Článek
Vepřové není nuda
Někdy není nálada trávit hodiny u plotny, ale chuť na pořádné domácí jídlo je velká. V takových chvílích přichází vhod recepty, které jsou jednoduché, rychlé a přitom chutnají jako z klasické rodinné kuchařky. Vepřové maso patří mezi stálice českých stolů, protože je dostupné, variabilní a dá se připravit na stovky způsobů. Tento recept ocení každý, kdo potřebuje během týdne připravit vydatný oběd bez složité přípravy a přitom chce, aby si všichni přidali. Jde o sázku na jistotu, která kombinuje jemně opečené kousky vepřového s voňavou omáčkou a zeleninou. Můžeme Vám s jistotou potvrdit, že se talířky budou prázdné a všichni se budou ptát na recept.
Recept
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 500 g vepřové kýty nebo plece
- 1 větší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžičku sladké papriky
- 1 lžíci plnotučné hořčice
- 1 hrst nakrájené sterilované okurky
- sůl, pepř podle chuti
Maso nakrájejte na menší kousky a lehce osolte. Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte maso a restujte, dokud se zatáhne a pustí šťávu. Vmíchejte česnek a sladkou papriku, krátce orestujte, aby paprika nezhořkla, a zalijte trochou vody. Nechte dusit, aby maso změklo. Pak přidejte smetanu, hořčici a nakrájené okurky. Omáčku nechte krátce probublat, dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete s rýží, bramborami nebo čerstvým chlebem, podle toho, co máte zrovna doma.
Upravte si podle svého
Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do omáčky přidat lžičku dijonské hořčice nebo špetku pálivé papriky. Pro odlehčenou variantu vyměňte smetanu za bílý jogurt, ale přidejte ho až na konci, aby se nesrazil. Kdo má rád hustší omáčku, může na začátku k cibuli přidat lžíci hladké mouky a nechat ji krátce zarestovat. A pokud chcete do jídla dostat více zeleniny, klidně při restování přidejte na kostičky nakrájenou papriku nebo hrst hrášku. Tento recept je jednoduchý základ, který si můžete přizpůsobit podle chuti i zásob ve spíži.