Článek
Nejlepší bábovka pod sluncem
Bábovka je symbolem nedělní pohody, návštěv u babičky a vůně domova. Ale tahle? Tahle není jen obyčejná. Je vláčná, nadýchaná, plná chuti a přitom s kapkou elegance. Připravte se, že po ní nezbyde ani drobek a ještě si vysloužíte obdiv celé rodiny.
Co budete potřebovat:
- 250 g másla (měkkého)
- 250 g cukru krupice
- 4 vejce
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- špetka soli
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- hrst nasekané hořké čokolády (volitelné)
- moučkový cukr na posypání
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Postupně zašlehejte vejce jedno po druhém a přidejte vydlabaná semínka z vanilkového lusku.
- Do směsi prosijte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Pomalu vmíchejte smetanu, aby těsto zůstalo jemné a nadýchané.
- Zhruba třetinu těsta oddělte a smíchejte ji s kakaem a nasekanou čokoládou.
- Do připravené formy nalijte nejdřív světlou část těsta, potom kakaovou, a můžete lehce promíchat špejlí, aby vznikl mramorový efekt.
- Pečte asi 50–60 minut. Zkoušejte špejlí, pokud vyjde suchá, je hotovo.
- Nechte chvíli vychladnout, vyklopte z formy a pocukrujte.

Upečená bábovka
Tip navíc:
Pokud chcete bábovku ještě luxusnější, můžete ji po vychladnutí polít rozpuštěnou čokoládou a posypat praženými oříšky.
Tahle bábovka chutná tak skvěle, že bude mizet rychleji, než ji budete stačit nakrájet. Vůně vanilky a jemné kakao si podmaní i toho největšího kritika. A věřte, že po téhle luxusní verzi se u vás doma už nikdo nespokojí s obyčejnou bábovkou.