Hlavní obsah
Aktuální dění

Zpráva T4U z červencové cesty na Ukrajinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Team 4 Ukraine z.s.

Šestikolka Autor: Team 4 Ukraine

Obránci Ukrajiny dostali speciální šestikolovou motorku, drony a další vybavení.

Článek

V Praze dne 26. 7. 2024

Dobrovolníci z organizace Team4Ukraine doručovali v červenci další pomoc obráncům Ruskem napadené Ukrajiny. O průběhu cesty informoval předseda spolku Jan Heřmánek:

„Z Prahy jsme vezli námi upravenou speciální motorku 6×6, kterou jsme měli pro speciální jednotku ukrajinské rozvědky HUR, ve které máme přátele a slouží v ní jeden Čech a další zahraniční dobrovolníci. Dále jsme přepravili naše týmové Land Rovery, které jsme dostali jako vyřazené od Armády České republiky, vozidla jsme po rozsáhlé opravě odvezli na Ukrajinu, kde pro nás budou dále fungovat. Na hranicích nás čekalo nemilé čtrnáctihodinové zdržení. Opět se měnily administrativní podmínky poskytování pomoci a vozidlo s naloženou šestikolkou muselo nakonec překročit hranice na jiném přechodu, který je určen pro dopravní prostředky na export. Setkali jsme se se zástupci organizace Self Defence Lviv, se kterou spolupracujeme na administrativních náležitostech námi přepravované pomoci tak, aby byla řádně evidovaná. Následující den jsme dojeli do Kyjeva, kde jsme se potkali s chlapy z jednotky HUR, kterým jsme ukázali šestikolku, představili jim úpravy a vylepšení. Těšilo nás jejich nadšení a slova, kdy na základě svých zkušeností říkali, že stroj zachrání hodně životů. Ocenili i rychlost a stabilitu námi dodaného stroje. Pokračovali jsme zaparkováním Land Roverů na hlídaném místě, kde budou čekat na naše další příjezdy. Před cestami na východ budeme v Kyjevě přesedat právě do těchto vozů, které jsou více do terénu a na Donbase nebo u Charkova lépe vyhoví našim přepravním potřebám.

Stále ještě v Kyjevě jsme pokračovali nákupem vybavení pro dronaře od Charkova. Večer jsme měli setkání s naším členem, který dnes pracuje pro americkou ambasádu a jeho úkolem je bdít nad prostředky, které do Ukrajiny jako pomoc přicházejí, aby v rámci rizika korupce z pomoci nic nikam neutíkalo. Našli jsme chvíli na uctění padlých obránců země na náměstí Majdan. Bohužel vlaječek na památku mrtvých Ukrajinců i dobrovolníků z jiných zemí stále přibývá. Za úsvitu, s monumentem Matky Ukrajiny v zádech, jsme se vydali k Charkovu. Cestou jsme míjeli značné přesuny vojenské techniky. V Charkově jsme se setkali s naším kamarádem Artemem Fysunem, který je v dobrovolnické jednotce aerorozvědky Gostri Kartuzi neboli Peaky Blinders. Předali jsme mu vybavení zakoupené pro jeho jednotku včetně dronu s termovizí Mavic 3T, který jednotka potřebovala k lepší lokalizaci nepřátel v charkovské oblasti. S Artemem jsme strávili čas na polygonu, kde trénují a kde nás seznámil jak s drony a technickým vybavením, které jednotka používá, tak s celkovým fungováním aerorozvědky. Měli jsme i možnost si s cvičnou municí vše sami vyzkoušet.

Poté jsme navštívili charkovskou čtvrť Saltivka, která byla silně ostřelovaná a kde došlo k úmrtí velkého počtu civilistů. Viděli jsme, že některé z domů jsou opravovány, část domů bohužel čeká na to, až spadnou nebo budou zbourané. Všude jsou přítomné šrapnely, kusy domů, části vybavení domácností, co zde lidé zanechali. Ve vybombardované školce jsou vidět ohořelé hračky. Pro člověka je to emotivní a smutná podívaná. Služby občanům již opět poskytuje supermarket, byli jsme si tam nakoupit pití. Válečné události jsou na místních lidech velmi znát. Chovají se tiše, málo mluví. Je vidět, že si zde lidé prožili opravdu hodně a život je tu náročný, byť se nějakým způsobem všichni snaží vrátit do normálu.

Po noci v Charkově jsme vyrazili na jih za 503. praporem mariňáků, kterým jsme dovezli pomoc v podobě notebooků, tiskáren, bateriových velkokapacitních stanic a dalšího vybavení, které si vyžádali. Měli jsme prostor s nimi probrat aktuální situaci. Mluvili o velkém problému, jakým je ruský bezpilotní prostředek Supercam, který létá ve výšce jeden až dva kilometry a má tak dobrou optiku, že je velmi schopný pozorovat, co se na zemi děje a detekovat ukrajinské síly, které bohužel na tento průzkumný dron nemají protiopatření. Není možné na tento poměrně levný dron plýtvat rakety Patriot a FPV drony nemají potřebný výškový dostup, aby jej dokázali sestřelit. Místem, kde jsme za 503. praporem mariňáků byli, prošla před časem válka, půl roku byla obec pod okupací, všude jsou zde miny, vytyčené nebezpečné oblasti, mezi tím žijí lidé a hrají si děti.

Po cestě zpět jsme se zastavili v Oděse, kde byl tentokrát klid bez činnosti protivzdušné obrany. Lidé zde tentokrát mohli žít relativně normálním životem kromě kontrol na blokpostech a velkých problémů s dodávkou elektřiny. Obchody fungují na elektrogenerátorech, které při výpadcích dodávek či odstávkách spínají.

Před návratem jsme ještě ve Lvově navštívili kamaráda, místního dětského onkologického lékaře Andrije, se kterým jsme se poznali v úvodu ruské agrese. Pomáhá nám shánět léky pro vojenské jednotky. Andrij si pomoci z naší země velice váží a posílá všem Čechům pozdravy.“

Team4Ukraine chystá další dodávky pomoci, ze sbírek probíhajících na serveru DONIO můžeme uvést například „Operaci Humwee sanitky 2“, z níž je financováno zakoupení a přestavba legendárních vozů Hummer na pancéřované sanitky. Obdobné vozy již spolek do Ukrajiny předal v roce 2023, dodnes slouží a ve frontových oblastech zachránily životy mnoha vojáků i civilistů. Aktuální informace o projektech a sbírkách spolku a jeho další činnosti je možné najít na jeho webových stránkách www.team4ukraine.eu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz