro oba je klíčový pro to, aby byly do budoucna zachovány čím dál vzácnější a křehčí ekosystémy, na nichž závisí i život celé naší planety.

Chloe Buitingová přijede do Prahy na začátku září na pozvání nakladatelství Argo.

Martina Mašínová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz